Botoşaniul va fi înţesat cu staţii de alimentare electrică
Dimensiune font:
Primăria a început să testeze piaţa autobuzelor electrice * administraţia locală vrea să cumpere 24 de astfel de mijloace de transport în următorii ani, pe lângă tot atâtea tramvaie noi * în judeţ vor fi montate 100 de staţii de alimentare pentru autoturismele electrice, din care jumătate vor fi amplasate în municipiul reşedinţă
Municipalitatea caută bani la UE pentru un proiect prin care vrea să schimbe actuala cale de rulare a tramvaielor, să cumpere tramvaie noi, dar şi autobuze electrice, astfel încât să deţină un sistem de transport în comun eminamente electric, nepoluant. Un importator a prezentat la Botoşani un autobuz electric produs în Cehia, marca SOR, cu o capacitate de 80 de locuri şi o autonomie urbană de 180 kilometri la o încărcare. Primarul Ovidiu Portariuc, viceprimarul Marius Buliga, consilieri locali şi directori din Primărie, inclusiv ziariştii, au făcut un tur al municipiului. „Singurul zgomot produs de acest autobuz este al ventilaţiei, după cinci ani de exploatare puterea acumulatorilor scade la 95%, iar costul per kilometru este cu mult sub un kilowat, adică sub 40 de bani”, a spus Tudor Şerban, PR manager al companiei importatoare.
Se vor cumpăra 24 de autobuze electrice
Primarul Ovidiu Portariuc a precizat că municipalitatea vrea să deţină un sistem de transport electric în care să fie incluse atât tramvaiele, cât şi autobuzele electrice. „Este un autobuz extrem de fiabil, silenţios şi cel mai important este economia pentru că are un cost foarte scăzut de operare”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc. Un autobuz electric costă între 300.000 şi 700.000 euro, iar banii ar putea fi procuraţi prin intermediul proiectelor europene.
Ideea a stârnit şi critici. „Este bun un autobuz electric aşa cum este acesta, dar nu pentru Botoşani. Noi cu microbuzele transportăm rar într-o zi mai mult de 15-20 de călători, aşa că nu se pretează să cumperi un autobuz de 80 de locuri pentru care trebuie să stai în staţie să aştepţi 15-20-30 de minute. Noi vrem ca transportul să se facă la 3-5 minute distanţă o cursă faţă de alta. M-ar interesa microbuze, pentru că am văzut că au oferte la 40.000-50.000 euro”, a declarat Dumitru Balan, patronul firmei Microbuzul SRL, companie care operează cu microbuze pe cinci rute locale, cu 70 de microbuze.
Citeşte şi: Gunoiere de 2,5 milioane de lei
Bani de la Fondul de Mediu
În municipiul Botoşani vor fi montate în următorii doi ani între 40 şi 50 de prize de alimentare electrică pentru autoturisme şi transport public. Primarul Ovidiu Portariuc a declarat că finanţarea acestui proiect va fi făcută cu bani de la Agenţia Fondului de Mediu (AFM). „Este un nou proiect pe acest palier, aproximativ 100 de prize electrice în fiecare judeţ, din care jumătate disponibile în municipiul reşedinţă de judeţ”, a spus primarul Ovidiu Portariuc. El s-a declarat un susţinător al transportului electric şi a propus chiar Consiliului Local acordarea de facilităţi suplimentare botoşănenilor care îşi vor cumpăra maşini electrice.
Primarul Portariuc a precizat că autorităţile centrale vor demara proiectul în perioada următoare şi că se va derula prin intermediul primăriilor. Dacă se va pune în aplicare proiectul, la Botoşani vor fi mai multe staţii de alimentare pentru transportul electric decât staţiile de alimentare tradiţionale.
Alina CALINIUC
„În acest proiect, pe lângă materialul rulant pentru transportul cu tramvaie, şi anume 24 de tramvaie, este prevăzută şi achiziţia a 24 de autobuze electrice pentru a completa transportul cu tramvaiele. Am invitat un producător să ne prezinte un astfel de autobuz” – primarul Ovidiu Portariuc
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau