Cine câştigă şi cine pierde la împărţirea banilor judeţului
Dimensiune font:
* anul acesta, judeţul Iaşi are un buget mai mic cu o cincime faţă de 2014 * domeniile care vor resimţi cutremurul financiar sunt cultura, sportul şi infrastructura rutieră, în vreme ce mai mulţi bani vor primi asistenţa socială şi obiectivele religioase
Judeţul Iaşi cheltuieşte mai mult decât produce. Aceasta este concluzia desprinsă din proiectul de buget al judeţului, votat sâmbătă, 14 februarie. Atmosfera din cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) nu a fost chiar una specifică de zilei de Valentine`s Day. Nervii întinşi la maxim şi atacurile politice au dus la amânarea unui punct de pe ordinea de zi (organigrama şi statul de funcţii al Camerei Agricole), generând totodată dezbateri ample pe subiecte precum neregulile de la Aeroportul Iaşi sau finanţarea FILIT. În cifre, bugetul judeţului Iaşi pentru anul 2015 a fost stabilit la 756.479 mii lei, în timp ce cheltuielile prevăzute se ridică la 991.992 mii lei. „Deficitul bugetului general consolidat al Judeţului Iaşi, în sumă de 235.442 mii lei, va fi acoperit în execuţie din excedentul bugetului local şi din excedentele din veniturile proprii ale unităţilor. Pentru anul acesta, sistemul de alocare a fondurilor POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică) prevede 2,5 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor, în comparaţie cu 2014, când suma era de 16 milioane lei. Aici va fi o mare pierdere, care o veţi găsi la drumuri, mai ales”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Astfel, potrivit acestuia, trei sferturi din buget vor merge către secţiunea de funcţionare, iar un sfert către dezvoltare. „Cheltuielile merg către investiţii, noi nu facem proiecte din care să nu avem un profit ulterior. Faţă de anii trecuţi, bugetul nostru iniţial este doar de 80,52%, iar asta înseamnă că toată lumea a avut scăderi, unii mai mult, alţii mai puţin. Cert este însă că nimeni nu a crescut”, a adăugat Cristian Adomniţei.
Mai mulţi bani la religie, mai puţini la sport şi cultură
Anul acesta, CJ Iaşi va investi un milion de lei în obiective culturale şi religioase, şi mai puţin în sport. Din aceşti bani, 300 mii de lei merg către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru continuarea lucrărilor de consolidare şi restaurare la Catedrala Mitropolitană, 200 mii lei către Episcopia Romano-Catolică Iaşi, pentru reabilitarea şi consolidarea imobilului din strada Colonel Langa şi finalizarea lucrărilor interioare la imobilul Casa Tafrali. Bugetul culturii judeţene a fost înjumătăţit, dar nu şi bugetul alocat organizării Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ceea ce a stârnit nemulţumiri din partea şefilor organizaţiilor culturale. „Voiam să aduc în discuţie faptul că, anul trecut, în bugetul pentru evenimente culturale a fost alocat un milion de lei. Anul acesta, a fost redus la jumătate. Înţelegem că bugetul judeţului este şi el mai mic decât anul trecut, dar ne bucură faptul că evenimentul FILIT nu face parte din această categorie şi i se alocă un buget aparte. Dacă bugetul pentru cultură a fost redus la jumătate, nu ar fi fost firesc ca şi bugetul pentru FILIT să fie cumva proporţional?”, a declarat consilierul judeţean Mihaela Ivancia. În replică, managerul FILIT Iaşi, Dan Lungu, a declarat că FILIT este crucial pentru plasarea judeţului Iaşi pe harta cultural-europeană. „Bugetul pe care noi eram pregătiţi în acest an era undeva la 600-700 mii euro, ca să devenim un festival cu renume pe plan internaţional. Am înţeles că nu sunt bani, ne-au scăzut şi din banii pe anul trecut. Nu numai că ne-au tăiat din FILIT, dar nici nu ne-a dat pentru altă activitate culturală. Apoi, prin dimensiunea pe care o are, faptul că în al doilea an a avut dublu de invitaţi faţă de anul anterior, noi am făcut economie”, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT Iaşi. Cu această ocazie, Cristian Adomniţei i-a cerut lui Dan Lungu un raport cu banii cheltuiţi şi l-a asigurat că va primi fondurile necesari organizării festivalului aşa cum îşi doreşte acesta, la următoarea rectificare bugetară. De asemenea, consilierii judeţeni vor da 700 mii lei Fundaţiei Sportului Ieşean, punctând apăsat asupra deciziei de scoate fotbalul ieşean din finanţarea administraţiei judeţene şi îndreptarea banilor către sporturile de sală. Această decizie a stârnit reacţii din partea reprezentanţilor Fundaţiei Sportului Ieşean, care au atras atenţia că ar trebui să rămână pe varianta de buget din 2014, când s-au alocat un milion lei, motivând că ne aflăm în an preolimpic, iar sportivii au nevoie de sprijin.
Schimbare de destinaţie pentru clădirea din Vasile Alecsandri?
La capitolul investiţii, consilierii judeţeni s-au angajat ca în 2015 să termine obiectivele începute în anii trecuţi. Printre cele mai importante proiecte se află dezvoltarea şi modernizarea aeroportului. Proiectul necesită 95 de milioane euro (bani europeni), cu promisiunea ca, până în luna iulie, Terminalul 3 să fie gata, plus parcare extinsă. O sumă de 2,3 milioane se va îndrepta spre finalizarea lucrărilor la imobilul din strada Vasile Alecsandri. „Vrem să facem un centru regional de dezvoltare în zona zero a Iaşului, susţinem această investiţie, cu condiţia să nu se desfăşoare activitatea de sediu al Consiliului Judeţean. Vrem acolo un sediu în care să desfăşurăm evenimente de anvergură ale CJ, cu săli de conferinţă şi posibilitatea de a găzdui sedii sociale sau puncte de lucru ale unor organisme regionale”, a spus consilierul judeţean Cristi Stanciu.
Consultă aici bugetul judeţului aprobat de plenul Consiliului Judeţean Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau