Bătaie politică pe ruinele „perlei” turismului moldovenesc
Dimensiune font:
Un primar băcăuan este ameninţat cu demiterea pentru că nu a dezvoltat comunitatea, în condiţiile în care conturile Primăriei sunt blocate, iar datoriile acesteia se ridică la 16,8 milioane lei. Slănicenii care au demarat referendumul sunt apropiaţi ai fostului primar şi au fost reclamaţi de municipalitate că nu şi-au pus în legalitate afacerile desfăşurate în staţiune
Zicala românească „la omul sărac nici boii nu trag” se potriveşte de minune cu situaţia în care se află un ales local din judeţul Bacău care, pe lângă faptul să are conturile blocate în primărie din cauza datoriilor lăsate moştenire de la vechea conducere, s-a trezit că face obiectul unei solicitări pentru organizarea unui referendum prin care să fie demis. Este vorba despre liberalul Gheorghe Baciu, ales în vara anului trecut în fruntea oraşului Slănic Moldova, o unitate administrativ- teritorială adusă astăzi în pragul falimentului din cauza grelei moşteniri, dar care în vremea comunismului era o emblemă a turismului din Regiunea de Nord-Est.
Perla Moldovei, vaca de muls a pesediştilor
Bătălia politică în staţiunea băcăuană a apărut la puţin timp după ce social-democratul Andrei Şerban a fost înlăturat de la Primărie, după trei mandate, de liberalul Gheorghe Baciu. Nou venit în fruntea comunităţii, edilul s-a trezit cu toate conturile blocate şi cu datorii colosale lăsate de pe vremea PSD, chiar în pragul falimentului. O procedură pe care a amânat-o cu stoicism, în speranţa că va putea atrage fonduri europene, falimentul fiind o problemă de eligibilitate pentru finanţările nerambursabile. Concret, de pe urma „realizărilor” fostei administraţii, în decursul a 12 ani, autorităţile trebuie să scoată din buzunar suma de 5.250.000 de lei, pentru a finaliza proiectul de canalizare, a da în funcţiune Bazinul de înot didactic şi a încheia lucrările la Căminul Cultural Cerdac. Lista restanţelor continuă cu cele 310.000 de lei necesare pentru a pune în funcţiune blocul ANL şi racordarea a 32 de unităţi la utilităţi. Pentru finalizarea investiţiei de canalizare sunt necesare 870.000 de lei, la toate acestea adăugându-se alte 5,412 milioane lei lăsate datorie către furnizării de bunuri şi servici, ori către bănci. Nici la capitolul colectării taxelor şi impozitelor guvernarea PSD din Slănic Moldova nu a stat foarte bine, patru societăţi comerciale apropiate fostului edil acumulând datorii de 2,5 milioane lei. La scurt timp după ce a făcut publică greaua moştenire, încercând să mai recupereze din bani şi să convingă comercianţii din Slănic să-şi achite taxele şi să intre în legalitate, penelistul a aflat că în localitate au început să se strângă semnături pentru demiterea sa. „Slănicul se află într-o situaţie foarte gravă din cauza datoriilor fostului primar, pe care nu le putem plăti fără ajutor de la Consiliul Judeţean Bacău sau de la Guvern. Pe lângă acestă problemă, doi cetăţeni care au afaceri în staţiune au fost deranjaţi de faptul că le-am solicitat să intre în legalitate şi să-şi obţină avizele pentru terasele pe care le au, motiv pentru care au demarat procedura de strângere de semnături pentru demiterea mea”, declară edilul Gheorghe Baciu, arătând cu degetul către Ştefan Dospinescu, fostul administrator al firmelor pe care le-a deţinut vechiul primar Andrei Şerban, şi către Valentin Bucur, unul dintre consilierii locali care şi-au dat acordul pentru vânzarea Cazinoului din staţiune, clădire emblematică şi declarată monument istoric.
Fiind de părere că debarcarea sa nu respectă legea, penelistul intenţionează să facă o sesizare către Prefectură, pentru a fi verificate toate semnăturile depuse pentru argumentarea referendumului. „Voi solicita analizarea acelor semnături, însă, înainte de toate, lumea trebuie să înţeleagă faptul că Slănicul are nevoie de ajutor. Am încercat să facem economii şi am disponibilizat 28 de oameni din aparatul Primăriei, suntem pe cale să desfiinţăm Poliţia Locală pentru că nu mai avem bani, iar unii pun la cale un referendum pentru că li s-a cerut să intre în legalitate... Nu este normal!”, reliefează primarul Baciu.
Şi Prefectura se pune pe verificări
Pentru a vedea cum va decurge epopeea referendumului de la Slănic, reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au contactat-o pe Maricica Coşa, prefectul judeţului. „În acest moment pot să vă spun numai că a fost depus un memoriu împotriva domnului primar şi o listă de semnături. Urmează să verificăm semnăturile, înainte de a declanşa orice acţiune prevăzută de lege pe acestă speţă”, ne-a spus prefectul Coşa. Deşi primarul şi prefectul merg pe ideea verificării semnăturilor, Valentin Bucur, unul din cei doi combatanţi ai lui Gheorghe Baciu, susţine că tot demersul a fost făcut „ca la carte”. „Pentru că nu am avut o bună comunicare cu primarul, iar staţiunea arată cum arată şi pentru multe altele, am demarat acest referendum. Cele 1.145 semnături au fost strânse cu seriozitate, iar cei care s-au ocupat de asta şi-au asumat prin semnătură proprie responsabilitatea”, ne-a declarat Bucur. Eva TRANDAFIR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau