Bani aruncaţi degeaba pe documentaţii tehnice
Dimensiune font:
În cadrul unei sesiuni de instruire pe tema fondurilor europene, primarii din judeţul Iaşi au acuzat selecţia „discriminatorie” a proiectelor europene, comunele mari având mereu întâietate * mulţi dintre edili au arătat că stau cu proiectele în sertar după ce au aruncat bani degeaba pe documentaţiile tehnice, pentru ca apoi să li se spună că s-au epuizat resursele financiare * aceştia cer un departament la nivelul judeţului care să-i sprijine în accesarea fondurilor europene, cu priorităţi bine definite * autorităţile judeţene le-au recomandat primarilor să fie atenţi atunci când îşi selectează consultantul, acesta fiind factorul principal în cazul eşecului unui proiect european
Primarii oraşelor şi comunelor ieşene au fost puşi ieri, 19 august, faţă în faţă cu principalii factori de sprijin în accesarea fondurilor europene, în cadrul unei şedinţe organizate de Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, la care au fost prezenţi şeful judeţului, Maricel Popa, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Anghel Ficu, directorul executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Iaşi, Leonard Constantin Stafie, şi europarlamentarul Cătălin Ivan, alături de directori din instituţiile subordonate CJ Iaşi. „În curând se vor publica toate ghidurile şi va exista posibilitatea depunerii proiectelor. Insist să fim prompţi, pentru că modalitatea de alegere a proiectelor s-a schimbat. Până acum exista un termen până la care puteau fi depuse proiectele şi în funcţie de punctaj se stabileau câştigătorii. Acum, cine depune primul proiectul are şanse foarte mari să devină eligibil. Orice proiect câştigat înseamnă locuri de muncă, înseamnă creşterea nivelului de trai şi dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezentăm” a declarat Maricel Popa. Şeful CJ Iaşi le-a transmis directorilor din instituţiile subordonate ca fiecare să aibă un minimum de cinci proiecte europene. „Nu o luaţi ca un avertisment sau ameninţare. Este o recomandare, pentru că îmi doresc foarte mult ca Iaşul să fie unul dintre judeţele de top în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene”, a transmis Maricel Popa.
Primarii cer eliminarea discriminării în selecţia proiectelor
În cadrul întâlnirii s-a propus realizarea unei strategii comune la nivelul judeţului pentru a înlătura concurenţa neloială în ceea ce priveşte depunerea proiectelor europene, dar şi constituirea unei Asociaţii a Comunelor la nivelul Regiunii Nord-Est.
„Nu este o gândire la nivelul judeţului pentru prioritizarea sprijinului celor care au nevoie de fonduri. În comunele mici este foarte greu să găsim o echipă de proiect şi încercăm să evităm externalizarea serviciilor”, a ridicat problema primarul comunei Moşna, Georgel Popa. În sprijinul acestuia a sărit şi edilul comunei Româneşti, care atrage atenţia asupra nevoii urgente de investiţii în drumuri. „Noi avem o problemă foarte mare: nu suntem conectaţi la E85 şi suntem condamnaţi la condiţii de evul mediu. Numărul gospodăriilor părăsite este tot mai mare, oamenii pleacă în străinătate. Pe termen mediu şi lung, asfaltarea trebuie să devină o prioritate. Nu mă ajută o bază sportivă sau un cămin cultural dacă nu am drum, iar diferenţa dintre urban şi rural este colosală”, a declarat Adrian Ciobanu, primarul din Româneşti. Edilii au adus în discuţie şi modernizarea drumurilor interjudeţene Iaşi-Suceava şi Iaşi-Botoşani. Primarii recomandă ca, pe tronsoanele parcurse de aceste proiecte să se realizeze mai întâi canalizarea, apoi asfaltarea, astfel încât să se evite spargerea drumului proaspăt turnat.
Bani cheltuiţi pe documentaţii, dar fără finanţare
Şi modul în care sunt selectate proiectele pentru finanţarea europeană îi nemulţumeşte pe primari. Aceştia spun că, anual, se investesc bani grei din bugetul comunei pe proiectare, pentru ca mai apoi să li se spună că nu mai sunt resurse financiare pentru finanţare. „Noi stăm cu proiectele întocmite, eligibile. Cea mai mare problemă este atunci când intră la finanţare. Primăria cheltuieşte bani pe documentaţii, ca apoi să constatăm că nu mai sunt resurse. Noi am dori un compartiment la nivelul judeţului care să aibă discuţii cu primarii în aşa fel încât primăriile care chiar au nevoie de un proiect să îl obţină, să nu mai existe această concurenţă între primării”, a declarat primarul comunei Deleni. Primarii se plâng de anumite criterii de selecţie în proiectele de drumuri, cum ar fi conectarea la o gară de tren, ceea ce nu e posibil, pentru multe comune. Pe această temă, europarlamentarul Cătălin Ivan a intervenit cu o experienţă proprie. „În condiţiile în care nu sunt bani de investiţii, când investitorii vin în ţară şi mai mereu aleg zona Bucureşti ori spre Vest, dar nu Moldova, singura măsură de finanţare rămâne cea europeană. Eu am fost consilier judeţean chiar în perioada când au apărut posibilităţile finanţării europene şi, la acea vreme, mai toţi colegii mei din CJ aveau firme de consultanţă, începând să păcălească primarii. Nu dau nume, dar m-am întâlnit cu un primar care mi-a deschis dulapul şi mi-a arătat câte proiecte a făcut şi nu are ce să facă cu ele”, a declarat Cătălin Ivan. În acest sens, şi directorul adjunct al ADRN-E, Vasile Asanei a atras atenţia asupra firmelor de consultanţă, fiind unul dintre principalii factori în cazul unui proiect eşuat.
Vezi si Proiectul care ar putea schimba radical harta Moldovei
„Primăria cheltuieşte bani pe documentaţii, ca apoi să constatăm că nu mai sunt resurse” - Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau