Cârlibaba şi Ciocăneşti, în Topul celor mai frumoase sate din România
Dimensiune font:
Clasamentul a fost realizat de revista unei companii româneşti de transport aerian împreună cu Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România“ (AFSR) * realizatorii au ales zece aşezări care mai păstrează viu stilul pitoresc dat de peisajul montan
Comuna Cârlibaba, conform realizatorilor Top 10, este menţionată pentru prima dată în anul 1629, în cronicile călugărilor de la Mănăstirea Putna. Este locul în care a descălecat Bogdan Vodă, care a ocupat Moldova, pornind din Maramureş. O veche legendă spune că în aceste locuri trăia demult o vrăjitoare, vestită prin împrejurimi pentru practicile sale. Ea locuia pe valea unui râu pe care oamenii l-au numit Gârla Babei şi care a derivat în timp în Cârlibaba, iar satul actual ar fi luat numele acestei ape. Decorul montan care înconjoară satul este absolut mirific, de pe masivele Dadu şi Fluturica se pot admira văile Cârlibabei şi Bistriţei Aurii. Cine ajunge în zona Cârlibaba poate vizita Lacul Lala Mare,un lac glaciar localizat în Munţii Rodnei, sub vârful Ineu, la o altitudine de 1.815 metri. Face parte din rezervaţia naturală „Ineu-Lala”. Este cel mai extins lac glaciar din Munţii Rodnei, având suprafaţa de 5.637,5 metri pătraţi.
Festivaluri celebre la Ciocăneşti
Declarată comună-muzeu în anul 2004, ca urmare a caracterului său unitar şi unic în ţară dat de motivele naţionale tradiţionale, sculptate pe faţadele caselor majorităţii gospodarilor, localitatea Ciocăneşti este recunoscută şi căutată atât de turiştii români, cât şi de cei din străinătate. Comuna a fost prima dată amintită într-un hrisov prin care se consemna, la 1400, primirea de către Alexandru cel Bun a muntelui Suhard, ca danie de domnie de la Doamna sa, Ana. Pe lângă cele două biserici şi două schituri ortodoxe ale comunei, mai există Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare” şi stâna turistică „Arseniuc”, de unde se poate admira o panoramă idilică. Munţii Suhard din împrejurimi se mândresc cu o rezervaţie a bujorului de munte. (Irina Bucşinescu)
Pe lângă localităţile Cârlibaba şi Ciocăneşti, au mai fost alese satul Drăguş, un sat plin de legendă şi mister de la poalele Munţilor Făgăraş, Polovragi, satul lui Zalmoxis, satul Râmetea din Alba, satul Breb din Maramureş, satul Răşinari din Sibiu, localitatea Jurilovca din Tulcea, localitatea Bazna din Sibiu, satul Cărpineţ din Bihor, a cărui legendă spune că strămoşii acestor locuri ar fi trăit peste 100 de ani fiecare.
La Ciocăneşti nu trebuie ratat Muzeul Ouălor Încondeiate, Casa Muzeu „Ţăran Leontina” sau Muzeul Motivelor Naţionale. Au devenit tradiţionale două festivaluri la Ciocăneşti: Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate şi Festivalul Naţional al Păstrăvului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau