Cele mai căutate locuri de pescuit din Moldova
Dimensiune font:
Cu răbdare, mămăligă şi râme, oricine are şanse să plece acasă cu traista plină după o zi de aruncat cu undiţa în apă, fie râu, fie lac sau iaz * taxele sunt rezonabile * în Neamţ există un lac acreditat pentru competiţii internaţionale
Judeţele din regiunea de Nord Est nu sunt căutate de turişti doar pentru peisajele din zona montană, sau mănăstiri ci şi pentru posibilităţile de relaxare. Una dintre acestea se referă la locurile de pescuit atât pentru amatori, cât şi pentru sportivi.
Legendele de pe Prut
La Botoşani, cei care nu vor să plece prea departe de oraş pot merge la pescuit la iazurile de la Costeşti şi Stăuceni, aflate la doar zece kilometri de oraş. La mare căutare este şi iazul de la Hăneşti. Cei care se cred pescari „adevăraţi“ aleg râul Prut, care se situează după Deltă şi Dunăre în topul preferinţelor pescăreşti. Prutul este recunoscut pentru speciile răpitoare şi pentru crapi care depăşesc uneori şi 15 kilograme. La nivel naţional, Botoşaniul este al doilea judeţ după Tulcea ca întindere a luciului de apă dulce, având şi iazul Dracşani care este cel mai mare iaz creat prin intervenţia omului în România. Ca să poţi pescui este nevoie de permis vizat de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) şi de permis de frontieră. Alte locuri frecventate de pescarii sunt lacul de liniştire al barajului de la Stânca, zonele Mitoc, Volovăţ, Ripiceni, Cinghinia şi Româneşti unde se pot prinde, pe lângă crap, şalău, somn, avat, ştiucă şi biban.
Vasluienii preferă lacurile particulare
La Vaslui, numărul membrilor pescari înregistraţi la AJVPS scade. Faptul că pot pescui doar pe apele curgătoare, în special pe Prut şi Bârlad nu-i prea încântă pe amatori şi nu îşi scot autorizaţii. Cei mai mulţi pescari preferă să meargă la barajele Puşcaşi, Mânjeşti, Poşta Elan şi Delea. „Pe vremuri mergeam şi la Soleşti, dar acum acolo e interzis pescuitul”, ne-a spus Ionuţ Bunea, pescar amator.
Salbă de lacuri la Neamţ
Cel mai căutat loc de pescuit din Neamţ este lacul Izvorul Muntelui. Mărimea şi varietatea faunei piscicole atrag în fiecare sezon pescarii pe cele două maluri ale lacului format pe Bistriţa, în amonte de barajul Bicaz. „În lacul Izvorul Muntelui sunt tot felul de specii de peşti, cu excepţia ştiucii şi a somnului. Poate fi pescuit păstrăv, lostriţa, mreană, caras, plătică, roşioară, scobar, clean, biban, păstrugă, crap oglindă şi crap românesc“, a spus Sergiu Vasilică, şeful AJVPS “Lupul Cenuşiu”. Asociaţia gestionează fauna acvatică de pe două fonduri de pescuit, respectiv Pârâul 12 Schit şi zona cuprinsă între pârâul Secu şi satul Ceahlău. Pescarii care vor să-şi încerce norocul în aceste ape trebuie să achite taxa pentru permisul eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, de 30 de lei/an, plus cele percepute de AJVPS. „Pentru pescuitul în fondul Pârâul 12 Schit taxele sunt de 5 lei/săptămână, 10 lei/lună sau 20 lei/an, iar pentru cel de/al doilea fond, din zona satului Ceahlău, taxele sunt de 20 lei/săptămână, 40 lei/lună sau 100 de lei/an dacă se achită taxa integral. Pentru membrii asociaţiei taxele sunt de 100 de lei/an sau 60 de lei/an pentru pensionari“, a mai precizat preşedintele AJVPS. Mai sunt la dispoziţie lacurile Pângâraţi (comuna Pângâraţi), Vaduri (comuna Alexandru cel Bun), Bâtca Doamnei şi zona din amonte de barajul „Reconstrucţia“ (la limita municipiului Piatra Neamţ cu comuna Alexandru cel Bun), dar şi Cuejdel din comuna Gârcina unde se poate pescui caras, crap sau chiar păstrăv. Se mai poate pescui pe râurile Siret, Moldova şi Bistriţa, sau pe pâraiele de munte, iar pentru cel sportiv în sistem catch & release (prinde şi eliberează) este indicat lacul Lateş din comuna Bârgăoani, primul lac de competiţie după standardele internaţionale.
Cele mai frumoase sate din Moldova
Lucia HACMAN
La Bacău se poate pescui la Valea Seacă, baraj Răcăciuni, Onişcani, râul Caşin, acumularea Valea Uzului, la gelbeni şi pe balta comună Căiuţi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau