Bombă în dosarul Cordunenilor!
Dimensiune font:
După cinci ani de proces, judecătorii Maramureşeni au refuzat să dea verdictul * ei au îndoieli că procurorii DIICOT Iaşi au respectat principiile legalităţii şi loialităţii * mărul discordiei îl reprezintă martorii protejaţi, cărora li s-au atribuit identităţi fictive de către anchetatori
O adevărată lovitură de teatru s-a produs în procesul celei mai mari grupări interlope din Moldova. Reamintim că 27 de persoane sunt judecate din 2010 la Baia Mare, pentru fraude bancare şi imobiliare, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. „Iniţierea şi constituirea grupului a avut loc în 2003, când componenţii eşalonului decizional s-au grupat în jurul liderului, Constantin. Conturată iniţial pe criteriul apartenenţei familiale, structura a devenit treptat o reţea de tip mafiot, în care vârfurile sau elementele de comandă sunt, în principal, membrii de bază ai familiei Corduneanu, evoluând de la preocupări axate pe aplicarea violenţei, până la acţiuni mai subtile de intimidare, susţinute şi de faima dobândită”, se arată în rechizitoriu. Printre isprăvile grupului se numără formarea de brigăzi de hoţi, falsificarea de acte privind decesul unor persoane, „uitând” de unii moştenitori ai unor apartamente pentru a le vinde, dar şi obţinerea de credite bancare cu adeverinţe de venit, contracte şi cărţi de muncă false sau şantajarea unor afacerişti.
Legalitatea şi loialitatea administrării probelor, sub semnul întrebării
Strămutat în alt colţ de ţară, la cererea DIICOT Iaşi, procesul părea că a ajuns la final. Numai că, în timpul deliberărilor, judecătorii maramureşeni au ajuns la o primă concluzie neaşteptată. „Cu ocazia deliberării, instanţa a constatat că DIICOT Iaşi nu a comunicat Tribunalului ordonanţele de atribuire a identităţii fictive a martorilor protejaţi pe care nu i-a prezentat în instanţă. În vederea verificării legalităţii şi temeiniciei acestor acte de urmărire penală, instanţa repune cauza pe rol pentru a solicita aceste documente. Instanţa apreciază că aceste documente sunt absolut necesare în vederea aprecierii loialităţii şi legalităţii administrării probelor, care beneficiază de regimul confidenţialităţii”, au spus ieri judecătorii.
Au repus dosarul pe rol
În plus, în baza aceluiaşi principiu, judecătorii cer DIICOT să precizeze dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie a tuturor persoanelor audiate sub o altă identitate, urmând să solicite desecretizarea ordonanţelor de atribuire a identităţii fictive a martorilor, dacă starea de pericol care a determinat această procedură de audiere nu mai subzistă. Procurorii au fost traşi de urechi că, potrivit Codului de procedură penală, aveau obligaţia să verifice singuri, la intervale de timp rezonabile, dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurii de protecţie. Procesul va continua pe 25 noiembrie. Ştefana CZELLER
Cordunenii mai au şi alte dosare. În cel mai important dintre ele, Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon, Constantin Corduneanu, Vasile Călin şi Gheorghe Rusu, soţia lui Clapon, Tatiana, precum şi Silviu Gâtlan. Potrivit anchetatorilor, Cristodorescu şi Clapon, cu ajutorul lui Rusu, au primit de la Mihaela M., condamnată la 7 ani de puşcărie, 40.000 de euro pentru a-i uşura pedeapsa. Interlopii s-au lăudat că ar avea pile la judecătorul Dan Anton. Călin şi Constantin Corduneanu au presat-o să nu facă denunţ, iar Tatiana şi Gâtlan au minţit anchetatorii. Procurorii au comparat reţeaua de trafic de influenţă cu Al Qaeda şi i-au interceptat la greu pe interlopi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau