Botoşani, oraşul verde al României
Dimensiune font:
Municipiul este singurul din ţară care îndeplineşte normele europene privind suprafaţa optimă de spaţiu verde * cu parcurile şi insulele de verdeaţă ale oraşului, Botoşaniul are cel mai curat aer din România
26 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, aşa cere Uniunea Europeană când vine vorba despre traiul sănătos. Normativul este respectat de puţine administraţii locale din România, motivele fiind diferite – fie s-a construit prea mult, iar betonul a înlocuit treptat oazele de verdeaţă, fie nepăsarea este prea mare pentru a mai lăsa loc unor amenajări care ar oferi şi un aspect frumos localităţilor, dar şi sănătate oamenilor.
Potrivit UE, singurul oraş din România care respectă normativele UE în acest sector este Botoşaniul, care în 2012 a fost proclamat şi „capitală verde”. „Municipiul are 31 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Pe măsură se se vor extinde şi zonele de agrement aflate în construcţie, spaţiile verzi vor creşte şi mai mult. În municipiu nu există zone fără verdeaţă, copaci sau plante ornamentale”, au spus oficialii de la Agenţia de Protecţie a Mediului Botoşani.
Localitatea îşi va schimba şi mai mult aspectul după ce şefii Primăriei îşi vor finaliza proiectele peisagistice. Ei vor să transforme Botoşaniul într-o insulă de verdeaţă. Zonele despărţitoare dintre benzile de circulaţie ale Căii Naţionale au fost decorate cu pergole. În oraş au fost plantaţi şi peste 800 de puieţi. Banii necesari pentru reamenajarea Căii Naţionale provin din economiile făcute la bugetul local. „Am redus costurile la întreţinerea străzilor şi am reuşit să facem economii”, a explicat primarul Ovidiu Portariuc.
Fără fabrici, cu mai mult ozon
Unul dintre motivele pentru care Botoşaniul este un oraş verde este şi lipsa poluării, lucru consemnat după închiderea mamuţilor industriali. „Aerul este destul de curat în Botoşani. Sunt foarte mulţi copaci care îl filtrează şi nu mai sunt aşa de mulţi factori poluanţi”, au mai spus reprezentaţii APM. Bine ar fi dacă acelaşi lucru s-ar putea spune despre cât mai multe oraşe din Moldova, unde există porţiuni în care abia poţi respira. Şantierele şi traficul auto intens îi sufocă pe mulţi moldoveni, ca să nu mai vorbim despre firmele care aruncă în aer tot felul de noxe, fără nicio jenă. Este deja cunoscut cazul de la Grăniceşti, unde o firmă de prelucrat cauciucuri a reuşit să-i scoată din minţi pe oamenii sufocaţi de funingine.
Mândria Botoşaniului sunt şi cele opt parcuri, cel mai mare fiind Mihai Eminescu, unul dintre cele mai mari şi frumoase din Moldova. În acest an, Primăria a finalizat şi un spaţiu de joacă. „Locul vine pentru a întregi Parcul Eminescu şi este o zonă destinată copiilor şi părinţilor acestora”, a spus primarul Ovidiu Portariuc. La imaginea aşezării au contribuit şi locuitorii, care apreciază eforturile şi au grijă de conforturile care li s-au oferit.
Codrin ISPAS
Numărul spaţiilor verzi a mai crescut şi în Vaslui, în schimb a scăzut la Iaşi, Bacău, Neamţ şi Suceava.
În anul 2013, oraşul Nantes din Franţa a fost desemnat „capitala verde” a Europei unde toţi locuitorii se află la mai puţin de 300 de metri de o zonă verde.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau