Caută „diamantele pământului“ în Bucovina
Dimensiune font:
Trufele, pentru care străinii plătesc bani grei, se găsesc şi în pădurile judeţului Suceava şi pot fi transformate într-o afacere * Cristian Cărăuşu este unul dintre cei care au înţeles cât de rare şi de preţioase sunt trufele şi a pornit în căutarea lor
Cristian Cărăuşu a fost plecat la muncă în Italia timp de 10 ani. Peste hotare a aflat ce gust au „diamantele pământului“. „Am lucrat în construcţii, dar şi într-un restaurant, care se aproviziona cu ciuperci de diferite soiuri. Eu le apreciam pe cele care veneau din România. În Italia mi s-a explicat câte ceva despre trufe. Mi-au spus că se găsesc în pădurile de foioase”, ne-a spus bărbatul. La Milano, el a urmat şi un curs de dresarea câinilor care caută trufe, iar în 2010 s-a întors acasă. În Italia suferise un atac cerebral. Printre altele, medicii i-au recomandat să mănânce trufe şi să evite efortul. „Când m-am întors acasă am experimentat cu trufele. Am dresat doi căţei de trufe”, ne-a declarat suceveanu.
Afaceri care ies din pământ
Trufele cresc în pădure, în sol, la o adâncime cuprinsă între 5- 40 cm pe rădăcinile unor specii de arbori cum ar fi stejarul, alunul sau fagul. Prin urmare nu pot fi zărite cu ochiul liber. Doar câinii şi porcii dresaţi pot să le ia urma. La fel ca alţi vânători de trufe, şi Cristian Cărăuşu şi-a dresat doi câini. Bella şi Saşa sunt camarazii alături de care suceveanul petrece ore în şir în pădurile din Bucovina. Cei doi căţei, din specia Labrador, mascul şi femelă, sunt extrem de inteligenţi. „În mare parte se poate antrena orice câine, dar cei de vânătoare au un randament mai bun pentru trufă, au mirosul mai pronunţat, sunt curioşi. Dresajul este o joacă. I se imprimă mirosul căţelului. Ai mei sunt bucuroşi când vin în pădure. Fac treaba asta cu plăcere, fără stres. Căţeii sunt ca oamenii, au caracter şi personalitate”, ne-a explicat Cristian.
Kilogramul de trufe, între 20 şi 60 de euro
Într-un an bun, Cristian reuşeşte să adune şi câteva sute de kilograme de trufe negre. Oricât ar aduna are unde să le vândă. Sunt intermediari, care plătesc între 20 şi 60 de euro/kilogram. „Anul acesta trufele nu au avut preţ. Au fost foarte multe şi evident că preţul a fost mic. Acum pe final s-au mai scumpit puţin. Sezonul de trufe începe în iulie – august şi se termină odată cu prima ninsoare”, ne-a declarat suceveanul. Tot el ne-a explicat şi cum se prepară trufele pe care străinii le consumă indiferent de preţ. Cele albe sunt mai scumpe, pot să ajungă şi la 1.000 de euro/kilogram.
Reguli de colectare
Cristian Cărăuşu nu este singurul român care a descoperit că diamantele pământului se găsesc şi în ţara noastră. Mai sunt şi alţii. Unii dintre ei nu respectă natura şi cu intenţie sau din greşeală distrug zonele trufiere. Nu-i opreşte nimeni, pentru că în România nu există reguli pentru culegerea trufelor şi nici o legislaţie care să le protejeze. „La nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor a fost iniţiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Căutătorilor de trufe pentru identificarea şi cartarea zonelor trufiere pe întreg cuprinsul ţării. Ulterior se vor stabili şi nişte reguli pentru bună practică în colectarea trufelor astfel încât să nu se distrugă acest sistem”, ne-a spus Adrian Airoaie, şeful Biroului de producţie din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Oana ŞLEMCO
„Trufele trebuie curăţate foarte bine cu o periuţă. Trebuie ţinute la frigider, până când temperatura interioară ajunge la 2-3 grade. Când se consumă se dau pe răzătoare şi se pun pe mâncarea fierbinte. Se pot consuma pe omletă, ochiuri, paste” - Cristian Cărăuşu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau