Cel mai bogat român a dat cu subsemnatul la DIICOT
Dimensiune font:
Ioan Niculae a fost adus ieri la audieri în legătură cu dosarul Romgaz-InterAgro * el este acuzat de spălare de bani * pagubele în acest dosar sunt de 126 milioane de dolari * omul de afaceri controlează combinatele Amurco Bacău şi Azochim Săvineşti, aflate în insolvenţă
Unul dintre cei mai bogaţi români, omul de afaceri Ioan Niculae, are probleme cu legea. El a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT, alături de alte 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale. Acuzaţiile au fost schimbate apoi în sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.
Care sunt acuzaţiile
El este cercetat în legătură cu dosarul Romgaz-InterAgro, în care apare şi numele lui Adrian Videanu. Ioan Niculae a fost pus sub acuzare pentru că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător, ajutat de Domniţa Niculae (fosta soţie), Adina Elena Niculae (fiică) şi Nicoleta Mariana Toncea (actuala iubită). În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemului energetic naţional.
Persoanele pus sub acuzare au aprobat livrarea de către Romgaz a unor cantităţi considerabile de gaze naturale către societatea InterAgro, deţinută de Ioan Niculae, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz, cu eludarea reglementărilor legale în materie, precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.
Faliment în Moldova
Ioan Niculae deţine grupul de firme InterAgro din care fac parte şi combinatele chimice Amurco Bacău şi Azochim Săvineşti din judeţul Neamţ. Societatea Amurco se află în stare de insolvenţă de anul trecut, sub administrare judiciară. În a doua parte a lunii noiembrie, 165 de oameni din cei 206 angajaţi, au rămas fără loc de muncă. „Măsurile de protecţie constau în trei salarii compensatorii, la valoarea salariului mediu pe unitate. Nu vor beneficia de plăţi pensionarii preangajaţi, angajaţii cu timp parţial şi cei cu durată determinată”, a declarat Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă. La Amurco, ultimii doi ani au fost marcaţi, de întârzieri ale salariilor, de greve, de concedieri repetate şi reangajări, după cum patronul Ioan Niculae a oprit şi repornit combinatul. Problemele au început după ce statul român nu i-a mai livrat gaz la preţ preferenţial, iar Niculae a decis să restrângă activitatea. „Tot ceea ce s-a mai făcut în ultimele luni a fost tăierea unor instalaţii pentru a fi vândute la fier vechi, aceasta fiind, de altfel, şi singura resursă pentru asigurarea salariilor pentru angajaţi. Creditorii, printre care patronatul, Finanţele Publice şi firma de distribuţie a gazului, au solicitat intrarea în faliment a combinatului”, a declarat liderul sindical Gheorghe David. Combinatul şi-a oprit activitatea pe 27 februarie 2014, iar precedenta concediere colectivă a avut loc în iunie şi a vizat aproape 300 din cei 465 de salariaţi ai societăţii. Cei 41 de angajaţi rămaşi la lucru vor asigura paza şi întreţinerea instalaţiilor.
Speranţe pentru repornire
În decembrie, omul de afaceri a mai dat nişte speranţe de repornire a combinatului Amurco. dar activitatea nu a fost reluată. La Neamţ, activitatea a reînceput în noiembrie, până atunci mai erau în jur de 250 de angajaţi la care s-au angajat încă vreo 350 de persoane şi în prezent sunt 606 angajaţi. Fabrica a mers doar două sau trei săptămâni şi s-a oprit din lipsă de gaz. „Angajaţii sunt plătiţi cu 75% şi lucrează la revizii, conservare de instalaţii, probleme cu mediul”, a spus Anton Dumitru, lider sindical. După ce a închis cele 8 combinate de îngrăşăminte chimice din ţară, miliardarul Ioan Niculae şi-a canalizat toată energia şi resursele spre agricultură. Cea mai nouă investiţie sunt culturile de lucernă şi trifoi.
Ionuţ ŞERBAN, Alina FERENŢ
Acţiunile celor implicaţi în dosar au dus la imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, spun procurorii DIICOT.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau