Boala limbii albastre ameninţă Bucovina
Dimensiune font:
În judeţul Suceava există cel mai mare număr de bovine din ţară * instalarea unui focar ar produce un dezastru crescătorilor de animale * din cauza suspiciunii unui caz, la Târgul Lăptarilor de la Câmpulung Moldovenesc va fi interzis accesul animalelor * în Moldova au fost confirmate până acum peste 10 cazuri
În fermele zootehnice din judeţul Suceava şi în gospodării este mare îngrijorare de câteva zile. Există suspiciuni că o vacă din Ostra ar fi contractat boala limbii albastre. Neoficial, medicii veterinari din Suceava au făcut o serie de analize şi au confirmat suspiciunea, dar ultimul cuvânt îl au specialiştii de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.
Bănuieli la Ostra
Proprietarul vacii a sesizat medicul veterinar. „Omul a anunţat că s-a îmbolnăvit animalul pe data de 1 octombrie”, a confirmat Leon Postolache, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava. Specialiştii au făcut o serie de analize şi acum bănuiesc că animalul are boala limbii albastre. „La ora la care discutăm nu avem confirmarea diagnosticului. Acest lucru se face prin buletin de analize, emis de laboratorul central. Vorbim de suspiciune”, a precizat Vasile Semeniuc, purtător de cuvânt al DSVSA Suceava. În timp ce specialiştii spun că ar fi vorba despre o suspiciune de îmbolnăvire, prefectul Florin Sinescu susţine că diagnosticul este confirmat.
Bucovinenii, fruntaşi la şeptel
Situaţia nu este deloc îmbucurătoare. În cazul în care se confirmă că bovina are boala limbii albastre, medicii veterinari trebuie să impună o serie de măsuri restrictive. „În primul rând în jurul focarului, pe o rază de 20 de kilometri se impune restricţie totală de circulaţie a animalelor receptive, respectiv rumegătoare de talie mare şi de talie mică. Această zonă se numeşte zonă de protecţie. După zona de protecţie, încă 50 de kilometri se instituie o zonă de suspiciune cu alte restricţii”, ne-a declarat Vasile Semeniuc.
Pe de altă parte, medicii veterinari concesionari care au atribuţii în zona unde a apărut boala „vor face identificarea tuturor exploataţiilor, fie că este vorba de gospodării sau ferme”. „Vor lua legătura cu cei care deţin fondurile de vânătoare pentru a depista animalele sălbatice. Se vor face inspecţii clinice”, a mai spus Vasile Semeniuc. Proprietarii animalelor au obligaţia de a sesiza medicul veterinar dacă au suspiciunea că animalul din bătătură s-a îmbolnăvit.
Boala se manifestă în general la caprine, ovine şi bovine, nu afectează oamenii şi nu există riscul să fie contractată prin consumul de carne şi lapte. Chiar şi în aceste condiţii, medicii veterinari nu recomandă să se consume carnea unui animal care suferă de boala limbii albastre. Practic, dacă se va răspândi, boala va pune pe butuci afacerile fermierilor. Suceava este judeţul cu cele mai multe bovine din România - 164.000 de capete. Foarte mulţi dintre sucevenii de la ţară trăiesc doar de pe urma animalelor. Mai mult, judeţul are multe abatoare acreditate pentru export, iar apariţia vreunui caz de boală albastră ar fi egal cu falimentul fiindcă normele europene interzic exportul de carne din focarele confirmate.
Oana ŞLEMCO
Din cauza bolii limbii albastre, animalele vor fi interzise la Târgul Lăptarilor, care se va desfăşura mâine la Câmpulung Moldovenesc. Este permisă doar vânzarea laptelui şi a produselor lactate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau