Chevron şterge „urmele” de la Pungeşti
Dimensiune font:
Odată cu primăvara va începe şi dezafectarea şantierului * deocamdată terenul deţinut de Chevron la Pungeşti, unde în 2014 au început lucrările pentru exploatarea gazelor de şist, este împrejmuit şi păzit * reprezentanţii companiei au anunţat că se vor retrage din România, iar şantierul va fi închis imediat ce vremea o va permite
Terenul de 20.000 de metri pătraţi concesionat de Chevron în extravilanul localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, este în continuare împrejmuit cu gard şi păzit de o firmă specializată. Reprezentanţii companiei au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că gigantul american se retrage din România şi renunţă la proiectele de exploatare a gazelor de şist. „Imediat ce condiţiile meteo vor permite, se va finaliza nivelarea terenului cu pământul excavat de pe porţiunea unde a existat platforma betonată. Ulterior, se va trece la scoaterea gardului, ridicarea podului care asigura accesul spre platformă şi predarea terenului către proprietar, la stadiul la care era înainte de amenajarea şantierului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chevron România, Răzvan Mitroi.
Terenul se va folosi în scop agricol
Locul unde s-a executat forajul pentru prelevarea de probe de rocă în vederea analizării potenţialului de hidrocarburi a fost cimentat şi acoperit cu pământ. Reprezentanţii Chevron susţin că la finalul operaţiunilor de închidere a perimetrului de la Pungeşti, specialiştii de la Mediu vor trebui să-şi dea acordul de trecere a terenului din categoria de folosinţă „industrial” în „agricol”. Reprezentanţii Chevron au anunţat că gigantul american se retrage din România şi renunţă la proiectele de exploatare de gaze de şist. După ce Chevron a obţinut, în octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor. Pe de o parte activiştii anti Chevron, pe de altă parte cei pro exploatare gaze de şist au făcut cărări bătute în comună pentru a încerca să convingă populaţia fie că aceste gaze sunt nocive, iar explorarea lor periculoasă, fie de avantajele pe care le-ar putea avea dacă sunt de acord cu exploatarea. Şi nu doar Pungeştiul, întreg judeţul s-a împărţit în tabere, pro sau contra gaze de şist.
Sătenii de Pungeşti vor despăgubiri de la Chevron
Simona POP
Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania americană deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania a mai obţinut anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau