Bacăul a rămas fără apă de trei zile
Dimensiune font:
Motivul este o avarie la conducta principală de alimentare cu apă potabilă, în dreptul localităţii Dărmăneşti * municipiul este alimentat din barajul de la Valea Uzului, de la o distanţă de 70 de kilometri * situaţia a dat de gândit autorităţilor
Chiar dacă pare greu de crezut pentru secolul XXI şi pentru pretenţiile unui oraş european, Bacăul a rămas fără apă. În ciuda unor investiţii de zeci de milioane de euro realizate în sistemul de aducţiune a apei, de trei zile băcăuanii stau la coadă la cişmele, acolo unde sunt. Reprezentanţii Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) au afirmat că oamenii au apă 4 ore pe zi, dar acest lucru nu se întâmplă în multe zone din oraş.
Avarie la conducta principală de aducţiune
Dezastrul a început sâmbătă, 17 ianuarie, pe la ora 15.00, când furnizarea apei potabile s-a oprit. Motivul a fost o avarie produsă la conducta principală de alimentare cu apă potabilă în dreptul localităţii Dărmăneşti. La Bacău, apa este adusă de la barajul Valea Uzului, de la o distanţă de 70 de kilometri. Investiţia denumită „Construcţia şi reabilitarea aducţiunii principale care face legătura între Bacău şi sursa de apă de suprafaţa lacul Poiana Uzului” a fost finalizată în anul 2011 şi a costat 20 de milioane de euro de la bugetul local. „Două echipe de intervenţie ale Companiei Regionale de Apă Bacău, care totalizează 11 persoane, sunt prezente la locul defecţiunii şi lucrează la remedierea ei. Facem tot posibilul să remediem avaria produsă, în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Răzvan Găină, directorul general al CRAB.
Apă cu picătura
Oficial, situaţia este sub control, iar reprezentanţii CRAB au anunţat populaţia că programul de furnizare a fost limitat la 4 ore pe zi, în intervalele 6.00-8.00 şi 18.00-20.00. În realitate, doar o parte din consumatori au apă. Restul sunt victimele... reliefului. „Aducţiunea de la Valea Uzului asigură apa pentru aproximativ 70% din consumatorii din Bacău. De 4 ani şi ceva, de când a fost dată în funcţiune, nu au fost probleme. Acum asigurăm apa din rezervorul din localitatea Baraţi, de lângă Bacău. Noi menţinem în permanenţă apa în reţele, însă la o presiune foarte scăzută. Cei care locuiesc în zonele mai joase ale oraşului au apă cu program, cei care locuiesc în zonele mai înalte nu au. Noi nu putem controla acest lucru căci sistemul de alimentare cu apă în Bacău este unul gravitaţional. Noi dăm drumul la robinetul de apă din Baraţi şi apa curge gravitaţional în municipiu”, a explicat directorul executiv al CRAB Bacău, Petruş Rădulescu. Situaţia este însă alarmantă în cazul unităţilor spitaliceşti, a şcolilor, grădiniţelor şi liceelor, care pot deveni în scurt timp focare de infecţie.
Comercianţii au epuizat stocurile de apă
Băcăuanii care nu au avut apă la robinete de sâmbătă după-amiază au fost nevoiţi să-şi cumpere apă şi pentru grupul sanitar, iar ieri dimineaţă stocurile din magazine erau epuizate. Cei din unele zone au fost salvaţi de cişmelele care s-au mai păstrat de pe vremea comuniştilor. Însă, nici acestea nu fac faţă necesităţii, oamenii stând şi câte două, trei ore la coadă pentru un bidon cu apă. Rezerve de apă nu are nici Bacăul, doar în zona centrală existând un rezervor din care însă s-a alimentat în aceste zile un agent privat care deţine o unitate hotelieră. Rezerva este destinată utilizării de către unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în caz de calamitate. Oamenii sunt revoltaţi şi îngrijoraţi. „Ne-am dat seama că suntem pierduţi. Este inadmisibil ca la acest moment oraşul să nu aibă un rezervor care să asigure alimentarea cu apă măcar pentru câteva zile în caz de calamitate, nu de avarie. Cu avaria asta a ieşit la iveală groaznica realitate în care trăim. Suntem condamnaţi la moarte!”, ne-a mărturisit revoltat Vasile P. „Cum este posibil ca un hotel să folosească rezerva de apă a oraşului?! Este strigător la cer. Ce treaba are privatul cu rezerva publică de apă a băcăuanilor şi o mai şi consumă, lăsând oamenii fără apă!”, a spus şi Luciana N. Oamenii speră că problemele se vor rezolva astăzi, aşa cum au dat asigurări autorităţile.
Sonia PAVELESCU
„Avem probleme foarte grave la spitale şi la şcoli. Niciuna din aceste instituţii nu beneficiază de apă. Situaţia este critică. Sperăm ca furnizarea apei să fie reluată marţi după-amiază” – Petruş Rădulescu, directorul executiv al CRAB
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau