Birocraţia limitează serviciile medicale
Dimensiune font:
Doar 650 de vasluieni au beneficiat de îngrijiri la domiciliu de la începutul anului * mai mult, numărul zilelor de îngrijiri este limitat la 15 pe lună * în mediul rural, furnizorii de servicii medicale ajung foarte rar sau deloc
Serviciile de îngrijiri la domiciliu, decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, rămân un sector subdezvoltat şi subfinanţat. Cei care au asemenea nevoi stringente se lovesc de birocraţia din sistem şi de eterna lipsă a banilor. Lunar, CJAS decontează, în medie, 15 zile de îngrijiri la domiciliu. Pentru 2016, suma alocată acestor servicii a fost de 830.00 de lei. „Până la această dată au beneficiat de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu 650 de asiguraţi, fiind emise un număr de 850 decizii, având 16.000 de zile de îngrijiri. Decontările se fac în baza raportării lunare a furnizorilor cu care sunt încheiate contracte de acest tip“, a declarat Maria Vlasici, directorul CJAS Vaslui. Un asigurat poate beneficia de maximum 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu în ultimele 11 luni, în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maximum 30 de zile.
Citește și Puterea plantelor magice
Beneficiarii se plâng că trebuie să facă foarte multe drumuri pentru a primit un astfel de sprijin. Pentru fiecare solicitare, o persoană trebuie să depună la CJAS Vaslui un dosar. Îngrijirile medicale la domiciliu se acordă în baza unei recomandări eliberate de medicii din ambulatoriul de specialitate, de medicii de familie sau de medicii de specialitate din spitale, la externarea pacienţilor asiguraţi.
Probleme mari cu bolnavii de la sate
Cel mai greu au acces la astfel de îngrijiri persoanele din mediul rural. Furnizorilor nu li se decontează transportul şi din acest motiv puţini acceptă să meargă la zeci de kilometri, bolnavii fiind nevoiţi să meargă în spitale.
Pentru încadrarea în fondul aprobat şi asigurarea accesului asiguraţilor la aceste servicii, CJAS Vaslui analizează lunar, în cadrul unei comisii, numărul de cereri, stabilind numărul de decizii privind aprobarea acordării acestor servicii în baza criteriilor de prioritate.
În cursul anului 2014, 30 de persoane au beneficiat de servicii de îngrijire la domiciliu, iar în anul 2015 s-a oferit sprijin pentru 29 de persoane.
„În prezent, Centrul de Servicii de Îngrijire la Domiciliu acordă servicii unui număr de 30 de persoane adulte încadrate în grad de handicap”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.
În cadrul acestei instituţii lucrează nouă îngrijitori la domiciliu şi un coordonator. Prin DGASPC se asigură servicii de îngrijire personală, ajutor pentru activităţile de bază ale vieţii zilnice, ajutor pentru activităţi instrumentale ale vieţii zilnice, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, activităţi de administrare şi gestionare a bunurilor, activităţi de petrecere a timpului liber, servicii de supraveghere şi menţinerea sănătăţii, îndrumare, sprijin şi consiliere pe probleme de sănătate, educaţie pentru sănătate, igienă şi îngrijiri medicale, servicii de recuperare, integrare socială şi participare.
Ovidiu IANCU
830.000 de lei
Aceasta este suma alocată în 2016 pentru serviciile de îngrijire la domiciliu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau