Cât de poluat este cartierul în care locuieşti
Dimensiune font:
Ministerul Mediului a lansat noua pagină de internet cu informaţii despre calitatea aerului. Ieri, în jurul orei 12.00, staţia Iaşi-3, situată în Oancea, afişa valori peste cele normale la pulberi în suspensie (PM 10)
Ministerul Mediului a finalizat modernizarea paginii de internet care permite cetăţenilor să afle în timp real calitatea aerului din toate zonele ţării, precum şi informaţii detaliate cu privire la principalele substanţe care afectează sănătatea oamenilor. Cei care doresc să vadă care este nivelul calităţii aerului trebuie să acceseze site-ului www.calitateaer.ro. „Modificările efectuate asupra interfeţei web accesibilă publicului au avut ca scop simplificarea şi extinderea accesului la date şi informaţii. În acest sens, a fost modificată harta de pe pagina principală a site-ului web, publicul putând vedea datele pe o hartă dinamică Google Maps. Totodată, s-a simplificat procesul de afişare a indicilor de calitate a aerului din fiecare staţie, astfel încât în noua versiune sunt afişaţi simultan indicii generali de la toate staţiile, fiind posibilă vizualizarea instantanee a situaţiei globale a calităţii aerului la nivelul întregii ţări”, se precizează într-un comunicat al ministerului.
Istoricul poluării în Iaşi
În Iaşi, poluarea aerului cauzată de depăşirea indicatorului PM10 (pulberi în suspensie) este o problemă gravă, manifestată încă din 2012. Reţeaua de monitorizare a calităţii aerului din Zona Metropolitană Iaşi, formată din 6 staţii automate amplasate în diferite zone, au evidenţiat mereu depăşiri ale valorii limitelor zilnice la indicatorul amintit, cele mai multe semnalându-se la staţia IS-1 (Podu de Piatră). Doi ani mai târziu, numărul de depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul particule în suspensie, în toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului, s-a situat sub numărul de 35 stabilit conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, însă anul trecut problemele au reapărut. De altfel, chiar primarul Mihai Chirica a admis că Iaşul se află la doi paşi de a intra în procedura de infringement pe care Uniunea Europeană o aplică oraşelor care nu-şi protejează cetăţenii de poluarea cu praf (PM 10). „Am participat la o discuţie foarte aprinsă, aş putea să-i spun, în ceea ce priveşte riscul de infringement pe care-l are Iaşul, sau România datorită deselor depăşiri privind poluarea cu PM 10. Până în momentul de faţă sunt 33 de depăşiri şi mai sunt acceptate doar două până la sfârşitul acestui an”, spunea edilul. Declaraţia acestuia survenea la scurt timp după ce tot primarul Iaşului susţinea, într-un interviu acordat un site cu tentă ecologistă, că depăşirile înregistrate de staţia din Podul de Piatră se datorează faptului că Agenţia de Protecţie a Mediului „a pus instalaţia de măsurare lângă o brutărie”!
A apărut regulamentul şantierelor
Îmbucurător, însă, este faptul că, de această dată, şeful oraşului a anunţat măsuri concrete pentru diminuarea gradului de poluare cu praf, în condiţiile în care ani la rândul planurile municipalităţii vizând acelaşi demers făceau referire la măsuri de ordin general şi mai puţin punctuale. „Orice autorizaţie de construire va avea obligatoriu introdusă existenţa rampei de spălare, indiferent că faci o casă sau un bloc. Vom aduce noi (Primăria Iaşi, n.r.) o schiţă sumară privind felul cum va trebui să arate această rampă de spălare”, a explicat Mihai Chirica.
Program săptămânal de spălare a străzilor
O altă măsură vizează SC Salubris, care, pe viitor, va avea un program săptămânal de spălare a arterelor intens circulate din oraş. „Prin hotărâre de CLM, am delimitat o anumită zonă, după care vom face o descriere pe fiecare bulevard şi vom şti că lunea se spală - dau un exemplu – B-dul Independenţei, A. Panu, Str. Palat, Podu Roş - şi nu mai parchează nimeni. A doua zi ne ducem pe Nicolina, a treia zi ne ducem prin alt cartier...”, adaugă primarul oraşului. Nu a fost uitată nici Compania de Transport Public, Iaşi care va trebui să opereze pe zonele unde există staţii de măsurare a calităţii aerului doar cu autobuze EURO 6, ceea ce se va întâmpla încă din acest an. Oricum, este cert faptul că poluarea în oraş va dispărea în momentul în care vor exista variante de ocolire a Iaşului. „Cred că este nevoie să atragem atenţia supra susţinerii proiectelor de investiţii, pentru că, în caz contrar, România va plăti penalităţi către Comisia Europeană, bani pe care i-am putea folosi altfel”, afirma recent Mihai Chirica. Tudor DAMASCHIN
52 μg/m3
Era valoare afișată ieri valabilă pentru ora 12.00 la indicatorul PM10 în stația din Tătărași
* * *
Cauzele care generează depăşirea valorii maxime sunt multiple, însă cele mai importante sunt traficul şi încălzirea urbană. Dacă în ceea ce priveşte operatorul de termoficare, acesta a promis că se va conforma tuturor prevederilor referitoare la poluare, în cazul TIR-urilor care tranzitează Iaşul nu se văd realizări concrete.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau