Cimitirul fără morminte
Dimensiune font:
Locuitorii nu mai au unde să-şi îngroape morţii, deşi cimitirul din cartierul Iţcani este gol * terenul a fost dat în administrare bisericilor, care spun că nu au bani pentru amenajare * Primăria Suceava mai are în proprietate un singur cimitir unde nu mai sunt locuri disponibile
Când Primăria şi bisericile se ceartă, morţii rămân fără locuri în cimitir. Pe scurt, asta se întâmplă în municipiul Suceava. În 2013, Primăria oraşului le-a pus la dispoziţie unităţilor de cult din Iţcani o suprafaţă de teren ca să amenajeze un nou cimitir. La aproape doi ani după ce au bătut palma cu administraţia locală, preoţii spun că nu au bani pentru execuţia investiţiilor. Aşa se face că în noul cimitir nu se fac înhumări.
Morţii, îngropaţi unii peste alţii
Încă din anul 2010, preoţii din cartierul Iţcani al municipiului Suceava au tot atras atenţia asupra faptului că în vechiul cimitir nu mai sunt locuri. Atunci, conducerea Primăriei a identificat o suprafaţă de teren pentru amenajarea unui nou spaţiu. Pământul se afla în proprietatea Academiei Române, administraţia locală a cerut transferul, iar acordul a fost încheiat în 2013. „Cred că am făcut 50 de drumuri la Bucureşti ca să rezolvăm problema”, a declarat primarul Ion Lungu. După ce a obţinut terenul, administraţia locală l-a împrejmuit şi l-a pus gratuit la dispoziţia unităţilor de cult din Iţcani.
După jumătate de an de la împrejmuire, în octombrie 2013, 50 de locuitori ai cartierului au participat la un protest spontan, nemulţumiţi fiind că, în noul cimitir nu se făceau înmormântări. „Cimitirul din cartier este vechi de 150 de ani. Nu mai sunt locuri. Acum se îngroapă morţii unii peste alţii. Vechiul cimitir a fost amenajat pentru populaţia cartierului din anii '50”, ne-a declarat atunci Maria Mândrescu.
După aproape doi ani de la îngrădire, situaţia a rămas neschimbată. Morţii nu se pot îngropa în noul cimitir. „Pe vecinul l-au îngropat în aceeaşi groapă cu fratele. Au strâns oasele, i le-au pus la picioarele decedatului. Aşa ceva nu se face”, ne-a spus ieri Mihai Turcu.
Primăria le cere bisericilor să facă investiţii
Devine o certitudine că Primăria Suceava nu vrea să mai investească alţi bani în cimitirul de la Iţcani. Primarul Ion Lungu este de părere că administraţia locală şi-a făcut datoria faţă de oameni, prin faptul că le-a pus la dispoziţie unităţilor de cult din cartier terenul pentru cimitir. „Noi le-am dat terenul gratis, alţii cumpără terenul”, a declarat Ion Lungu. Alesul local a mai spus că investiţiile ulterioare, care sunt impuse prin lege, ar trebui executate de reprezentanţii unităţilor de cult. Din păcate, reprezentanţii unităţilor de cult spun că nu au bani ca să facă investiţii în cimitir. Preotul paroh Mihai Clipa, de la Biserica „Sfinţii Apostoli”, ne-a explicat că unităţile de cult nu au au ajuns la un consens cu privire la împărţirea cheltuielilor pentru amenajarea cimitirului. „Nu avem autorizaţie de construcţie. Fiind cimitir urban, este nevoie de utilităţi, apă, canal, curent”, a spus preotul. În replică, Lungu a declarat că preotul paroh este comod. „Au apă şi canal aproape de cimitir. Le mai trebuie autorizaţia care costă 2.000 de lei. Există, într-adevăr, un proiect pentru cimitir cu capelă şi cu prăznicar, făcut prin 2007 – 2008, când economia era alta. Preoţii nu trebuie să amenajeze totul dintr-o dată”, a declarat Lungu. Primarul a explicat că reprezentanţii unităţilor de cult din Iţcani nu au primit în folosinţă terenul cu forţa. „Există un act adiţional semnat, există hotărâre de Consiliu Local”, a spus Lungu.
Situaţia de la Iţcani se poate repeta în cartierul Burdujeni, unde preoţii au primit în folosinţă tot gratis de la Primăria Suceava o suprafaţă de 2,7 hectare de teren. Amenajarea cimitirului din Burdujeni costă, potrivit proiectului, 350.000 de euro.
Oana ŞLEMCO
Primăria Suceava are în administrare doar Cimitirul Pacea 1, aflat în vecinătatea Cetăţii lui Ştefan cel Mare. Cimitirul Pacea 2 se află în administrarea unei societăţi comerciale, iar cele două locuri pentru odihna veşnică din cartierele Iţcani şi Burdujeni ar trebui îngrijite de biserici.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau