Capcana convenţiilor individuale pentru apă caldă şi căldură
Dimensiune font:
Noul transportator de energie termică, Thermonet, va încheia convenţii individuale cu proprietarii de apartamente care mai sunt branşaţi la sistem * acest lucru va îmbunătăţi încasările, este de părere primarul Ion Lungu
Deşi licitaţia în ceea ce priveşte noul transportator de energie termică al Sucevei s-a încheiat, contractul nu va putea fi încheiat până cel mai devreme la mijlocul lunii octombrie. În acest sens, consilierii locali vor dezbate în şedinţa ordinară din această lună prelungirea termenului în care Termica poate presta în continuare acest serviciu, până la semnarea contractului.
Înţelegeri noi, planuri noi
Noutatea vine, însă, odată cu preluarea pe contract a serviciului de transport şi distribuţie a agentului termic de către societatea câştigătoare, Thermonet. În perioada premergătoare semnării contractului se lucrează la un model de convenţie individuală care va trebui semnată de fiecare proprietar de locuinţă branşată la sistemul centralizat. Această nouă formă contractuală are rolul de a-i determina pe beneficiari să fie mult mai grijulii cu plata utilităţilor, lucru neglijat până acum, şi care a dus la restanţe din partea populaţiei de aproape 16 milioane de lei lei noi la termoficare ţi de 4 milioane de lei la apă şi canalizare. Având în vedere că branşamentele nu sunt făcute individual, nici deconectarea nu este deocamdată posibilă doar pentru rău-platnici din exteriorul apartamentelor acestora. „Se lucrează la asta şi este în interesul firmelor private direct interesate să găsească o soluţie”, a fost de părere primarul Ion Lungu.
Vremuri grele pentru datornici
Directorul Termica SA, societatea de termoficare falimentară a Consiliului Local, Ovidiu Dumitrescu, ne-a declarat că forma şi conţinutul convenţiilor care vor fi încheiate între locatarii Sucevei şi noul furnizor de termoficare sunt oarecum reglementate de lege. „Convenţia este o anexă la contractul încheiat cu Asociaţia de proprietari. Se încheie între fiecare locatar şi furnizorul de termoficare”, a spus Dumitrescu. Directorul a precizat că prin semnarea convenţiilor, locatarii se angajează să le permite accesul angajaţilor Thermonet în apartamente pentru a verifica instalaţiile. Tot în baza convenţiei, transportatorul va putea să pătrundă în case ca să-i debranşeze pe rău-platnici. „Astfel nu vor mai fi afectaţi cei care sunt cu facturile la zi”, a spus Ovidiu Dumitrescu. În cazul în care locatarul nu-şi plăteşte facturile şi refuză debranşarea prin îngrădirea accesului celor de la Termonet în locuinţă, litigiul se va soluţiona în instanţă.
Banii pentru serviciul de termoficare nu vor mai fi colectaţi de asociaţiile de proprietari aşa cum se întâmplă acum. Cel mai probabil, Thermonet va emite facturi pe numele fiecărui locatar, după încheierea convenţiilor. Nu se ştie deocamdată ce se va întâmpla dacă locatarul refuză să semneze convenţia.
Citeşte şi: Săteni forţaţi să devină orăşeni: „Este de necrezut ce ni se întâmplă!“
Oana ŞLEMCO
„Vor primi factură inclusiv cei care s-au debranşat pentru plata cheltuielilor din spaţiile comune. Vor fi emise în jur de 34.000 de facturi/lună, în condiţiile în care mai sunt branşate mai puţin de 20.000 de locuinţe” - Ovidiu Dumitrescu, directorul Termica SA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau