Bogăţiile ascunse ale Moldovei EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 01-11-2016 15:18

Locuitorii din satele Regiunii Nord-Est stau pe grămezi de bani, fără să ştie * chiar dacă pare ciudat, ei ignoră multe dintre bogăţiile pe care le au la îndemână * mulţi dintre ei ar putea face bani folosind materii prime aparent banale, dar pentru care străinii au început să plătească foarte bine * chirpicii, stuful, răchita, cânepa sau lâna pot aduce bani frumoşi dacă ar exista iniţiativă

 

Nu există nicio aşezare rurală în nord-estul ţării în care să nu existe un meşter care să ştie a frământa lutul. Folosit în mare parte de către olari, lutul este o materie primă foarte apreciată de către constructorii şi arhitecţii care promovează clădirile bio. Alături de bălegar şi paie, este materia primă pentru chirpic, un material de construcţie rezistent, cu ajutorul căruia se pot ridica locuinţe ecologice foarte apreciate în străinătate. Dacă ar şti cum să-şi valorifice priceperea, moldovenii ar putea face bani frumoşi de pe urma tehnologiei de care până nu demult râdea toată lumea.

 

Citește și  Povestea „trupeților“ de la „Overflow” FOTO

Casele din chirpici sau casele „cob” sunt o soluţie ieftină şi foarte sănătoasă pentru oricine îşi propune să se mute la ţară ori să-şi construiască o locuinţă în oraşele aglomerate. Pe piaţă au apărut deja firme care construiesc astfel de case, la preţuri cu mult mai mici decât cele clasice. Dacă un metru pătrat construit este undeva la 700-800 de euro, ei bine, folosind chipicul, preţul scade la 200 euro/mp.

Acoperişul din stuf

Şi dacă tot am vorbit despre casă, ca şi construcţie, nu putem uita acoperişul, pe care îl putem obţine din stuf. Chiar dacă mulţi îl asociază cu sărăcia, un astfel de acoperiş este foarte căutat în Occident. Acoperişurile din stuf asigură o izolaţie maximă, reducând astfel considerabil costurile de încălzire şi climatizare. O privire în urmă, aruncată prin satele Moldovei până în anii 1990, arată cât de mult era folosită această resursă, din care se amenajau inclusiv bucătării de vară sau grupuri sanitare. De altfel, recoltatul şi bătutul stufului este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale românilor. Stuful este foarte bun şi pentru meşterii artizani care îl pot transforma în împletituri: carpete, jaluzele, decoraţiuni interioare, pereţi despărţitori, umbrare pentru sere. Olanda şi Norvegia sunt renumite în Europa pentru design de acoperiş din stuf şi tot ele sunt ţările care au importat cel mai mult din România, mare parte provenind din Delta Dunării.

Gospodăria din baloţi de paie şi pereţii cu lână

Oricine îşi doreşte o casă ecologică trebuie să-şi treacă şi paiele pe lista de cumpărături. Sunt mulţi curajoşi care îşi ridică o astfel de construcţie, care poate fi văzută în satul Hudum, judeţul Botoşani. Casa aparţine lui Carmen Nicolau şi este una dintre cele mai mari din ţară construită din baloţi de paie. După cum a scris pe blogul personal, casa a costat în jur de 65.000 de euro, o sumă cu mult mai mică decât dacă ar fi apelat la materialele convenţionale. Există şi unele detalii. „Dacă folosim materiale ecologice pentru izolaţie, atunci şi tencuiala exterioară trebuie să fie lut cu balegă. O astfel de construcţie ecologică trebuie refăcută periodic, la doi sau trei ani”, a explicat arhitectul Victor Blănaru (Suceava).

Lâna este o altă resursă pe care oierii nu ştiu să o valorifice. Mulţi se plâng că nu au piaţă, în ciuda cererilor firmelor de construcţii din străinătate, care o folosesc ca material izolator, fiind, de altfel, una dintre cele mai eficiente soluţii. Şi totuşi, dacă şi-ar propune, oierii ar putea vinde lâna şi ca materie primă pentru covoare, de lipsa căreia s-au plâns mulţi meşteri populari care încă mai ţes la război. Aşa poate ar elimina samsarii de pe piaţă care oferă preţuri de batjocură. Prin anunţuri postate pe internet sau luând direct contactul cu asociaţiile de crescători, ei ajung să preia cantităţi de zeci de tone din ţară pe care apoi le exportă în ţări precum Grecia, Portugalia, Turcia sau Spania. Preţul oferit de un intermediar este, în medie, de circa 1-2 lei pentru un kilogram de lână de la rasele româneşti.

Cânepa (un anume soi, nu cel incriminat de lege) ar putea fi la fel o sursă bună de câştig. De altfel, până în anul 1990 planta ocupa spaţii generoase în zona Moldovei, în special în judeţul Vaslui, unde era o topitorie specială. Cânepa poate fi folosită nu doar în industria vestimentară, că tot vorbim despre decoraţiuni inspirate din folclor, ci şi ca izolator pentru pavimente.

Stilul neoromânesc salvează tradiţia

Din păcate, în satele Moldovei vine din în ce în ce mai mult accentul european, cu case mari, izolate şi din fel de fel de materiale. Singurele case din chirpici şi singurele sobe cârpite cu lut sunt ale bătrânilor sleiţi de puteri, care au drag de casele lor şi nu îşi doresc să le fie dărâmate „decât după moarte”. Tanti Tinca, dintr-o comună nemţeană, ne-a spus cu glas tremurând şi cu lacrimi în ochi cum „nicio sobă sau un calorifer, de ăsta, nu ţine căldură cum ţinea lutu' căldura când erau copiii mici”. Şi mare lucru vorbeşte! Deşi se spune că tinerii sunt cei care apelează la case construite din cărămidă sau BCA, am descoperit şi câţiva care îşi amintesc cu mare drag de perioada copilăriei. „Am avut şi eu sobă din lut. Avea şi plită. Şi se încălzea lutul ăla de crăpa, iar vara îl cârpeam şi iarna iarăşi crăpa. Nu asta era o problemă, că era cald. Atunci mi se părea un chin, dar acum apreciez o sobă ca aia”, povesteşte nostalgic Alexandru. Nu mai există tendinţa de a folosi astfel de materiale, iar cei care totuşi apelează la ele sunt curajoşi. „Nu cred ca ne vom mai întoarce niciodată la ceea ce se folosea în trecut, dar pot spune că în ultimii 6-7 ani se observa o tendinţă de reîntoarcere la arhitectura tradiţională, la stilul neoromânesc. Am lucrat în special pentru zona Piatra Neamţ şi comunele învecinate, dar şi pentru Târgu Neamţ şi Roman. Sunt oameni cu un anumit nivel de cultura care îmi solicita astfel de lucrări, elementul tradiţional cel mai dorit la astfel de case fiind cerdacul”, a explicat arhitectul Răzvan Fodor, din Piatra Neamţ

Şi dacă tot am vorbit despre resurse mai puţin cunoscute, dar totuşi încă folosite în satele Moldovei, trebuie amintit tizicul, un amestec de bălegar uscat cu care în unele zone din nordul Moldovei, mai ales în aşezările îndepărtate, oarecum uitate de lume, se mai foloseşte ca şi combustibil, ceea ce nu este rău - asigură şi căldură, reciclează.

Din păcate, astfel de bogăţii sunt prea puţin folosite. Oamenii preferă mărfurile din alte ţări, intrate deja în uz, şi uită să privească în jur. Li se pare că lutul de lângă casă, lâna din pod sau răchita din grădină sunt demodate şi s-ar face de râs dacă le-ar folosi.

Maura ANGHEL, Larisa LAZĂR

 

60 de euro

Atât se poate câştiga cel mai puţin de pe o tonă de stuf.

 

20.000 de euro

Aceasta ar fi suma minimă pentru construirea unei case din chirpici.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei