Cele mai frumoase sate din Moldova FOTO
Dimensiune font:
Peisajele rustice superbe din Franţa le regăsim în multe sate din Regiunea de Nord-Est * multe atrag anual sute de turişti * localităţile se remarcă fie prin casele tradiţionale şi peisaje mirifice, fie prin clădiri mai ceva ca la oraş
În judeţul Bacău, în urma unui sondaj făcut în 2014 de site-ul onlinereport.ro, cea mai votată localitate a fost Palanca. Este formată din satele Cădăreşti, Ciugheş, Pajiştea, Palanca (reşedinţă) şi Popoiu şi este aşezată pe Valea Trotuşului, la limita cu judeţul Covasna. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Palanca se ridică la 3.319 locuitori. În localitate se află mormântul sublocotenentului erou Emil Rebreanu, monument memorial sau funerar de interes naţional, amenajat în 1921. De asemenea, mai există alt obiectiv inclus în lista monumentelor istorice din judeţul Bacău ca fiind de interes local, fiind clasificat ca monument de arhitectură: ansamblul de instalaţii tehnice de la începutul secolului al XX-lea, aflat în satul Ciugheş, ansamblu ce cuprinde o moară şi un fierăstrău hidraulic.
Conform aceluiaşi site, cea mai frumoasă localitate din mediul rural din judeţul Botoşani este Vorona. Comuna are un turism înfloritor, afaceri prospere şi tradiţii adânc înrădăcinate. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei se ridică la 7.492 de locuitori, care locuiesc în satele Vorona Nouă, Chiscovata, Vorona Mare, Joldeşti, Icuşeni, Poiana, Vorona Teodoru şi Vorona Dobrovolschi. Prima atestare documentară datează din 1403. Foarte cunoscută este Mănăstirea Vorona, care atrage mii de turişti. Localitatea este aşezată la 22 de km de Botoşani.
Case tradiţionale la Bălţăteşti
Cunoscută mai ales pentru staţiunea balneoclimaterică şi izvoarele cu apă sărată, localitatea Bălţăteşti, din judeţul Neamţ, este una din cele mai frumoase din zonă, fiind apreciată de etnologi, dar şi de artişti pentru casele tradiţionale decorate cu motive autentice. „Aici există un muzeu etnografic în aer liber în a cărui componenţă se află o structură pe care o numesc Galeria Bălţăteşti”, spune Emil Roman, pasionat de artă fotografică. Sat de oameni gospodari, Bălţăteştiul este situat la 35 de km de Piatra Neamţ. Oamenii şi-au păstrat îndeletnicirile din vechime, iar curţile şi casele sunt primenite de parcă trecerea timpului nu le-ar fi atins. Locuinţele atrag privirea mai ales prin decorurile traforate, fruntarul fiind considerat de etnografi cel mai important element decorativ. O altă comună foarte apreciată este şi Vânători, unde este şi celebra herghelie de la Dumbrava, unde se păstrează cei mai buni armăsari din România
Ciocăneşti, comuna muzeu
Anul trecut, Ciocăneşti, din judeţul Suceava, a ocupat primul loc în competiţia pentru desemnarea titlului de sat cultural al României. Localitate este unică în ţară, aproape fiecare casă asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti. Până şi biserica din comună are zidurile „încondeiate“. Delicatesa culinară specifică zonei este păstrăvul afumat în cobză din cetină de brad. Turiştii pot merge cu bicicleta sau pe jos pentru a admira frumuseţile locurilor, dar pot face şi o plimbare cu pluta pe râul Bistriţa Aurie. În august, se organizează un festival dedicat păstrăvului, iar în februarie unul dedicat ouălor încondeiate. Comuna Ciocăneşti este atestată din anul 1400, într-un hrisov prin care se notează primirea muntelui Suhard, de către Alexandru cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.
Dansatorii din Pădureni
Cea mai frumoasă aşezare din judeţul Vaslui este comuna Pădureni, unde tradiţiile sunt susţinute de administraţie, care s-a ocupat şi de drumuri, branşamente la apă şi canalizare. Instituţiile publice arată ca la oraş, există centru cultural, a cărui echipă de dansuri este celebră peste hotare, o sală de gimnastică, un cabinet de informatică, bibliotecă, teatru de vară, piscină şi un lac pentru amatorii de pescuit. În parcul din centru la scară redusă, sunt amplasate replici ale celebrelor lucrări ale lui Brâncuşi -- „Coloana infinitului“ şi „Masa tăcerii“. Există „Grădina amintirilor“, o zonă de agrement în stil rustic şi un parc de joacă pentru copii.
La competiţia din acest an a celor mai frumoase sate din România au fost nominalizate şi Vorona (Botoşani) şi Vânători (Neamţ), iar câştigător a fost satul Jurilovca din judeţul Tulcea.
Cele mai comfortabile oraşe din Moldova
Lucia HACMAN
„Chiar dacă la bază se găsesc aceleaşi ornamente abstracte, cosmomorfe, fitomorfe sau zoomorfe, formele şi combinaţiile dintre ele demonstrează bogata fantezie a creatorilor. Aproape fiecare casă expune o altă formă decorativă la aripile stâlpilor, impresionând prin varietatea ornamentelor” - muzeograful Elena Florescu, Piatra Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau