Bolnavii de TBC vor primi asistenţă până la vindecarea completă
Dimensiune font:
Demersul presupune nu doar sprijin spitalicesc, ci şi monitorizare până la dispariţia afecţiunii * aspectul a fost discutat la o reuniune a grupului de lucru al misiunii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România pe tema dezvoltării unui nou model de îngrijire a tuberculozei în ambulatoriu
Veste uriaşă pentru mii de persoane bolnave de tuberculoză – în cazul lor se va dezvolta un nou model de îngrijire în ambulatoriu. Aspectul a fost discutat de către deputatul PSD Tamara Ciofu la reuniunea grupului de lucru al misiunii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România. „Dezbaterea cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a centrat pe identificarea soluţiilor pentru reforma în asistenţa centrată pe caz a pacienţilor cu tuberculoză. Am propus participanţilor la această întâlnire să facem împreună demersuri la autorităţile centrale pentru a implementa un sistem de beneficii de asistenţă pentru bolnavii de TBC după ieşirea din spital până la vindecarea completă. Trebuie să le asigurăm tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză servicii de asistenţă medico-socio-psihologică pe tot parcursul tratamentului inclusiv în ambulatoriu până la 24 luni, aşa cum prevăd normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a declarat deputatul.
Soluţiile propuse în cadrul grupului de lucru au rolul de a reduce cheltuiala bugetară cu tratamentul tuberculozei, iar implicit efectele sale se vor regăsi şi în îmbunătăţirea stării de sănătate publică.
Întâlnire pentru egalitate de tratament şi nediscriminare
Misiunea de asistenţă tehnică este finanţată de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, TBC şi Malariei prin Fundaţia Romanian Angel Appeal. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au misiunea de a oferi consultanţă Ministerului Sănătăţii cu privire la modul de îngrijire a tuberculozei în ambulatoriu, respectiv să prezinte mecanismul prin care pacientul cu TBC după ce termină tratamentul din spital îl va continua în afara spitalului. Din partea OMS au participat Pierpaolo de Colombani de la biroul regional pentru Europa al OMS, Szigeti Szabolcs, specialist în sisteme de sănătate şi consultantul Alexandre Lourenco, profesor la Católica Lisbon School of Business & Economics şi fost şef al administraţiei centrale a serviciilor de sănătate din Ministerul Sănătăţii din Portugalia. Vicepreşedintele PSD Botoşani a invitat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să organizeze următoarea sesiune de lucru privind măsurile de prevenire şi control a tuberculozei în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului de la Camera Deputaţilor la Subcomisia pentru egalitate de tratament şi nediscriminare.
Citeşte şi: Un cartier nou la Botoşani
Alina CALINIUC
Acţiunile OMS au scopul de a sprijini Guvernul României în implementarea Strategiei Naţionale de Control al TBC 2015-2020.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau