CEDO a şters pe jos cu judecătorii ieşeni
Dimensiune font:
Un hărlăuan care a învins România la CEDO s-a întors cu jalba-n proţap la judecătorii ieşeni. Aceştia au fost deja arătaţi cu degetul pentru nerespectarea drepturilor omului, iar acum li se cere să-şi îndrepte greşeala.
Povestea a început în iulie 2002, când Diodor V. a fost luat la întrebări de poliţişt. El bea o bere în autoturismul propriu, parcat în faţa blocului. Agenţii i-au cerut actele, iar mai târziu au spus că Diodor i-ar fi insultat şi bruscat, încercând să părăsească locul incidentului. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, ultraj şi fals în declaraţii. „Procurorul care a instrumentat cauza a susţinut în rechizitoriu că, la 18 septembrie 2001, reclamantul a declarat în mod fals că pierduse permisul de conducere pentru a nu-i fi reţinut sau anulat şi că, ulterior, a condus autoturismul propriu pe drumurile publice folosindu-se de actul pretins pierdut până la 19 iulie 2002”, se arată în decizia CEDO. Varianta oamenilor legii privind scandalul a fost susţinută de cinci martori, dar negată de Diodor.
Martorii, cheia procesului
La proces, lucrurile s-au complicat. „Judecătoria Iaşi a citat toţi martorii menţionaţi de procuror în rechizitoriu. S-au prezentat numai doi dintre ei”, au mai spus judecătorii europeni. Nu au fost ascultaţi şi ceilalţi trei martori, fiind doar citite declaraţiile lor din timpul anchetei. Diodor a fost condamnat la 2 ani de închisoare, decizie menţinută de Tribunal şi Curtea de Apel.
CEDO le-a reproşat magistraţilor ieşeni felul cum au procedat: „Nici instanţele, nici reclamantul nu au putut să îi asculte pe martori în timpul interogatoriului, pentru a le aprecia credibilitatea şi valoarea probantă a depoziţiilor lor. Curtea reţine că există un dubiu cu privire la modul în care aceste declaraţii au fost date. În special, observă că toate cele 5 declaraţii au fost scrise de aceeaşi persoană, iar din conţinutul acestora a reieşit că martorii le-au citit şi semnat la final. Susţinerile reclamantului, conform cărora depoziţiile au fost scrise de către agentul A.C., parte implicată în cauză, nu au fost verificate de către instanţe”.
Diodor a cerut daune morale de 250.000 de euro, dar a primit o sumă mult mai mică - 2.500 euro. Totuşi, decizia CEDO i-a permis acum să ceară revizuirea sentinţei de condamnare. „Am sesizat Curtea invocând nerespectarea dreptului la un proces echitabil. Condamnarea subsemnatului s-a pronunţat cu nerespectarea procedurilor în materie”, le-a reamintit Diodor magistraţilor Judecătoriei. Aceştia au amânat procesul până la anul şi vor acum să-i găsească pe martorii cu bucluc. Ştefana CZELLER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
avocat
Dec 18, 2014
fara comentarii !
ilinca dinu
Dec 18, 2014
medicul vararu diodor .iar o greșeală imensa a procurorului eva emil.
avocat
Dec 18, 2014
este vorba despre doctorul vararu diodor neculai . procurorul este eva emilian ,oare acesta nu ar trebui sa plateasca pentru eroarea judiciara comisa ?
Adauga comentariul tau