Averile candidaţilor la locale
Dimensiune font:
Instituţia Prefectului Iaşi îndeamnă candidaţii la alegerile locale să-şi facă publice declaraţiile de avere * Agenţia Naţională de Integritate a lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, o secţiune dedicată alegerilor locale programate pentru luna iunie 2016, cu informaţii referitoare la obligaţiile candidaţilor, regimul incompatibilităţilor şi conflictelor de interese * declaraţiile de avere ale primarilor în funcţie nu sunt actualizate, ultimele datând din vara anului trecut * unii edili se laudă cu maşini luxoase, iar alţii nu mai au loc pe declaraţia de avere să-şi treacă toate utilajele agricole
Candidaţii ieşeni la alegerile locale din iunie întârzie să-şi publice declaraţiile de avere şi interese. Ultimele documente aflate în posesia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) datează din 2015, motiv pentru care instituţia care verifică averile aleşilor a solicitat grăbirea depunerii declaraţiilor de către candidaţi. Cu această ocazie, s-a creat o secţiune nouă, special pentru alegerile de peste două luni. Potrivit ultimelor declaraţii de avere, unul din cei mai înstăriţi primari este Benone Moruzi, din comuna Aroneanu. În 2015, acesta deţinea şapte terenuri, din care două agricole, unul forestier şi patru intravilane, un apartament în Iaşi dobândit prin moştenire, două autoturisme cumpărate în rate, depozite bancare de 282.000 lei şi un venit anual din indemnizaţia de primar de 28.638 lei. La fel de bine stă şi primarul comunei Bârnova, aflată în plină dezvoltare imobiliară, dar cu eterna problemă a infrastructurii rutiere. Edilul acestei comune, Gheorghe Cazacu, avea anul trecut patru terenuri, din care trei agricole şi unul forestier, o garsonieră în Iaşi şi o casă de locuit în Bârnova, un autoturism Land Rover şi un câştig anual din funcţia de primar şi învăţător de 33.600 lei. Primarul comunei Cucuteni a dezvoltat, împreună cu soţia, o afacere agricolă bănoasă. Edilul Pamfilică Brînză are un teren intravilan şi unul agricol, pe care îl exploatează cu două tractoare personale. Din această afacere, soţia a declarat un câştig anual de 32.000 de lei, iar primarul, din indemnizaţia de ales câştigă 27.000 lei anual.
Primarul cu două Mercedes-uri
Primarul comunei Leţcani, Stelian Turcu, are cu ce se lăuda. În ultima declaraţie de avere şi-a trecut două autoturisme Mercedes, unul achiziţionat în 2004, altul în 2010. Acesta mai are o casă de locuit şi un spaţiu comercial, unde se poate vedea un panou destul de mare cu chipul său, la şosea. Anul trecut, acesta a achiziţionat un teren agricol de două hectare şi mai deţine, pe lângă asta, un teren intravilan în Leţcani, dobândit în 1996. În una din cele mai sărace comune, la Lungani, primarul deţine un întreg arsenal de utilaje agricole. Acestuia nu i-a ajuns spaţiul din declaraţia de avere pentru înşiruirea tuturor tractoarelor, combinelor, plugurilor, cositoarelor şi maşinilor de erbicidare şi fertilizare. În total, edilul din Lungani, Gheorghe Pricopie deţinea, anul trecut, 13 utilaje agricole dobândite prin cumpărare. Acesta mai are un apartament şi un teren intravilan la Lungani, iar din indemnizaţia de primar a încasat, anul trecut, 28.626 lei. Aceeaşi problemă de spaţiu la capitolul bunuri mobile o are şi primarul comunei Comarna, Victor Banu. Acesta deţine şapte utilaje agricole, precum tractoare, semănătoare, remorci şi un autoturism Land Rover. La această avere se adaugă două terenuri agricole şi două intravilane, un apartament şi două case de locuit. La polul opus, unul din cei mai modeşti primari din perspectiva averii este la Andrieşeni. Edilul comunei, Maricel Turcu, are doar o singură casă de locuit, un teren intravilan şi unul agricol, declară că nu deţine niciun autoturism ori depozite bancare, iar din indemnizaţia de primar încasează, anual, 33.900 lei.
ANI stă cu luneta pe candidaţii la locale
În vederea creşterii nivelului de transparentizare şi de prevenire a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, Agenţia Naţională de Integritate a lansat pe propria pagină de Internet o secţiune dedicată alegerilor locale programate pentru luna iunie 2016. „Persoanele care doresc să candideze la alegerile locale din iunie 2016 au la dispoziţie o serie de informaţii utile cu privire la obligaţiile pe care le au în vederea respectării regimului juridic al incompatibilităţilor, al conflictelor de interese şi al declarării corecte a averii şi a intereselor”, se arată pe site-ul ANI. Totodată, Agenţia pune la dispoziţia publicului date şi informaţii cu privire la peste 200 de persoane în cazul cărora s-a stabilit definitiv şi irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese şi care, potrivit, prevederilor legii nr. 176/2010, întră sub interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică timp de trei ani. „Agenţia Naţională de Integritate va publica în cadrul acestei secţiuni, în termen de 48 de ore de la primire, toate declaraţiile de avere şi de interese depuse de candidaţii la alegerile locale”, se mai arată pe portalul ANI. Persoanele interesate pot sesiza Agenţia Naţională de Integritate cu privire la potenţiale nereguli din declaraţiile de avere şi de interese depuse de către candidaţii la alegerile locale. Acest lucru se poate realiza prin completarea unui formular cuprins în această secţiune. Cei care candidează la o funcţie publică pot solicita inspectorilor de integritate asistenţă de specialitate în cazul solicitărilor urgente cu privire la regimul juridic al completării declaraţiilor de avere şi de interese, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese.
În una din cele mai sărace comune, la Lungani, primarului Gheorghe Pricopie nu i-a ajuns spaţiul din declaraţia de avere pentru înşiruirea tuturor tractoarelor, combinelor, plugurilor, cositoarelor şi maşinilor de erbicidare şi fertilizare
Vezi si Scandal şi şantaj electoral cu poliţişti EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau