Blocaj în gestiunea gunoaielor la Suceava
Dimensiune font:
Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), poate cel mai important proiect al Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, ar putea fi blocat pentru că zeci de primării nu şi-au achitat contribuţia contractuală * suma este de 2% din valoarea proiectului * îngrijorarea pleacă de la preşedintele CJ, Cătălin Nechifor * proiectul are o valoare de peste 200 de milioane de lei
Şeful administraţiei judeţene a explicat că proiectul ar trebui să fie gata pe 31 decembrie, iar ultima tranşă către constructori ar trebui achitată din contribuţia primăriilor. „De un an şi ceva spun că vom lua măsuri. Primarii trebuie să înţeleagă că acest sistem de management este adresat tuturor. Dacă nu plătim acea mică contribuţie 2% ca să avem un beneficiu din bani europeni de 98%, înseamnă că nu am înţeles cum funcţionează România zilelor noastre”, a spus Cătălin Nechifor.
În vizită la Călău
Preşedintele CJ a vizitat, ieri, din nou vechea groapă de gunoi a Sucevei, care este închisă, iar investiţia a fost executată în proporţie de peste 80%. Fără îndoială, Călău, căci aşa este cunoscut vechiul depozit, va deveni istorie. Lucrarea este extrem de complexă, dar prietenoasă cu mediul înconjurător. Printre altele, firma constructoare a instalat la Călău sisteme de colectare a levigatului rezultat în urma depozitării gunoaielor. Substanţa poluantă va fi transportată la depozitul ecologic de la Moara, atunci când noua staţie de tratare va deveni funcţională. Gunoiul nu se mai vede, a fost acoperit cu un strat gros de membrane şi pământ, iar deasupra va fi plantată iarbă. „Toţi parametri de mediu vor fi monitorizaţi, concentraţiile de gaz metan, nivelul de amoniu. Informaţiile vor fi transmise beneficiarului şi Agenţiei de Mediu”, a spus Viorel Papuc, reprezentantul firmei constructoare.
Sistem de monitorizare video
În judeţul Suceava sunt în total şapte depozite de gunoi vechi şi neconforme care vor fi închise până la data de 31 decembrie. Pe de altă parte, CJ construieşte două platforme ecologice de depozitare a gunoiului, una la Moara şi cealaltă la Pojorâta. Ambele vor fi dotate cu sisteme de colectare şi de tratare a levigatului. În judeţ se construiesc şi peste 1200 de platforme de depozitare temporară a deşeurilor. Ei bine, toate aceste investiţii fac parte din SMID şi sunt finanţate din fonduri europene. Proiectul ar trebui să rezolve problema deşeurilor, dat fiind faptul că Suceava nu mai are nicio groapă de gunoi conformă.
După desemnarea unui operator pentru SMID, CJ Suceava ar vrea să monteze camere video la toate depozitele de deşeuri. Imaginile vor putea fi vizualizate pe internet. „Bucovina este sigură, respectă cerinţele de mediu. Acest sistem de monitorizare on-line presupune să putem lua datele să le punem într-un format uşor de înţeles şi accesat”, a spus Nechifor.
Citeşte şi: Primari care se cred zei
Oana ŞLEMCO
Proiectul are ca scop implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul întregului judeţ, care să îmbunătăţească atât calitatea vieţii, cât şi pe cea a mediului şi să corespundă din punct de vedere al protecţiei mediului cu cerinţele legislaţiei române şi europene. Proiectul se va conforma cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu. Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 218.045.617 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau