Brandurile Moldovei GRUPAJ FOTO

default

Dimensiune font:

| 19-09-2015 05:20

Judeţele din nord-estul ţării sunt cunoscute atât în ţară, cât şi în lume pentru multe locuri pitoreşti sau produse deosebite * Neamţul are, pe lângă lăcaşurile de cult, muntele Ceahlău, Vasluiul pune mereu pe mesele cunoscătorilor vinurile din Huşi * Botoşaniul oferă usturoiul din Copălău, Suceava atrage atenţia prin mănăstiri şi casele unice din Ciocăneşti, iar Iaşul vine cu Grasa de Cotnari * acestea sunt câteva dintre bogăţiile aflate în cufărul Moldovei

Masivul Ceahlău atrage zeci de mii de turişti, indiferent de anotimp, şi poate fi considerat un brand al judeţului Neamţ. Traseele turistice şi frumuseţile sunt atracţii incontestabile, la fel şi fenomentul Piramidei de Lumină, sesizabil în fiecare an pe 6 august, la sărbătoarea Schimbării la Faţă. În fiecare an, sute de turişti, cărora li se alătură şi sătenii de la poalele masivului, iau în piept Ceahlăul pentru a fi prezenţi la slujba care se oficiază la schitul ridicat în vârf. Pelerinajul are se pare, origini chiar mai îndepărtate de vremurile creştine, cunoscut fiind obiceiul dacilor liberi care trăiau prin aceste părţi să mulţumească muntelui. În România, doar Ceahlăul şi muntele Găina au o sărbătoare recunoscută a muntelui, celebrată de populaţia care i se închină o dată în an. Legendaă spune că toţi cei care se întâlnesc pe muntele sfânt Ceahlău rămân legaţi într-un fel sau altul, pentru totdeauna.


Vinuri pentru gusturi alese
Viiile din podgoriile Moldovei sunt vestite în toată lumea. Foarte apreciate sunt Busuioaca de Bohotin şi Zghihara, soiuri care au deschis porţile lumii pentru viticultorii din Huşi. Busuioaca de Bohotin se pretează la învechire îndelungată, de 8-15 ani, uneori chiar mai mult, iar specialiștii recomandă vinurile dulci sau demidulci obținute din acest soi. „Cum să nu-ţi placă? Are un gust divin şi o culoare care te cucereşte pe vecie”, a recunoscut Vlad Popa, un promotor fervent al brandurilor Moldovei. Busuioaca de Bohotin poate fi servită singură, ca aperitiv, dar se armonizează foarte bine și cu deserturile. Foarte cunoscută este şi Zghihara de Huşi, un vin alb seci, ușor, de culoare verde-gălbui, care stau foarte bine pe o masă cu pește, scoici, fructe de mare, brânză telemea, zacuscă, pește afumat și mâncăruri de legume. Cele două vinuri au obţinut numeroase premii, inclusiv în China în 2013.

 


Cea mai lungă cunună de usturoi din lume
Considerat o legumă banală de unii ori un condiment fără de care nicio bucătărie nu ar fi completă, usturoiul are o poveste foarte frumoasă la Copălău, o comună din Botoşani care, până la invazia importurilor, era celebră pentru această cultură. La un moment dat, actorul Mihai Mălaimare îi dedicase şi un festival care a reuşit, timp de câteva ediţii, să atragă atenţia ţării. Acum, usturoiul ar putea duce Copălăul în Cartea Recordurilor. O familie din comună a legat căţei de usturoi într-un cordon lung de 304 de metri, o performanţă în curs de certificare pentru Cartea Recordurilor.
Învăţătoarea Cătălina Mursa (36 de ani) a muncit aproape trei luni şi a folosit peste 300 de kilograme de usturoi. Oficialităţile spun că a fost depăşit recordul mondial cu 50 de centimentri. „Ne-am interesat şi recordul mondial era deţinut de un fermier din Ungaria, cu o cunună de usturoi de 254 de metri. A noastră are 304 metri şi este demnă de cartea recordurilor“, a spus primarul Ciprian Ivanov. Edilul vrea să înscrie cununa gigant şi la World Academy Awards, din Statele Unite. Pentru că nu au avut fonduri să aducă un expert de la Cartea Recordurilor s-a făcut un compromis. „S-a acceptat soluţia ca un inginer cadastral să ofere o adeverinţă cu măsurătoarea oficială, să adăugăm poze şi un video şi să trimitem şi la Cartea Recordurilor şi în Statele Unite“, spune edilul.


Lista brandurilor ar putea fi completată cu salina de la Târgu Ocna sau izvoarele de ape minerale de la Slănic Moldova, ca să nu mai spunem de Cotnariul Iaşului, a cărui Grasă a cucerit încă din 1900 medalia de aur la Expoziţia Internaţională de la Paris. Bogăţii are destule nord-estul ţării, doar că puţine sunt cunoscute şi destul de slab promovate. Dacă autorităţile s-ar pune pe treabă şi ar privi mai atent cufărul de zestre ar putea aduce bani frumoşi în vistieriile locale de pe urma turiştilor care ar face rând la porţile Moldovei.

Citeşte şi: CORUPŢII MOLDOVEI

Lucia HACMAN

În judeţul Suceava, pe lângă mănăstiri foarte cunoscută este localitatea Ciocăneşti care a fost desemnată în 2014 „Satul cultural al României”. Casele din comună sunt unice fiind pictate în stil tradiţional, cu dantelării, de parcă ar fi toate îmbrăcate în ştergare de nuntă. Tot în comună au loc Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, Festivalul Naţional al Păstrăvului şi Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri din străbuni.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei