Cât de pregătită este Moldova în faţa crizei refugiaţilor

default

Dimensiune font:

| 11-09-2015 06:00

Singurul Centru pentru Refugiaţi din regiunea Moldovei, cel de la Rădăuţi, are disponibile 100 de locuri * în majoritatea căminelor şcolare şi studenţeşti nu sunt locuri disponibile decât pe timpul vacanţelor * acolo unde sunt, reprezentanţii inspectoratelor şcolare susţin că refugiaţii nu se pot amesteca cu elevii, iar cantinele nu au mâncare pentru noii veniţi * nici sistemul medical nu ar face faţă decât dacă s-ar suplimenta fondurile de la Guvern

Criza refugiaţilor din Orientul Mijlociu începe să pună pe jar şi autorităţile din Regiunea de Nord-Est. Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranţi dintr-un total de 160.000 sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria. Ministerul Educaţiei a cerut universităţilor şi inspectoratelor şcolare judeţene să identifice eventuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor, fără afectarea procesului de învăţământ. În Regiunea de Nord Est, locurile nu sunt foarte multe.
Refugiaţii nu se pot amesteca cu elevii
Căminele şcolare din judeţul Suceava nu pot găzdui refugiaţi. „Nu avem condiţii pentru cazarea refugiaţilor”, a spus Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava. El a precizat că majoritatea locurilor din internatele şcolare sunt ocupate de elevi şi de studenţi. Şeful ISJ a mai explicat că acolo unde sunt locuri disponibile nu ar vrea să amestece elevii cazaţi în internate cu refugiaţii. Pe de altă parte, în Rădăuţi există un Centru pentru Refugiaţi ce are 125 de locuri, din care 100 sunt disponibile. Şi reprezentanţii ISJ Neamţ au precizat că în căminele liceelor nemţene nu pot fi cazaţi refugiaţi pe termen lung, deoarece acestea sunt ocupate de elevi. „Referitor la adresa Ministerului Educaţiei, privind spaţiile de cazare pentru refugiaţi, precizăm că nu au fost solicitări expres pentru imigranţi, ci privind locurile pe care le putem asigura. Le-am comunicat că refugiaţii ar putea fi cazaţi numai în situaţii de urgenţă, pe timpul vacanţelor şcolare, deoarece căminele sunt ocupate cu elevi”, a precizat Ioan Milea, inspector şcolar general adjunct.
Cantinele şcolare nu au mânare pentru refugiaţi
În Vaslui, posibilităţile de cazare sunt limitate, existând potrivit conducerii ISJ aproximativ 50 de locuri disponibile în internate din Vaslui, Bârlad şi Huşi. Totodată, în sălile de sport ar putea fi amplasate peste 500 de saltele. În ceea ce priveşte asigurarea hranei pentru refugiaţi, la nivelul judeţului funcţionează un număr de 10 cantine şcolare, însă acestea nu dispun de resurse financiare. Elevii care mănâncă în astfel de cantine îşi plătesc masa, astfel că pentru eventuale cantităţi de mâncare pentru refugiaţi ar fi nevoie de fonduri speciale, eventual alocate de Guvern.
Pregătiri în sistemul medical
Problema primirii imigranţilor străini în România se pune şi din punctul de vedere al modului în care va fi acordată asistenţa medicală. Astfel, serviciile medicale în sistem de urgenţă, vor fi acordate indiferent dacă aceştia au sau nu statut de asigurat. „Pentru sistemul de urgenţă nu e ceva deosebit, nu se schimbă cu nimic situaţia, fiind un sistem pregătit să primească chiar şi un val de refugiaţi. Şi asta chiar dacă va fi mai greu, oricum este un sistem supraaglomerat mereu”, au precizat surse medicale. Problema apare la restul sistemului medical care şi aşa este slab finanţat şi ar face faţă unui val de refugiaţi doar dacă pentru aceste servicii medicale ar exista un suport financiar din partea statului. „Noi trebuie să tratăm pacienţii indiferent de locul din care vin. Când a mai fost o epidemie sau un anumit tip de afecţiune, am diagnosticat şi am oferit tratament chiar dacă a fost vorba despre imigranţi sau români”, a precizat dr. Irina Teodorescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi.
Medicii aduc în discuţie instituirea stării de carantină
Conform medicilor infecţionişti, refugiaţii necesită mai multă atenţie din punct de vedere medical şi ar trebui instituită o carantină, pentru a nu fi afectată toată populaţia. Până la a ajunge la un diagnostic, primul pas ar trebui să fie separarea de restul populaţiei a celor care prezintă simptome. „Se impune vaccinarea obligatorie a acestora, deoarece vorbim despre posibilitatea transmiterii unor boli care nu sunt specifice zonei noastre. Şi pot fi atât boli bacteriene sau virale, care nu sunt ceva neobişnuit, dar şi boli parazitare specifice zonei din care vin ei, pentru care nu ştim în ce măsura sistemul nostru medical este pregătit”, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase.

Citeşte şi: Fisuri la Cetatea de Scaun proaspăt restaurată la Suceava

Grupaj realizat de Lucia HACMAN şi Mădălina OLARIU

O speranţă ar fi în trei cămine de elevi din Iaşi, unde ar putea fi cazaţi refugiaţii, însă doar după ce vor fi reabilitate. „Noi am identificat trei cămine de la fostul liceul Anghel Saligny, la Mecatronică şi la Petru Poni. Sunt cămine cu trei etaje, dar pot fi folosite doar dacă Primăria le va reabilita pentru că nu au mai fost folosite de mul timp. În rest, celelalte cămine pe care le avem sunt pline cu elevi”, a subliniat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general, amintind şi de alte elemente importante – asistenţa socială, psihologică şi teologică. În ceea ce priveşte însă opţiunea căminelor studenţeşti, rectorii celor cinci universităţi de stat din Iaşi explică insuficienţa locurilor chiar şi pentru studenţi.
Andreea IGNEA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei