Bani de la Bruxelles pentru centura Sucevei
Dimensiune font:
Lucrările ar putea fi continuate cu fonduri europene * aşa se arată într-un răspuns semnat de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, la o interpelare a senatorului PSD de Fălticeni, Ovidiu Donţu
Potrivit documentului, „în scopul creşterii ratei de absorbţie a fondurilor europene şi asigurării finanţării corespunzătoare a obiectivului „Construcţia variantei ocolitoare Suceava”, acesta a fost propus Comisiei Europene pentru a fi finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Transport ca şi proiect retrospectiv, propunere acceptată de Comisia Europeană. Astfel, în prezent se fac demersurile necesare semnării contractului de finanţare, şi, ulterior aprobării cererii de finanţare. Asta înseamnă că CNADNR ar trebui să organizeze o nouă licitaţie pentru finalizarea investiţiei, cum de altfel a şi anunţat în mai multe rânduri, Ovidiu Laicu, şeful regionalei Iaşi a CNANDR.
Cine sunt vinovaţi de întârziere
Senatorul Donţu a declarat că a cerut Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), în calitate de beneficiar al investiţiei, să finalizeze întreaga construcţie în regie proprie. Altfel spus, să nu mai organizeze licitaţie pentru continuarea lucrărilor la cele două tronsoane nefinalizate. El crede că „procedând astfel, se va economisi timp şi proiectul va fi gata mult mai repede”. El a mai spus că există doi vinovaţi pentru nefinalizarea centurii de la Suceava. Este vorba despre afaceristul Horia Simu, cel care deţine firma SCT Bucureşti, firma care nu a respectat termenul de finalizare a centurii, şi senatorul PNL, Gheorghe Flutur. Acesta din urmă ar fi vinovat, în opinia lui Donţu, pentru că a acceptat soluţia proiectantului privind construcţia „Zidul Morţii”, unde s-au petrecut mai multe accidente rutiere în ultimii patru ani. Ovidiu Donţu susţine că proiectantul a schimbat soluţia tehnică pentru construcţia şoselei de centură şi implicit a „Zidului Morţii” pe vremea când Gheorghe Flutur era preşedinte al Consiliul Judeţean, adică în mandatul 2008-2012.
Parlamentarul a mai arătat că firma constructoare a construit tronsoanele 1 şi 2 ale centurii pe un teren neconform, „folosind pământ de flori”. Aspectul a ieşit la iveală în urma unei expertize a CNADNR. Acum Compania trebuie să stabilizeze terenul, pentru ca cele două tronsoane să suporte traficul greu.
Construcţia şoselei de centură a început în 2008. Proiectul trebuia să fie gata în 2012, însă lucrările nu sunt finalizate nici acum. Centura are trei tronsoane, dar numai unul a fost deschis circulaţiei. Este vorba despre tronsonul 3, cel dintre „Zidul Morţi”, intersecţia cu DN 17, până în zona Pătrăuţi. Celelalte două tronsoane care se întind pe circa şase kilometri au fost executate în proporţie de 80%.
Oana ŞLEMCO
Doar un tronson din şoseaua de centură a fost finalizat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau