Aventuri montane pe singurul drum de fier din Moldova EXCLUSIV FOTO/VIDEO
Dimensiune font:
Cei care iubesc ieşirile în aer liber s-au obişnuit cu tot felul de aventuri antrenante şi pline de surprize oferite de Dumitriţa şi Vlad Luncanu, din Piatra Neamţ * cei doi temerari au transformat într-un business dragostea lor pentru natură
După mulţi ani în care au avut joburi mai mult decât obositoare, Dumitriţa (economist) şi Vlad Luncanu (IT-ist), din Piatra Neamţ, au decis că este momentul să trăiască pe cont propriu şi au deschis un magazin cu echipamente dedicate celor care slujesc muntele. „Îi datorăm acest lucru căţelului nostru, Maia. El ne-a scos din casă şi ne-a arătat cât este de frumos să trăieşti în natură. De aici vine şi numele afacerii – Maia Outdoor”, a zâmbit Dumitriţa Luncanu.
Distracţia alături de familie şi prieteni în locuri încântătoare aflate în împrejurimile frumoasei aşezări montane este numitorul comun al tuturor proiectelor derulate de Dumitriţa şi Vlad Luncanu. Afacerea lor a crescut odată cu interesul pietrenilor pentru mişcare. „Suntem susţinători activi ai tuturor evenimentelor desfăşurate în aer liber şi nu numai. Ne face plăcere să promovăm sau să organizăm competiţii de orice formă. Suntem alături de cei ce aleargă, pedalează, vâslesc sau coboară pe zăpadă. Ne alăturăm cu drag şi pasiune campaniilor de educare prin mişcare şi ne dorim să fim mai activi, mai sănătoşi şi mai buni în tot ceea ce facem”, a continuat Dumitriţa. Ea recunoaşte că merge cumva contra curentului, că în Moldova nu se poate vorbi despre creşteri financiare spectaculoase într-un astfel de domeniu, dar libertatea pe care le-o oferă un astfel de business, faptul că au mereu noi prieteni şi că îşi petrec viaţa în natură contează enorm.
Adrenalină pe Via Ferrata
La fel ca şi soţul ei, ea este pasionată de ieşirile în aer liber, iar săptămâna trecută a mers pentru prima dată şi pe Via Ferrata, singurul traseu de acest gen din Moldova, aflat în Cheile Şugăului. Via Ferrata provine din limba italiană şi s-ar putea traduce exact prin expresia „drum de fier” sau „iron way” în limba engleză. „De fapt, este un traseu montan echipat cu şufe metalice, trepte de fier şi alte ancore, spre exemplu poduri suspendate sau traverse. Acesta permite turiştilor mai puţin experimentaţi în alpinism să parcurgă trasee expuse, pereţi verticali şi să ajungă pe vârfuri în siguranţă”, a explicat Dumitriţa. Traseul este destul de solicitat de turişti, mai ales la sfârşit de săptămână. Este o activitate nouă, interesantă. Traseul este relativ facil şi dinspre Harghita, şi dintre Moldova, iar de la Piatra Neamţ nu se ajunge greu, imediat ce treci de Cheile Bicazului şi înainte de Lacul Roşu. Este o alternativă de weekend destul de căutată, iar pentru parcurgerea în siguranţă a traseelor expuse şi a pereţilor verticali, pe lângă amenajarea traseului cu şufe şi trepte, fiecare turist trebuie să poarte un echipament adecvat traseelor de Via Ferrata. Este nevoie de de un ham de alpinism, lonja sau kit-ul de Via Ferrata, cască, mănuşi special create pentru această activitate, încălţăminte. „Un traseu pe Via Ferrata se planifică exact ca şi una din drumeţiile montane. Este nevoie de un echipament corespunzător, pe lângă cel minim necesar, şi de informaţii despre starea vremii. Noi ne-am gândit să împărtăşim din experienţa noastră şi din trăirile noastre. Când ajungi sus, perspectiva este una spectaculoasă. Mie, ca şi începător, mi-a fost greu până am trecut de primul «morcov», apoi am trăit o experienţă fabuloasă”, a spus Dumitriţa Luncanu.
Cei doi pietreni sunt implicaţi în foarte multe acţiuni derulate în aer liber, aşa cum este şi Masa Critică, un eveniment dedicat cicliştilor. „Ne dăm întâlnire în ultima vineri a lunii, prima ediţie din acest an fiind derulată deja în aprilie. Ne bucurăm când vedem impactul şi când oamenii ne spun cât de bine s-au simţit să petreacă în natură câteva ore”, a zâmbit Dumitriţa. Ca planuri de viitor, ei îşi doresc să continue toate proiectele ecologice şi sociale în care sunt implicaţi (şi nu sunt deloc puţine) şi să fie alături de toţi turiştii care aleg drumeţiile ori ascensiunile ca mijloc de refacere a stării de bine.
Maura ANGHEL
Via Ferrata, singurul traseu de acest gen din Moldova, a fost inaugurat la sfârşitul lui 2016 şi se află în zona Cheile Bicazului – peretele Suhardului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau