Câinii mănâncă mai bine decât bolnavii din spitale
Dimensiune font:
Situaţie dificilă în unităţile medicale * bolnavii mănâncă trei mese pe zi în valoare totală de 7 lei * atât e norma de hrană pentru un pacient, în timp ce statul dă mai mulţi bani pentru masa zilnică a unui câine maidanez sau pentru un puşcăriaş * norma de hrană pentru bolnavi nu a mai fost revizuită din anul 2008 * în timp ce pacienţii se plâng de mâncarea ce nu are niciun gust, şefii spitalelor spun că abia se descurcă
Doar 7 lei dă statul pentru a acoperi trei mese ale unui pacient în spital. Acesta este contextul în care mai multe persoane care au fost internate la Spitalul Judeţean Vaslui s-au plâns de calitatea proastă a hranei care le-a fost oferită pe durata spitalizării. La Vaslui, dintre sutele de pacienţi, sunt destui care preferă să mănânce de la bucătăria unităţii, dar alţii nici nu se ating de alimentele preparate aici şi cer să li se aducă de acasă. Nu e de mirare că, la ora mesei, pe holurile secţiilor din spital sunt câteodată zeci de oameni care aşteaptă cu sacoşele încărcate să intre în saloane. Asta pentru cei mai norocoşi, pentru că cei care sunt din comune îndepărtate sau nu au rude nu primesc vizita nimănui şi se descurcă cum pot.
10 lei pe zi pentru mâncarea unui maidanez
Pe de altă parte, şi maidanezii o duc mai bine decât bolnavii din spitale, aceştia având norma de hrană de 10 lei pe zi. Nu mai vorbim de deţinuţi care au pe masă zilnic mâncare diversificată şi bună. „Dacă şi un câine mănâncă mai bine decât un bolnav, ce să mai spun? Nu mai vorbesc de un deţinut care primeşte numai mâncare bună, am înţeles. La spital dacă stai mai mult timp, pleci mai bolnav decât vii. Cu nişte zeamă în care plutesc nişte legume, nu te faci om”, a spus Paul P., pacient la Spitalul Judeţean Vaslui. În acelaşi timp, şefii spitalelor spun că nu au ce să facă şi se descurcă cum pot, atât timp cât alocaţia de hrană a rămas tot şapte lei din 2008, pe când preţul alimentelor a tot crescut.
Roxana Timofte a avut mama internată recent la spitalul din Neamţ, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale şi spune că i-a dus mâncare zilnic. „Am mers zilnic la spital şi i-am dus mâncare pentru că mama oricum e mai pretenţioasă la mâncare şi nici nu se putea deplasa în sala de mese. Din câte am văzut la colegii mamei de salon, farfuriile erau pline şi cred că mâncarea era suficientă, doar că erau şi zile în care oamenii spuneau că nu sunt prea încântaţi de ce li se oferă. Ştiu că banii pentru hrană sunt puţini şi cred că sunt de admirat că se descurcă să asigure mâncarea”, a spus Roxana Timofte.
Norma de hrană, bătută în cuie din 2008
Alocaţiile de hrană pentru bolnavii din spitale au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern 429/16 aprilie 2008 şi sunt valabile pe plan naţional, fiecare unitate spitalicească adaptând după cum reuşeşte mai bine norma de hrană în funcţie de banii alocaţi pentru mesele dintr-o zi. Conform unui anunţ al Guvernului, din luna decembrie a anului 2014 era prevăzută majorarea alocaţiei cu câţiva lei, însă, de atunci, singurul răspuns al reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii a fost că proiectul se află în circuit de avizare între ministere, rămânând doar la stadiul de iniţiativă.
"Pentru cei cu vârste între 3- 18 ani, valoarea este de 7,8 lei, pentru arşi aceasta ajunge la 11,5 lei, pentru oncologici – 11,5 lei, pentru cei bolnavi de diabet – 12 lei, pentru lehuze – 8 lei, pentru bolnavii de HIV/SIDA – 13 lei şi pentru cei de TBC – 13 lei. „Noi încercăm să le oferim mese bogate şi chiar am reuşit acest lucru. De trei ori pe săptămână meniul include carne, în general asigurăm lactate şi fructe”, a declarat Paula Burcă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Neamţ.
Roxana NĂSTASĂ, Andreea AMARIEI
Valoarea acestor alocaţii este influenţată de specificul patologiei şi de vârsta pacientului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau