Calvarul unui ieşean târât ani de zile în faţa magistraţilor
Dimensiune font:
Sterian L. a ajuns în vizorul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal după un asasinat petrecut în noaptea de 7/8 ianuarie 2008.
Finanţiştii nu vor să-şi deschidă punga pentru un ieşean pe care procurorii l-au cercetat cu anii, fără să spună dacă-i vinovat de crimă ori nu. Sterian L. a ajuns în vizorul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal după un asasinat petrecut în noaptea de 7/8 ianuarie 2008. Atunci, Elena Moroşanu a fost strânsă de gât cu un cablu de prelungitor. Urmărirea penală împotriva bărbatului a început pe 29 ianuarie 2009, acesta fiind chiar reţinut. Judecătorii n-au vrut însă să-l aresteze preventiv, aşa încât ieşeanul a fost eliberat. După trei ani şi după ce ieşeanul s-a plâns în instanţă că tergiversarea anchetei i-a provocat suferinţă, procurorii au dat o soluţie în dosar. Bărbatul a deschis un nou proces, cerând daune morale de 500.000 de lei.
A trecut testul detectorului de minciuni
Sterian le-a povestit magistraţilor Judecătoriei că a făcut tot ce a putut pentru a scăpa de bănuieli. Principala probă a procurorilor au reprezentat-o amprentele sale pe cordonul prelungitorului, însă bărbatul are o explicaţie pentru ele: „Am solicitat administrarea de noi probe care să ducă la elucidarea situaţiei. Am cerut reaudierea martorilor, audierea unui nou martor care a fost de faţă în casa victimei când, la solicitarea acesteia, am reparat o veioză electrică. Apărătorul meu a solicitat Parchetului să mă scoată de sub urmărirea penală întrucât au fost suplimentate probele în apărare şi tot nu există dovezi că eu aş fi autorul omorului”.
Printul tiganilor a pierdut batalia cu statul
Ieşeanul a trecut chiar şi la testul cu detectorul de minciuni. „M-am prezentat la fiecare solicitare a procurorului şi am răspuns la orice întrebare. Am acceptat să fiu testat la aparatul poligraf. Testul a fost repetat de patru ori la solicitarea operatorului poligrafului, dar acesta a rămas dezamăgit că nu am picat acele teste. În final, s-a concluzionat că nu am minţit”, a adăugat Sterian, care a spus că era amic cu femeia ucisă.
A primit mult mai puţin decât ceruse
Reprezentanţii Guvernului au invocat în instanţă excepţia calităţii procesuale pasive. „Reclamantul nici nu pretinde şi nici nu dovedeşte că ar fi în prezenţa unui refuz nejustificat de a răspunde sau în prezenţa vreunei vătămări printr-un act administrativ emis de Guvern”, se arată în întâmpinarea ajunsă la dosar.
Până la urmă, magistraţii Judecătoriei au decis ca statul, prin Ministerul de Finanţe, să îi plătească bărbatului 25.000 de lei. Verdictul a fost atacat însă cu recurs atât de Sterian, cât şi de finanţişti, iar procesul se va relua la Curtea de Apel. Ştefana CZELLER
Un alt ieşean, vinovat abia după ce a murit
Un alt dosar de omor a fost soluţionat de procurorii ieşeni abia după ce principalul suspect a murit. Octavian Moruzi a fost arestat pentru uciderea concubinei sale şi a stat trei ani după gratii, fără să fie însă vreodată condamnat. Femeia a fost găsită fără suflare în prima zi din 2000. Legiştii au găsit leziuni vechi de două-patru săptămâni şi o alcoolemie de 4 la mie. În februarie 2011, el a murit. Abia atunci, procurorii ieşeni au ajuns definitiv la concluzia că el e criminalul
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau