Biserica lui Enescu a ajuns o ruină
Dimensiune font:
Lăcaşul nu a fost inclus pe lista monumentelor istorice, iar lipsa banilor pentru reparaţii a favorizat degradarea * în biserică nu s-a mai făcut nicio intervenţie de mulţi ani * parohul din Liveni a cerut ajutor tuturor celor care pot salva monumentul * locuitorii satului sunt săraci şi bătrâni, nu au forţa necesară reconstruirii lăcaşului
Liveni este un sat din judeţul Botoşani de care poate nimeni nu ar fi aflat dacă nu ar fi fost locul de naştere al celebrului George Enescu. Este o localitate săracă, ai cărei săteni sunt în vârstă şi trăiesc din pensii aflate la limita minimă acordată de stat. Apelul lansat de preotul paroh Ovidiu Chebac de a ajuta la consolidarea bisericii, unde a fost botezat şi George Enescu, nu prea a avut ecou. Nu pentru că oamenii nu ar fi interesaţi, ci pentru că nu au bani.
Cele 58 de familii din parohie nu au posibilitatea de a susţine lucrările de refacere a bisericii aşa încât preotul trebuie să găsească soluţii alternative. A mai primit bani de la Primăria comunei George Enescu, dar fondurile au fost insuficiente. „La slujbă vin cinci-zece oameni. Uneori, la sărbători, sunt 15-20 de credincioşi. Oamenii din sat majoritatea sunt pensionari, cu pensii de 350- 400 de lei, dar nu există oameni care, dacă le-o cer, să nu ne ajute”, a afirmat preotul.
Istoricul bisericii
Biserica din Liveni, situată la câţiva zeci de metri de Casa Memorială „George Enescu”, poartă amprenta marelui compozitor. În lăcaş se află, la loc de cinste, icoana de argint înfăţişând-o pe Maica Domnului în braţe cu Isus Hristos donată de Maria Enescu, soţia maestrului George Enescu. „Compozitorul a mai ajutat la refacerea bisericii. În 1922 s-a înlocuit acoperişul cu sprijinul lui în totalitate. Era de şindrilă şi s-a bătut tablă zincată. Enescu a fost ortodox. Bunicii lui de pe mamă au fost preoţi”, explică preotul paroh Ovidiu Chebac. Biserica a fost construită în anul 1833 de boierul Costache Ruset şi soţia sa Elena, fiind prima biserică a satului. A fost ridicată pe temelie şi soclu de piatră cu pereţi din bârne, lipiţi cu lut.
Acum lăcaşul are nevoie de reparaţii imediate la cupolă, în condiţiile în care lemnul este aproape putred, dar şi la pridvor, la care nu s-a mai intervenit de zeci de ani. Parohul susţine necesitatea construirii unei pardoseli, cea existentă fiind din lut, aşa cum a fost la construcţia bisericii, acum aproape 200 de ani.
Exporturi în creştere la Botoşani
Codrin ISPAS
Biserica poartă hramul „Sfinţilor Trei Ierarhi” şi a „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau