Cascadorii râsului la Pasajul Unirii
Dimensiune font:
Sefii Primăriei au inaugurat ieri Pasajul Unirii şi strada Lăpuşneanu * pentru că rampele destinate persoanelor cu dizabilităţi nu funcţionau, beneficiarii au încercat să găsească o astfel de persoană, pentru a putea face probe * pereţii pasajului proaspăt inaugurat sunt deja mâzgăliţi de grafitti, grupul sanitar este închis, iar liftul nu este autorizat ISCIR * pentru vestigiile descoperite la Cinema Republica s-a făcut o gură de vizitare de 60 cm, iar cele de la Parcarea Romtelecom au fost acoperite complet cu beton
Şefii Primăriei, alături de constructor şi echipa de implementare a proiectului, au inaugurat ieri pasajul din Piaţa Unirii. Stângăciile inerente unui proiect implementat la Iaşi, nu au întârziat să apară. Primele lucruri care a început să scârţâie în angrenajul acestui proiect au fost cele două rampe destinate persoanelor cu dizabilităţi, care au refuzat să meargă „la prima cheie”, spre jena beneficiarului, reprezentat de primarul interimar Mihai Chirica. „Dimineaţă m-am plimbat cu rampa pentru ăştia cu handicap”, a repetat de zor responsabilul cu aceste rampe. După vreo două încercări eşuate, un inginer de la Conest a decretat: „Trebuie un handicapat real, aici”. De asemenea, liftul pentru persoane cu dizabilităţi nu a putut fi pornit, deoarece „trebuie iscirizat” (autorizat ISCIR, n.r.).
În aceeaşi stare s-a găsit şi grupul sanitar din pasaj, care „funcţionează, dar e închis”. Cu toate aceste hibe ale unei inaugurări pe cinste, pasajul a fost descris drept „ un obiectiv cu un impact deosebit asuprea imaginii Iaşului”. „Cred că este cel mai modern pasaj subteran din România la momentul de faţă şi ne mândrim cu ce avem aici. Este un pasaj care rezultă dintr-o finanţare europeană, fiind o etapă dintr-un proiect mai larg ce include şi strada Lăpuşneanu, care este finalizată, şi încă două etape, pe care le parcurgem până la sfârşitul acestui an – Esplanada Piaţa Unirii şi Piaţa Mitocul Maicilor, şi ele în curs de finalizare. Pasajul este în curs de finalizare pentru cei ce doresc să traverseze intersecţia, cu elemente de utilitate publică, respectiv panouri de publicitate, grupuri sanitare modernizate şi partea de comerţ. Finisajele sunt de cea mai bună calitate, pentru un oraş care se mândreşte cu imaginea sa”, a spus primarul interimar Mihai Chirica.
Poliţişti locali pe post de însoţitori pentru persoane cu handicap
Inaugurarea s-a bucurat, ca în vremurile de dinainte de Chirica, de prezenţa poliţiştilor locali, al căror rol în pasaj ne-a fost desluşit de Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. „Sunt aici ca, în cazul în care în pasaj intră o persoană cu handicap, să poată sări să o ajute”, a spus Buraga, replică ce aminteşte izbitor de bine de personajele din seria „BD”. Pentru ca aceşti angajaţi ai statului să patruleze pe unde se cuvine, nu doar pe unde se doreşte a fi vizibili, prin proiect este prevăzută şi montarea unui sistem de supraveghere video, care va fi comutat prin dispeceratul Poliţiei Locale, obiectiv ce va fi finalizat, cel mai probabil, până la sfârşitul acestei săptămâni.
În ce priveşte esplanada Piaţa Unirii, şi această etapă este în fază finală. „În circa trei săptămâni de zile vom finaliza şi Piaţa Unirii, iar pe strada Mitocul Maicilor şi la parcarea de la Romtelecom lucrările sunt în curs de finalizare. În ce priveşte hrubele găsite sub parcarea Romtelecom, acolo s-a făcut umplutură de balast şi se asfaltează, aşa cum am prevăzut, iar lângă Cinema Republica s-a făcut o gură de vizitare de 60 de centimetri”, a declarat Mihai Chirica. Nelu PĂUNESCU
13,6 MILIOANE LEI
Este valoarea totală a proiectului privind reabilitarea şi modernizarea arealului Lăpuşneanu – Piaţa Unirii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau