Cei mai fericiţi dintre bugetari
Dimensiune font:
Aceștia vor primi un spor pentru condiţii vătămătoare de muncă cuprins între 5 şi 15% din salariul de bază, potrivit unui regulament elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Motivul invocat pentru acordarea acestui spor este suprasolicitarea nervoasă la locul de muncă.
Bugetarii din administrația locală vor câștiga mai mulți bani. Într-un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), bugetarii care lucrează în administrația locală vor avea parte de sporuri de până la 15% din salariul de bază, în funcție de condițiile de muncă. „Locurile de muncă, categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor pentru personalul care își desfășoară activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare se aprobă de ordonatorul de credite, la propunerea structurii cu atribuții în domeniul resurselor umane, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanților salariaților, după caz”, este menționat în propunerea de act normativ. Mai precis, pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se va acorda un spor de până la 5% din salariul de bază pentru activitatea desfășurată sub influența a doi factori de risc, până la 10% din salariul de bază pentru activitatea desfășurată sub influența a trei factori de risc și până la 15% din salariul de bază pentru activitatea desfășurată sub influența a patru factori de risc. „Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă, pe baza rezultatelor buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, întregului personal al instituției respective sau numai pentru anumite categorii de personal, conform structurii organizatorice a instituției”, se arată în document, fiind precizat că „sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă pentru activitatea desfășurată, conform contractului individual de muncă / raportului de serviciu, în cadrul programului normal de lucru”.
Calculatorul sau antena, factori nocivi
Actul normativ face referire în primul rând la existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă și care pot determina un risc de îmbolnăvire. ”Este prematur să vorbim de această prevedere în condițiile în care se află în dezbatare publică, însă este logic să se acorde sporuri în cazul funcționarilor care, de exemplu, interacționează opt ore pe zi cu cetățenii. Proiectul de lege mai face referire la condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, situație în care nu mai vorbim de o noutate atât timp cât, la un moment dat, s-a acordat sporul de antenă, luat apoi de Guvernul Boc”, spun surse din cadrul Primăriei Iași. Însă un rol decisiv în aplicarea acestor prevederi îl vor avea direcțiile de sănătate publică, care trebuie să constate, prin buletine de expertizare a locurilor de muncă, că există acele condiții vătămătoare chiar dacă s-au aplicat toate măsurile posibile de normalizare a condițiilor de muncă. Dan CONSTANTINESCU
* * *
În martie, un funcţionar public a primit 3.574 de lei net. Cu acest spor de 15%, salariul mediu net al unui funcţionar va depăşi 4.000 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau