Cifre halucinante la Iaşi: mii de pensionari executaţi silit EXCLUSIV
Dimensiune font:
În judeţul Iaşi, lunar, sunt executate anual peste 44.000 pensii, ca urmare a restanţelor bancare şi neplata taxelor locale de către pensionari * oamenii aproape că nu mai au ce pune pe masă, ţinând cont de faptul că pensia medie în Iaşi este departe de nivelul judeţelor dezvoltate * de parcă acest lucru nu ar fi de ajuns, în ultimii doi ani, Casa Judeţeană de Pensii Iaşi a decontat despăgubiri ca urmare a accidentelor de muncă de sute de mii de lei
De la o lună la alta, pensiile a mii de ieşeni sunt reţinute în baza titlurilor executorii. Aceştia, nu doar că au printre cele mai mici pensii din ţară, judeţul Iaşi fiind pe locul 15 în România la nivelul pensiei medii, dar rămân şi fără puţinii bani pentru traiul de pe o zi pe alta. Potrivit Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi, lunar sunt operate aproximativ 3.740 reţineri din pensii în baza titlurilor executorii comunicate de executorii judecătoreşti, finanţele publice locale, ANAF, primării şi pensii de întreţinere. Volumul de muncă este foarte mare, recunoaşte directorul CJP Iaşi, Maria Andronache, deoarece în urma acestor reţineri sunt necesare răspunsuri de confirmare a reţinerilor pentru executori şi instituţiile care au solicitat aceste reţineri precum şi viramentele aferente. „Raportat la totalul pensiilor acordate în judeţul Iaşi, cifra nu este atât de mare, însă volumul de muncă generat de procesarea acestor reţineri este foarte ridicat. Lunar trebuie să degrevez trei persoane doar pentru această activitate. Majoritatea reţinerilor din pensii vin ca urmare a neplăţii de către beneficiar a ratelor bancare ori taxelor către primării”, a declarat Maria Andronache, directorul CJP Iaşi. La un calcul sumar, reiese că anual se fac reţineri din peste 44.000 de pensii. Potrivit instituţiei, în cursul anului trecut au fost înregistrate şi soluţionate 4.671 de cereri din partea executorilor judecătoreşti referitoare la popririle din drepturile de pensie plătite de terţul poprit, CJP Iaşi.
Accidentele de muncă au costat peste 300.000 lei
Acelaşi document arată că, în cursul ultimilor doi ani, aproape 100.000 mii lei au fost plătiţi de CJP Iaşi sub formă de despăgubiri ca urmare a accidentelor de muncă soldate cu deces. Astfel, până la începutul acestui an, CJP Iaşi a înregistrat 61 de accidente cu incapacitate temporară de muncă petrecute în 2016 şi 41 de accidente cu incapacitate temporară de muncă în 2015. „S-au înregistrat şi nouă accidente soldate cu deces, din care patru produse în 2015 şi cinci produse în 2016 şi s-au plătit despăgubirile aferente în sumă de 96.688 lei. Despăgubirea pentru deces este egală cu patru salarii medii brute din luna decesului”, mai arată conducerea CJP Iaşi. Anul trecut, suma totală decontată pentru prestaţii medicale aferentă atât accidentelor, cât şi bolilor profesionale, este de 266.413 lei. Din aceşti bani, 76.282 lei au fost decontaţi ca fiind diferenţe de indemnizaţie pentru incapacitatea temporară de muncă necompensate cu fondul de risc la 21 de firme care au avut accidente de muncă, reprezentând 45 de cazuri, cu 1.740 zile de concediu medical. De asemenea, s-au acordat compensaţii pentru atingerea integrităţii conform Legii 346/2002 republicată pentru şase victime declarate cu accident de muncă sau boală profesională, în sumă totală de 76.088 lei. „Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă în bani şi se acordă integral, o singură dată. Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte în funcţie de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică”, a mai precizat directorul CJP Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau