Buget mai mic pentru manualele şcolare
Dimensiune font:
Sumele alocate de Minister sunt mai mici faţă de anii trecuţi * puţini elevi vor avea cărţi noi în noul an şcolar * noutatea apare la clasele I şi a II-a, unde elevii vor primi manuale digitale
Manualele pentru anul şcolar 2014-2015 au început să sosească la depozitele inspectoratelor şcolare. Cărţile sunt achiziţionate însă în limita bugetului alocat de Ministerul Educaţiei mai mic decât anul trecut. În aceste condiţii, nu toţi elevii vor găsi manuale noi pe bănci când vor reveni în sălile de clasă în septembrie.
Bani mai puţini cu 25%
La Bacău, achiziţia de carte la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) este în plin proces de desfăşurare. Suma alocată anul acesta, de Ministerul Educaţiei, la acest capitol, este de doar 480.197 lei faţă de 680.242 lei cât a fost anul trecut. „În acest moment, în depozitul de manuale au fost livrate aproximativ 61% din manualele comandate, dar procentul creşte de la o zi la alta. Suma alocată a fost utilizată pentru manualele şcolare din învăţământul primar, gimnazial şi ciclul inferior al liceului. Distribuţia de manuale către şcoli se va finaliza până pe 1 septembrie”, a precizat prof. Alina Pistol, inspector şcolar general adjunct la ISJ Bacău. Conform legii, ISJ are obligaţia de a asigura manuale până în clasa a X-a inclusiv, pe toate disciplinele, şi să îmbunătăţească anual stocul. Manualele achiziţionate acum vor fi folosite pentru a înlocui cărţile deteriorate şi pierdute, şi, doar parţial, pentru nevoile noi. În total s-au încheiat contracte cu 24 de edituri, fiind comandate 101.050 de manuale şcolare. „Suma alocată acum este destinată manualelor retipărite pentru clasele a III-a – a X-a. Sunt promisiuni că vom mai primi alte fonduri pentru achiziţionarea manualelor noi, pentru clasele I – II şi şcolile profesionale”, a mai explicat reprezentantul ISJ.
Manuale digitale pentru clasele I şi a II-a
La Neamţ, 70% din cele aproximativ 80.000 de cărţi retipărite pentru clasele III - X au ajuns la ISJ. Vor mai întârzia însă cărţile pentru clasele I şi a II-a fiindcă procedura de evaluare şi licitaţie pentru manualele digitale din care vor învăţa cei mici a fost finalizată recent de către Ministerul Educaţiei Naţionale. ISJ Neamţ estimează că se vor primi între 15.000 şi 30.000 de exemplare pentru cele două clase. „Sperăm ca până în septembrie, să avem manualele asigurate 100%, fie din cele recuperate de la elevi, fie din cele noi, retipărite, care înlocuiesc manualele degradate”, a spus Niculai Cireş, directorul depozitului de carte şcolară Neamţ. România se află printre primele ţări europene care implementează manualele digitale, care vor fi disponibile şi online. Acestea vor putea fi accesate online, pe platforma www.manuale.edu.ro. Platforma va conţine o aplicaţie software dedicată, care va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire. Ele vor cuprinde atât conţinutul celor tipărite cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări.
Lucia HACMAN
Potrivit legii, manualele trebuie să fie recuperate de la elevi în condiţii bune. În cazul în care elevul nu poate fi tras la răspundere pentru deteriorarea manualului, atunci responsabilitatea recuperării acestuia revine, în ordine, învăţătorului sau dirigintelui şi directorului unităţii şcolare. Dacă înainte manualele erau „casate” după câţiva ani de utilizare, acum sunt valabile chiar dacă au fost tipărite în 2004 sau 2005
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau