Bătaie de joc în transportul public -- EXCLUSIV PRINT
Dimensiune font:
Bacăul nu este doar „cuibul” infractorilor şi „mafioţilor” sau oraşul culmilor de orice fel, ci este şi municipiul cu un singur tip de mijloc de transport * un singur transportator face legea în oraş pe banii şi pe disconfortul băcăuanilor
Aleşii locali băcăuani au aprobat proiectul de hotărâre privind diminuarea cotei standard de TVA şi menţinerea tarifelor pentru serviciile de transport public local la nivelul celor aprobate prin HCL nr. 248 din 31.07.2016, respectiv intrarea în legalitate a societăţii private care deţine serviciul de transport public din Bacău.
Prin acest proiect consilierii locali au dat o mână de ajutor pentru ca societatea SC Transport Public SA Bacău să nu mai încalce legea şi astfel să intre în legalitate, după ce a operat modificări în tariful biletului de transport, fără aprobarea Consiliului Local, aşa cum obligă legea. Mai precis, scăderea TVA nu a avut niciun efect asupra tarifului unei călătorii, care în Bacău costa şi costă în continuare 2 lei.
Citeşte şi Adevărul din spatele distrugerii RAFO Oneşti
Transport privat, monolopol şi bătaie de joc
Bacăul este singurul municipiu din ţară în care transportul public este realizat de un operator privat. Predarea transportului public pe mâna unui privat s-a realizat în vremea mandatului defunctului primar Dumitru Sechelariu. Serviciul public a fost astfel preluat de firma deţinută la acel moment de către mama sa, acţionar majoritar, SC Transport Public SA. Societatea realizează serviciul de transport doar cu autobuze, autobuzul fiind singurul mijloc de transport în comun din Bacău.
Tarifele practicate sunt unele de lux, printre cele mai scumpe din ţară. Pentru o singură călătorie, pe un singur traseu, călătorul trebuie să scoată 2 lei din buzunar. Un abonament lunar pe un singur traseu costă 58 de lei. Ba mai mult, abonamentul nu-l scuteşte pe călător să scoată bani din buzunar pentru bilet, dacă are nevoie să se abată cât de puţin de la traseul pe care circulă cel mai des.
Condiţii jalnice
Pe lângă tarifele practicate de către operatorul privat de transport, condiţiile de transport şi raritatea cu care poţi vedea un mijloc de transport întrece orice închipuire. Autobuzele circulă la interval de 10-20 minute, în funcţie de ziua din săptămână, şi în „cârduri” de câte două-trei. Astfel, ajunsul la serviciu sau rezolvarea unei probleme neprogramate din timp devine o adevărată aventură. Situaţia este atât de gravă, încât un băcăuan care locuieşte spre periferia oraşului ajunge mai greu în centrul oraşului decât ar ajunge până la Roman, municipiul din judeţul Neamţ situat la 43 de km. Mai mult, pentru a ajunge din zona de nord a Bacăului până în zona de sud a oraşului călătoria cu autobuzul durează 40-50 de minute, fără a lua în calcul aşteptarea de 10 minute a autobuzului în staţie.
Băcăuanii sunt revoltaţi
Pe forumul de informaţii utile despre Bacău, la categoria transport- autobuze a societăţii de transport, băcăuanii îşi exprimă revoltaţi indignarea faţă de bătaia de joc la care sunt supuşi, nu doar în ceea ce priveşte programul autobuzelor, condiţiile şi tarifele, ci şi legat de atitudinea şoferilor şi a controlorilor care fac abuzuri după bunul plac. „Nu sunt autobuze suficiente pe traseu, iar aglomeraţie e ca pe timpul comunismului. E bătaie de joc la adresa băcăuanilor. Sunt oraşe unde preţul biletului este mult mai mic. Aţi aflat asta?”, a spus un băcăuan. „Am aşteptat un autobuz în staţia de la Tribunal. Când, în sfârşit, a venit autobuzul, şoferul nu a dorit sa deschidă uşile din faţă. Este a doua oară când păţesc acest lucru. Şoferul a ieşit din autobuz, mi-a spus «proastă, dementă, idioată şi obsedată», iar apoi a ridicat mâna să mă lovească. Autobuzul era numărul 18, conducători Pavel Viorel şi Sabău Mihai”, a declarat Maria Munteanu.
Situaţia ar trebui rezolvată de către autorităţile publice, însă nu au fost luate măsuri.
Sonia PAVELESCU
2 lei
Aceasta este suma pe care o plătesc băcăuanii pentru o călătorie în condiţii groaznice, spun ei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau