Bucecea va avea două parcuri industriale
Dimensiune font:
Proiectele au început cu stângul * deja a fost amânată amenajarea parcului industrial proiectat de Consiliul Judeţean * motivul este lipsa terenului disponibil * Primăria spune că va face rost de suprafeţele necesare şi, în plus, va aloca teren şi pentru parcul industrial pe care vrea să-l dezvolte Zona Metropolitană
Viitorul sună bine pentru unul dintre cele mai mici oraşe din nordul ţării. Cel puţin pe hârtie, aşezarea va avea două parcuri industriale – unul amenajat de Consiliul Judeţean Botoşani, altul de Zona Metropolitană. Din păcate, socoteala din birou s-a izbit de realitatea din teren.
Proiectul Consiliului Judeţean (CJ) a fost amânat pentru cel puţin şase luni. Potrivit lui Costel Ţugui, directorul firmei Parc Industrial (companie unde acţionar majoritar este CJ, iar printre cei minoritari se numără şi oraşul Bucecea), a spus că suprafaţa pusă la dispoziţie este prea mică. Parcul industrial ar trebui să fie operaţional pe locul fostei fabrici de zahăr de la Bucecea, însă terenul nu este suficient. În loc de 5 hectare, cât cere legea, sunt doar 3. Primăria spune că va rezolva problema şi, în plus, va face loc şi viitorului parc industrial pe care vrea să-l dezvolte Zona Metropolitană Botoşani, cu fonduri europene.
„Am primit trei hectare şi ceva de la Consiliul Local Bucecea pentru că s-a luat decizia, în şedinţa CL din ianuarie, ca parcul fostei fabrici să rămână la Primărie pentru a fi reabilitat. Acum ne-au spus să mai aşteptăm că ne vor pune la dispoziţie alte două hectare şi ceva dintr-o nouă executare, tot pe terenul fostei fabrici”, a declarat Ţugui. El a precizat că va fi nevoie de sume consistente pentru a curăţa terenul pe care până acum câţiva ani exista fabrica de zahăr, actualmente plin de moloz.
Problemă rezolvată până în aprilie
Preşedintele interimar al CJ Botoşani, Gheorghe Sorescu, a spus că primarul oraşului Bucecea, Andron Ţâmpău, i-a promis că va rezolva problema. „Nu putem autoriza parcul pentru că nu avem cele minimum cinci hectare de teren. Domnul primar Ţâmpău a spus că va rezolva problema în martie-aprilie şi că apoi putem să demarăm procedura de autorizare şi de curăţare a terenului fostei fabrici”, a precizat Sorescu. De cealaltă parte, primarul Andron Ţâmpău susţine că pe locul fostei fabrici de zahăr va fi amenajat atât parcul industrial al Consiliului Judeţean, cât şi cel a Zonei Metropolitane, din care face parte şi oraşul Bucecea, ambele proiecte urmând a fi dezvoltate cu fonduri europene. „Suntem în procedură ca să mai obţinem câteva hectare de teren prin executare silită a firmei care le deţine pentru că au datorii mari la nivel local. În bugetul din acest an am prins suma de 400.000 lei pentru a achiziţiona restul de teren care rămâne după executarea silită. Vrem să devenim proprietarii celor 27 de hectare de teren (care au aparţinut fabricii – n.r.)”, a declarat primarul Ţâmpău.
În Moldova mai sunt parcuri industriale operaţionale la Iaşi şi Bacău. A mai existat unul şi la Suceava, Centrul de Economic „Bucovina”, care, din păcate, nu a reuşit să se menţină.
Bani pentru 600 de locuinţe ANL
Alina CALINIUC
„Punem la dispoziţie tot terenul necesar parcului industrial al CJ şi punem la dispoziţie şi terenul pentru parcul industria al Zonei Metropolitane. Vom profita de faptul că avem şi gaz metan, apă, canalizare, energie electrică şi acces facil la drumul Botoşani-Suceava” - primarul Andron Ţâmpău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau