Atracţiile turistice la Borzeşti
Dimensiune font:
Stejarul şi podul din Borzeşti sunt câteva dintre atracţiile judeţului, ambele datând din vremea lui Ştefan Cel Mare
Dacă istoria stejarului este cunoscută şi subiect pentru multe legende istorice, despre pod se ştiu mai puţine. În lucrarea „Biserica şi podul de la Borzeşti”, apărută în 1904 şi semnată de doctorul C.I. Istrate, se arată că „podul este construit din piatră cu mortar de var gros, bolta de asemenea construită cu bolovani rotunzi, iar capetele bolţii care se văd sunt lucrate gros tot din bolovani rotunzi”.
Citiţi şi Un nou cimitir la Bacău
Se ştie că lucrarea a fost scumpă şi că la vremea ei a costat „un kertic domnesc de 2000 oca sare”. În timp, podul a fost modificat şi a suferit câteva adăugiri. În vremea lui Mihail Sturza (aprilie 1834 – iunie 1849) a fost refăcut şi s-a ridicat un mic monument spre pomenirea clădirii podului, dar el a fost distrus cu ocaziunea construcţiei liniei căii ferate. În anul 1873 au apărut alte modificări, impuse de construirea şoselei Adjud-Oneşti. Refacerea cea mai importantă a avut loc între anii 1902-1903, aşa cum descrie autorul. Cele mai recente reparaţii au fost făcute în anul 2004, cu prilejul comemorării lui Ştefan cel Mare.
Teodora MATEI
La podul lui Ştefan cel Mare de peste Gârbovana se ajunge urmând drumul dinspre Oneşti spre Adjud. Imediat ce aţi ajuns la calea ferată scrutaţi zona cu atenţie, ca să nu treceţi de pod – este acoperit de bălării fiindcă autorităţile au uitat să cureţe zona.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau