Bani îngropaţi în investiţii inutile
Dimensiune font:
Şefii judeţului Vaslui s-au bătut să obţină bani pentru tot felul de construcţii sau amenajări care nu sunt de niciun folos * este vorba despre şcoli, terenuri de sport, toalete sau centre sociale ori medico-sociale care nu sunt folosite * autorităţile caută soluţii pentru ca aceste construcţii să primească o utilitate
Şcoli şi grădiniţe în sate fără copii, săli de sport începute şi neterminate, terenuri sportive aflate în paragină, centre sociale sau medico-sociale care stau cu lacătul pe uşă pentru că primăriile nu au bani să le susţină, toalete costisitoare lângă unităţi şcolare închise sunt doar câteva dintre proiectele demarate în Vaslui fără a avea la bază o strategie bine pusă la punct. În unele cazuri au fost la mijloc doar simple interese financiare.
Fiindcă anumite firme agreate trebuiau să fie alimentate cu bani de la stat sau chiar cu bani europeni, în unele comune s-a construit în neştire,iar obiectivele au ajuns să fie închise sau să rămână nefinalizate. „Sunt într-adevăr, obiective construite, cel mai probabil, cu bună intenţie, dar care acum nu-şi mai găsesc utilitatea. Este vorba despre centre sociale, şcoli sau grădiniţe pe care nu trebuie să le ţinem închise. Am solicitat o raportare cu privire la situaţia obiectivelor care nu mai pot fi susţinute financiar de primării”, a declarat administratorul judeţului Vaslui, Valeriu Caragaţă.
4,5 milioane de lei aruncaţi pe Apa Sâmbetei
În perioada următoare va fi analizată situaţia fiecărui obiectiv şi se va stabili ce utilitate primeşte. Dacă pentru valorificarea anumitor obiective va fi nevoie de cedarea cu titlu gratuit către alte instituţii, în vederea schimbării destinaţiei, se vor căuta soluţiile legale necesare, asigură reprezentanţii Consiliului Judeţean Vaslui. La nivelul judeţului, peste 4,5 milioane lei au fost băgaţi în terenuri de sport începute, dar neterminate din lipsă de bani, sau în săli de sport. Edilii şi localnicii spun că Guvernul a vrut să modernizeze mediul rural fără să ţină însă cont de nevoile oamenilor - drumuri asfaltate, apă curentă şi canalizare. „Sunt importante şi investiţiile în terenuri sau săli de sport, dar oamenii vor drumuri, vor reţea de canalizare. Nu au primarii de unde să rupă bani pentru sălile de sport începute şi neterminate. Banii vin cu destinaţii precise. Din păcate, nu noi cei de la nivel local, stabilim priorităţile”, spune Costică Anton, primarul comunei Vultureşti. În timp în 26 de comune edilii aşteaptă bani pentru finalizarea sălilor sau a terenurilor sportive, localnicii spun că astfel de obiective nu ar trebui să reprezinte o prioritate. În alte zeci de sate din judeţ şcolile construite cu bani europeni sau guvernamentali satu închise, iar elevii fac naveta la centrele de comună. În Oşeşti, de exemplu, s-au închis acum câţiva ani trei şcoli. Toate fuseseră „dotate” prin diverse proiecte cu toalete „de lux” construite pe miliarde de lei vechi.
Citeşte şi: Cum a devenit Vasluiul polul sărăciei
Tudor IFRIM
„Dacă este să mă refer strict la centrele sociale sau medico-sociale, este un paradox aici. Mereu se spune că Direcţia de Asistenţă Socială cheltuie foarte mulţi bani. Trebuie spus lucrurilor pe nume, preferăm să invocăm mereu faptul că o instituţie mănâncă prea mulţi bani, în timp ce unii oameni dorm prin şanţuri, sau e mai bine să dăm o utilitate acestor clădiri care acum stau nefolosite” - Valeriu Caragaţă, administratorul judeţului Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau