Autostrada-fantomă blochează un proiect de 32 de milioane de euro
Dimensiune font:
Unul din cele mai importante proiecte ale judeţului Iaşi este dat peste cap de autostrada care ar urma să lege Iaşul de Rârgu Mureş * deşi este prevăzută în Master-Planul General de Transport, nimeni nu poate estima încă data la care vor fi efectuate măcar studiile de fezabilitate * în schimb, aceasta trece exact pe terenul unde ar urma să se deruleze o investiţie de zeci de milioane de euro a Consiliului Judeţean Iaşi
La sfârşitul anului trecut, autorităţile locale din Leţcani s-au trezit că nu pot începe lucrările la Iaşi Industrial Park, din cauză că terenul aferent construcţiei s-ar afla pe raza de amplasament a autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ), făcut din buzunarul locuitorilor comunei, a fost realizat în zadar. Această situaţie a fost pusă pe masa consilierilor judeţeni, care trebuie să decidă modificarea PUZ-ului ori refacerea lui, fapt ce presupune noi licitaţii şi noi întârzieri. Plenul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi se va reuni mâine pentru a discuta problemele apărute la proiectul Iaşi Industrial Park, după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a solicitat modificarea documentaţiei PUZ. Potrivit CNADNR Bucureşti, documentaţia trebuie întocmită numai pentru terenurile care nu se suprapun pe culoarul autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş şi a bretelei de legătură cu DN 28 şi nici cu terenurile destinate construcţiei Centrului de Întreţinere şi Coordonare al autostrăzii. „Deşi au fost efectuate mai multe demersuri pentru obţinerea avizului necesar finalizării PUZ pentru construirea parcului industrial, chiar şi condiţionat de menţionarea în cadrul acestei documentaţii că nu vor fi realizate construcţii pe terenurile ce se suprapun, acest lucru nu s-a realizat. Analiza posibilităţii reamplasării ori reamenajării a elementelor autostrăzii era posibilă doar în cadrul unei viitoare revizuirii a studiului de fezabilitate al autostrăzii, procedură iniţiată de către CNADNR Bucureşti. Atribuirea contractului de revizuire a studiului de fezabilitate nu s-a realizat nici în prezent şi se estimează că nu se va realiza nici în perioada imediat următoare, având în vedere anularea acestei proceduri”, motivează reprezentanţii CJ Iaşi în raportul de specialitate.
Parcul industrial intră la apă
Astfel, singura posibilitate de realizare a parcului industrial Leţcani este realizarea unui PUZ pe suprafaţa de teren ce nu este afectata de breteaua de legătură cu DN 28 a viitoarei autostrăzi. Din acest motiv, plenul CJ Iaşi va cere diminuarea suprafeţei stabilite iniţial pentru realizarea parcului industrial de la 299.400 mp (29,94 ha) la 186.593 mp (18,66 ha) şi aprobarea realizării documentaţiei PUZ aferentă acestei suprafeţe. Numai că, în condiţiile în care CNADNR nu va atribui prea curând revizuirea studiului de fezabilitate, procedură care este estimată să dureze un an, comuna Leţcani riscă să rămână fără parc industrial cel puţin până în 2017.
Altă licitaţie, alţi bani
Realizarea primului PUZ pentru Iaşi Industrial Park Leţcani a costat 34.000 lei şi a fost realizat de SC Vincendum SRL. Reprezentanţii primăriei Leţcani au încercat să poarte discuţii cu firma respectivă, în sensul de a modifica PUZ-ul fără costuri suplimentare, dar au fost refuzaţi. Din acest motiv, vor avea loc noi licitaţii, adică alte întârzieri. „Am purtat discuţii cu firma care a făcut PUZ-ul, noi cerând modificarea documentaţiei încadrându-ne în banii pe care i-am dat, dar am fost refuzaţi. Au spus că nu e vina lor că, la acea vreme, nu exista un studiu de fezabilitate al autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. Acum trebuie să facem o nouă licitaţie şi să scoatem alţi bani”, ne-a declarat viceprimarul comunei Leţcani, Ion Notingar.
* * *
Proiectul Iaşi Industrial Park ar putea genera 5.000 locuri de muncă, iar finanţarea lui va veni prin alocările destinate României în exerciţiul bugetar european 2014 – 2020. În prezent, autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş este prevăzută ca drum fazat în Master Planul General de Transport, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro şi cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030
Vezi și FOTO Scandal ecologic la doi paşi de Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau