Blestem pe codrii Bacăului
Dimensiune font:
Pădurile din zona de nord-est a ţării parcă sunt urmărite de un destin otrăvit * tăieri cu toptanul, furturi, retrocedări controversate, aşa arată o radiografie a domeniului silvic * de curând, la Slănic Moldova a izbucnit un alt scandal * Mitropolia a blocat traseul montan „300 de scări” şi a montat panouri prin care anunţă amenzi pentru cei care încalcă teritoriul * aceasta a fost scânteia care a declanşat un conflict ce mocnea mai demult între autorităţile locale şi biserică * scandalul vine după retrocedarea ilegală a 43.227 de hectare de pădure
Celebrul traseu turistic „300 de scări“ din Slănic Moldova a fost închis turiştilor de către şefii unui ocol silvic bisericesc care au montat la intrare un panou prin care ameninţă cu amenzi pe oricine tranzitează pădurea. Cei care îndrăznesc să treacă prin pădure riscă să fie sancţionaţi cu sume între 2.000 şi 5.000 de lei. Măsura a nemulţumit atât localnicii, care au început să protesteze pe reţelele de socializare, cât şi autorităţile locale care o consideră ilegală.
Conflict între Primărie şi Mitropolie
În 2008, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a intrat în posesia a 1.544,9 hectare de pădure în Slănic Moldova, în urma unui proces în care instituţia bisericească s-a erijat în succesorul de drept al fostei Epitropii „Sfântul Spiridon”, care deţinea în regiune aşezăminte sociale, spitale, dar şi suprafeţe importante de teren. Preoţii au înfiinţat un ocol silvic propriu, iar lemnul scos la licitaţie, tăiat de firmele care au contract cu Ocolul Bisericesc, tranzitează aproape zilnic staţiunea turistică. „Se taie mult, zi şi noapte se exploatează industrial. Maşinile care cară lemnele au distrus calea de acces la Dobru şi canalizarea. Celor de la Ocolul Silvic Bisericesc le-am interzis să mai calce pe drumurile oraşului“, afirmă primarul Adrian Şerban. El spune că va păzi drumurile în timpul nopţii pentru a-i opri pe transportatorii de lemn şi susţine că preoţii nu au dreptul să închidă traseul celor „300 de scări“. „Ei sunt proprietarii pădurii, nu ai căilor de acces. Cineva de la Inspectoratul Silvic a afirmat că ei plătesc o taxă. Nu-i adevărat! Ei plătesc taxe pentru drumurile naţionale, nu şi pentru drumurile din Slănic Moldova”, a adăugat primarul. El a atras atenţia că tăierile masive pun în pericol întreaga staţiune. Ca prim efect, ar putea seca renumitele izvoare minerale, iar în timpul unor furtuni există riscul unor inundaţii, prin acumulările de apă de pe versanţi, care ar rade întreg orăşelul, aflat în depresiune. Cei care ar trebui să controleze modul în care se fac tăierile şi să aplice sancţiuni, când au loc abuzuri, sunt reprezentanţii ITRSV Suceava. Pe de altă parte, forul bisericesc nu a prezentat public un punct de vedere privind închiderea traseului.
Retrocedări ilegale
Acesta nu este singurul scandal legat de pădurile din Bacău. Anul trecut, în urma retrocedările ilegale de păduri fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, şi fiul său, Andrei, au fost arestaţi. El este implicat într-un dosar alături de Gheorghe Paltin Sturdza. Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna să pronunţe o hotărâre în favoarea sa. Tribunalul a dispus punerea în posesia lui Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro. Imediat după decizie, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu şi Viorel Hrebenciuc au făcut şmenuri pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate ca să poată vinde pădurea.
Drumurile de coşmar ale Moldovei
Ionuţ ŞERBAN
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are 7.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău şi zeci de mii în toată regiunea. În 2005, a solicitat pădurile fostei Epitropii “Sf Spiridon”, iar în 2008 instanţele din Bacău i-au dat 5.180 ha la Blăgeşti, 1.544,9 ha la Slănic Moldova, 123 ha la Târgu Ocna şi 290 la Coţofăneşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau