Bebeluşul salvator

transplant1

Dimensiune font:

| 20-07-2020 16:10

 

* un copil aflat pe lista de aşteptare a Spitalului Clinic „Dr.C.I.Parhon”, în vârstă de 14 ani, care fusese diagnosticat de la 7 ani cu o afecţiune genetică, a primit rinichii unui bebeluş * de şapte ani, mamă şi fiu au făcut naveta, de trei ori pe săptămână, între Bacău şi centrul de dializă de la Iaşi * la cele zece luni ale sale, îngeraşul salvator este cel mai tânăr donator, aflat în moarte cerebrală, din România

La 14 ani, Gabriel poate spune că este un om cu adevărat norocos. În doar câteva săptămâni el a trebuit să treacă de la examenul de admitere la liceu la un alt examen, unul medical, care avea să îi salveze viaţa după 7 ani de chinuri. Atunci când se aştepta mai puţin, adolescentul a primit doi rinichi de la un bebeluş aflat în moarte cerebrală.

Duminică, medicii de la Centrul Regional de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi şi cei de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” au făcut o minune. Ei au stat câteva ore în sala de operaţie pentru a face un transplant de la copil la copil, donatorul fiind un bebeluş de numai 10 luni, iar beneficiarul un adolescent de 14 ani. „Rinichii acestui bebeluş au fost transplantaţi unui alt copil aflat pe lista de aşteptare de la Spitalul Parhon, în vârstă de 14 ani, care fusese diagnosticat de la 7 ani cu o afecţiune genetică. Din păcate, această afecţiune a progresat către insuficienţă renală terminală, făcea dializă de trei ori pe săptămână la Spitalul de Pediatrie. În contextul acestei boli renale şi cu alte afecţiuni asociate, din fericire pentru acest copil, dintre cei chemaţi pentru evaluare imunologică a fost cel mai potrivit pentru a face această intervenţie. Ambii rinichi au fost transplantaţi acestui copil. Sperăm ca evoluţia lui să fie favorabilă şi să revină la o viaţă normală alături de familia lui”, ne-a spus Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon.

Mamă şi fiu, şapte ani de navetă între Bacău şi Iaşi

În urmă cu 7 ani Sorina Giosanu a fost cu fiul său Gabriel să îi facă analize medicale de rutină deoarece acesta se simţea cam slăbit. Din nefericire, rezultatul analizelor a arătat că are o anemie puternică iar investigaţiile făcute ulterior au arătat că are o boală renală polichistică. La 5 luni după ce a primit acest cumplit diagnostic, băiatul a trebuit să facă dializă, iar după un an şi jumătate, hemodializă. De atunci şi până acum câteva zile, Sorina şi fiul ei au făcut naveta de trei ori pe săptămână  între Bacău şi centrul de dializă de la Iaşi. „În zilele de marţi şi joi nu mergea la şcoală, se ducea la dializă. Recupera cât putea. A dat şi examenul de capacitate, a ţinut pasul cu ceilalţi cât s-a putut. A terminat acum clasa a VIII-a şi chiar vineri l-am înscris la liceu. A avut o perioadă în care nu a mers. L-au lăsat picioarele. Îl duceam în braţe peste tot, la baie, la ambulanţă, în sala de dializă. A fost operat în urmă cu mai mulţi ani, iar acum merge foarte bine. Merge cu bicicleta, dar vrea să fie şi el sănătos, să meargă normal, să meargă la şcoală”, a spus Sorina Giosanu.

Visul este pe cale să i se împlininească după o tragedie petrecută la Cluj. Părinţii unui copil de 10 luni aflat în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe, iar echipa chirurgicală de la Spitalul de Copii din Cluj coordonată de dr. Dan Pop a prelevat rinichii care, ulterior, au ajuns la Iaşi. Ei au fost transplantaţi la Spitalul Parhon, de o echipă de chirurgi condusă de medicii Cornel Moroşanu şi Adelina Miron. „Această intervenţie este o performanţă de excepţie, transplantul pediatric fiind o procedură destul de rară în România. Copilaşul este cel mai tânăr pacient, diagnosticat în moarte cerebrală, care a dat viaţă după propria moarte în România”, spun cei de la Agenţia Naţională de Transplant.

Pentru că donatorul era foarte mic intervenţia de transplant nu a fost lipsită de dificultăţi atât din punct de vedere al tehnicilor vasculare, cât şi a tehnicilor urologice. „Noi am transplantat ambii rinichi, cu tot ansamblul, la un singur copil. Astfel există posibilitatea ca aceşti doi rinichi să îi asigure funcţia renală. Intervenţia a durat 5 ore, nu a fost nicio problemă tehnică. E vorba doar de o complexitate mai mare şi o anumită delicateţe a gesturilor chirurgicale, pentru că structurile sunt foarte mici şi presupun o dificultate mai mare decât la un adult sau un la un copil mai mare”, a explicat dr Corneliu Moroşanu.

„Sunt necăjită pentru că cineva plânge după un copil”

Atât echipele medicale care au făcut posibil ca adolescentul să aibă o şansă mai bună de viaţă au ţinut să mulţumească familiei îngeraşului salvator. „Sunt bucuroasă pentru copilul meu, dar, în acelaşi timp, sunt necăjită pentru că cineva plânge după un copil. Le mulţumesc din suflet părinţilor! N-am cuvinte. Din suflet le mulţumesc pentru decizia luată. Sper ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu un alt copil”, a spus Sorina Giosanu.

La Iaşi s-au mai făcut transplanturi de la copil la copil, dar niciodată de la copii care au o diferenţă atât de mare vârstă. „Au mai fost intervenţii de transplant de la donator copil la un alt copil aflat pe lista de aşteptare. Sunt trei intervenţii efectuate, aceasta fiind cea de-a patra la Spitalul Parhon. Sunt intervenţii dificile pentru că necesită încă o echipă de transplant lărgită, ajutorul colegilor de la terapie intensivă cu specializare pe pediatrie şi chirurgie pediatrică. Mulţumim colegilor din Cluj care au participat la recoltare şi care ne-au facilitat transportarea acestui rinichi. Nu în ultimul rând, şi cel mai important, este mulţumirea noastră şi profundă pentru familia care a făcut acest gest. Este un gest pe care nu-l putem compara cu niciun alt gest făcut pe lumea aceasta”, a spus dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon.

Mai mult, la cele zece luni ale sale, îngeraşul salvator este cel mai tânăr donator de până acum din România. „Donatorul de ieri, de la transplantul pe care l-am făcut, a fost cel mai mic donator în moarte cerebrală de la care s-au recoltat organe până acum în România. Un copil de 10 luni... Din acest motiv cred că ar trebui să fim recunoscători familiei care, trecând printr-o tragedie,  o nenorocire atât de mare, a avut puterea să accepte să doneze organele copilului decedat. Noi am mai transplantat copii la Spitalul Parhon, nu eate acesta primul caz. Am transplantat copii şi mai mici. Chiar şi de 4 ani”, a spus dr Moroşanu.

Suferinţa familiei lovită de o asemenea tragedie nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. „Este o dramă care schimbă definitiv viaţa familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copilaş. Cu toate acestea, părinţii au reuşit să găsească puterea de a transforma infinita lor durere în speranţă pentru un alt copil. Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură. Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă în faţa familiei acestui îngeraş şi îi mulţumim din suflet pentru puterea de a trece peste durerea lor infinită şi a oferi altor semeni o şansa la viaţă”, spun şi cei de la Agenţia Naţională de Transplant. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Centru de audiologie și vestibulogie unic în țară, deschis la Iași
20/05/2024 09:27

În cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi va fi infiintat un centru de audiofonologie si vestibulogie unic in Romania, destinat implementării programelor de screening in domeniul fonoaudiologiei ...

Amendă de peste 10.000 de lei pentru un sucevean pe care polițiștii nu l-au putut opri decât cu armele!
20/05/2024 09:20

Sambătă dimineata, politistii din judetul Suceava au constatat că un autoturism de teren circulă fără număr de inmatriculare pe drumul public si i-au făcut semne să oprească. A fost momentul in care s ...

  „Mafia motorinei” din Suceava, destructurată
20/05/2024 09:19

Politistii suceveni din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice au desfăsurat, in weekend, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Suceava, o acţiune ...

Bursa Generală a Locurilor de Muncă, la Pașcani și Iași
20/05/2024 09:14

  Agentia Judeteană pentru Ocuparea Fortei de Muncă Iasi a organizat, in data de 17 mai 2024 Bursa Generală a Locurilor de Muncă in municipiul Iasi, la Casa de Cultură a Studentilor si in municipiul ...

Cei mai buni electricieni din Moldova, premiați la Iași
20/05/2024 09:12

La sfarsitul săptămanii trecute, Iasul a găzduit faza regională a concursului profesional „Trofeul Electricianului”, competitie care a reunit la start pe cei mai buni 27 de specialisti electrici ...

Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt,  restaurată
20/05/2024 09:11

Statuia ecvestră a Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din Piata Palatului Culturii va fi consolidată si restaurată in cadrul unui proiect de reabilitare a monumentelor, care urmează să fie supus spre ap ...

Ciolacu a răsturnat tolba cu promisiuni la Bacău
20/05/2024 08:45

Seful social-democratilor din Romania, prim-ministrul Marcel Ciolacu, s-a aflat, sambătă, in judeţul Bacău, pentru a vizita santierele Consiliului Judetean, Athletic Park, pavilionul Municipal al Spitalului ...

Scrisoare Papei Francisc, de la tinerii din Iași
20/05/2024 08:45

Peste 2.000 de persoane au venit la Iaşi să-l intalnească pe Secretarul de Stat al Papei Francisc, cardinalul Pietro Parolin, care a participat la Ziua Tineretului. Evenimentul a fost organizat sambătă, cu ...

Iașul schimbă modalitatea de repartizare a locuințelor ANL!
20/05/2024 08:30

Criteriile de repartizare a locuintelor pentru tineri construite prin ANL vor fi modificate, ordinea de prioritate in solutionarea cererilor urmand să fie stabilită prin intermediul unui punctaj care tine con ...

O nouă minune a medicilor de la Spitalul de Neurochirurgie
20/05/2024 08:28

O ieşeancă a fost salvată de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie, după ce a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală de 5 cm. Tumora era situată intr-o zonă dificilă a creierului, dar operaţia a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei