Biserica din lemn din Forăşti va fi salvată
Dimensiune font:
Lăcaşul de cult a primit 300.000 de lei de la Ministerul Culturii pentru renovare * demersurile pentru finanţare au fost făcute de către primarul comunei, Brăduţ Avrămia, care a fost botezat în biserică, şi de preotul Constantin Bobu, care şi-a dat doctoratul în construcţii * cei doi fac o echipă excelentă, cred reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, care supraveghează atent lucrările de restaurare
Povestea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Forăşti începe în anul 1766, când a fost pusă piatra de temelie. Între timp, anii şi-au pus amprenta peste edificiul care găzduia ceremoniile religioase. Încă puţin şi ar fi îngroşat rândurile monumentelor pierdute ale Sucevei, spun specialiştii. „Micuţă, frumoasă, cochetă, este poate cea mai frumoasă biserică de sat din zonă. A suferit o serie de modificări de-a lungul timpului. În 1920, biserica a fost îmbrăcată într-o învelitoare din scândură”, ne-a declarat Viorel Blănaru, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Suceava. De profesie arhitect, el a explicat că structura de rezistenţă a lăcaşului de cult a fost afectată în timp, că razele de lumină îşi făceau loc printre găurile apărute la temelia lăcaşului, iar ploaia bătea în acoperiş.
Nostalgia sătenilor
Deşi au o biserică nouă lângă cea de lemn, sătenii sunt legaţi sufleteşte de bătrânul lăcaş de cult. Cei mai mulţi dintre ortodocşi au fost botezaţi şi cununaţi în biserica de lemn. Primarul Brăduţ Avrămia, fiu al comunei, a bătut pe la uşile Ministerului Culturii ca să obţină bani pentru restaurare. După ani de încercări eşuate, alesul local, a cărui ambiţie este de notorietate în judeţ, a reuşit să obţină fondurile necesare de la minister. „Eu am fost botezat în biserica aceasta. Nu puteam să o las aşa”, ne-a spus primarul, care acum priveşte cu speranţă la micul lăcaş de cult care a fost restaurat până la acoperiş.
Aventurile restauratorului
Biserica de lemn de la Forăşti este restaurată de preotul Constantin Bobu, paroh la Ipoteşti. Preotul şi-a dat doctoratul în construcţii şi din anul 2000 a tot „pansat” rănilor monumentelor istorice. „Monumentele istorice sunt precum bolnavul aflat pe masa de operaţie. Nu ştii ce găseşti atunci când îl deschizi. Uneori bolile sunt mai multe şi mai grave decât se aşteaptă medicul”, ne-a spus Constantin Bobu.
Muncitorii au fost nevoiţi să restaureze monumentul exact ca atunci când a fost construit. Nu au folosit nici măcar utilaje moderne. Biserica se află în mijlocul unui cimitir şi nu are căi de acces pentru autovehicule.
Acoperiş cumpărat de pe net
Lăcaşul de cult a fost demontat bucată cu bucată, iar cele peste 6.000 de piese au fost atent puse la adăpost. Fiecare scândură şi fiecare grindă a fost curăţată, apoi toate au fost aşezate la locul lor, ca într-un puzzle. Înainte însă, restauratorii i-au făcut bisericii o temelie puternică, deasupra solului, pentru ca ploaia să nu mai ajungă la componentele din lemn. Probleme mai mari, spune constructorul, au fost la acoperiş fiindcă vechea draniţă nu mai putea fi folosită. „Am căutat draniţă şi nu găseam. Am găsit până la urmă o draniţă veche de 40 de ani, pe care nepoţii unui bunic o vindeau pe net”, ne-a spus preotul Bobu.
Restaurarea bisericii costă în total 350.000 de lei. Până acum ministerul a virat doar 50.000 de lei. Chiar şi aşa, construcţia lăcaşului de cult a fost executată în proporţie de peste 60%. „Am acoperit biserica, deşi nu au venit banii, pentru că m-ar durea sufletul să văd cum plouă în ea”, a mai spus preotul Constantin Bobu.
Oana ŞLEMCO
În judeţul Suceava sunt 42 de biserici de lemn. Cea de la Forăşti este singura restaurată în ultimii 25 de ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau