Câştigătorii trofeului „Oamenii Timpului”
Dimensiune font:
Teatrul Naţional Vasile Alecsandri a găzduit, sâmbătă seara, cea de-a treia ediţie a Galei „Oamenii Timpului“ * în cadrul evenimentului, al cărui amfitrion a fost actorul Adrian Păduraru, s-au acordat 10 trofee şi 8 premii speciale
După mai multe etape (propuneri, prejurizare, nominalizări, votul cu rol consultativ al publicului), juriul naţional al campaniei „Oamenii Timpului” a decis finaliştii. Mircea Cărtărescu (Bucureşti) a fost câştigător la categoria Literatură, datorită succesului pe plan internaţional de care se bucură opera sa, fiind unul dintre cei mai traduşi scriitori de limbă română. Remus Azoiţei (Londra) a primit trofeul la secţiunea Arte, datorită prodigioasei activităţi artistice din 2016, an în care a susţinut concerte în România, Turcia, Liban, Republica Moldova sau Marea Britanie. Sergiu Paşca (Stanford University, California) a fost finalist la Educaţie şi cercetare, datorită descoperirilor din domeniul neurobiologiei, cercetările sale fiind un pas important în direcţia unei mai bune viziuni şi a unor tratamente noi pentru tulburările psihiatrice. Trofeul Societate civilă a ajuns la Ciprian Ciocan, Fundaţia Comunitară Sibiu, pentru crearea Fondului „ştiinţescu”, proiect dedicat educaţiei alternative, implementarea programului de finanţare „ştiinţescu Sibiu 2.0”, şi iniţierea SemiMaratonului din Sibiu în 2016, un eveniment sportiv de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală.
Premiul pentru Diplomaţie publică a fost câştigat de preotul Constantin Necula (Sibiu), pentru că a devenit o sursă de inspiraţie şi una dintre cele mai influente voci ale Bisericii, prin conferinţele şi dialogurile pe diferite teme susţinute în toată ţara. „Vă mulţumesc foarte mult pentru acest dar care nu este un dar pentru mine, e un dar pentru sutele de tineri din România care au nevoie de credinţă, de mântuire şi de dragoste, e un dar pentru Biserica din care facem parte şi care este onorată, este un dar pentru soţia şi copiii mei, cărora le mulţumesc foarte mult. Doresc din tot sufletul ca acest premiu să fie redăruit în sute de bucăţi mici celor care au nevoie”, a spus preotul Constantin Necula. Trofeul secţiunii Memorie şi istorie a ajuns la Tudor Sălăgean (directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca), datorită implicării în restaurarea bisericilor de lemn cu pictură interioară din Cizer şi Petrindu, monumente istorice înscrise în patrimoniul UNESCO. Paul Radu (directorul Rise Project) a câştigat premiul pentru Jurnalism, pentru realizarea unor investigaţii jurnalistice transfrontaliere în domeniul crimei organizate (partener în România al „Panama Papers”, iniţiator şi coordonator al „Clear Cut Crimes”, #BahamasLeaks). La Tinere valori, pe scenă au urcat Tudor Popa, Adrian Conete, Diana Canghizer, Miruna Gafencu, Alex Simion (Bucureşti), pentru crearea ochelarilor Mitra, care, printr-un ansamblu de senzori, pot ajuta o persoană nevăzătoare să se deplaseze în siguranţă. Trofeul Sănătate a ajuns la Adrian Săftoiu (director ştiinţific al Centrului de Cercetare în Gastroenterologie şi Hepatologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova), pentru implicarea în analiza micromediului din tumorile tractului digestiv sau a procedurilor terapeutice minim invazive care le înlocuiesc pe cele clasice chirurgicale. La Antreprenoriat a fost răsplătit Dan Drăghici (Iaşi), datorită creşterii considerabile a cifrelor de afaceri din cadrul celor trei business-uri conexe din domeniul medicinei dentare pe car ele conduce. Au fost acordate şi premii speciale unor personalităţi care au atins standardele de excelenţă ale domeniului în care activează: Orchestrei Naţionale de Tineret, filosofului Mihai Şora, actorului Ilie Gheorghe (Teatrul Naţional din Craiova), scriitorului Cornel Ungureanu (Timişoara), muzeografului Doina Păuleanu (Constanţa), antreprenorului Valentin Lungu, Dumitru Budrală (preşedintele Astra Film Festival) şi Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi pentru aniversarea a 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese în limba română şi 120 de ani de la inaugurarea clădirii.
Maura ANGHEL
Extinsă în 2016 la nivel naţional, în Republica Moldova, Cernăuţi şi Diaspora, Campania „Oamenii Timpului“ şi-a propus identificarea, promovarea şi premierea publică a unor personalităţi care au contribuit decisiv la dezvoltarea culturală şi instituţională a spaţiului public naţional sau internaţional.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau