Cine conduce afacerile miliardarului Niculae
Dimensiune font:
Ioan Niculae, cel mai bogat român, a fost condamnat la începutul lunii aprilie la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD” * a făcut investiţii de zeci de milioane de euro în agricultură, industria chimică şi energetică, asigurări, imobiliare şi fotbal * are două fabrici de îngrăşăminte în Moldova * în timp ce el stă în celulă, cele două fiice şi iubita au grijă de imperiul de peste un miliard de euro
Potrivit revistei Forbes, Ioan Niculae rămâne cel mai bogat român, averea lui fiind estimată la 1,2 miliarde de dolari. Magnatul nu mai este în libertate, fiind condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”. După cât se vede, afacerile nu au foarte mult de suferit. Cele trei femei din viaţa lui, două fiice şi iubita sa, au preluat conducerea celor mai importante afaceri ale miliardarului.
Adina Niculae, în vârstă de 25 de ani, a preluat conducerea Interagro. De altfel, ea a început că afle tainele businessului tatălui ei încă din anii trecuţi, când omul de afaceri a luat-o alături de el.
Fiica cea mare, Anca este implicată în afaceri cu asigurări. Este mult mai discretă decât Adina şi despre ea nu se ştiu prea multe lucruri. A treia femeie din viaţa lui Ioan Niculae care conduce afacerile lăsate de acesta este Nicoleta Toncea, iubita omului de afaceri căruia i-a dăruit şi un copil. Fosta directoare la Interagro, se ocupă de o parte din afacerile milionarului, apropiaţii acestuia dezvăluind ca Nicoleta dirijează demult timp societăţi importante! „Ea locuieşte la Zimnicea, acolo unde sunt multe dintre firmele lui Niculae. De ani de zile este mâna dreaptă a lui”, a spus unul dintre angajaţii lui Niculae.
Petre Buduru, fost şef la Dinamo, este cel care are grijă de echipa de fotbal Astra Giurgiu, cea pe care o deţine Ioan Niculae. La rândul lui, Buduru a intrat la puşcărie finalul anilor '90, atunci când a fost reţinut în „Ţigareta II”.
Afaceri falimentare
În spatele averii lui Ioan Niculae, dincolo de compania Interagro, adevărata mină de aur o reprezintă cele patru combinate pe care le patronează – Amurco (Bacău), Donau Chem (Turnu Măgurele), Ga Pro Chemical (Săvineşti, Neamţ) şi Amonil (Slobozia). Magnatul şi-a folosit ani de zile muncitorii neplătiţi, ieşiţi în stradă, drept şantaj pentru a cere scăderea preţului gazelor. Ameninţările cu închiderea combinatelor şi trimiterea în şomaj a mii de oameni au fost oferite de Niculae drept argument pentru solicitările referitoare la scăderea preţului gazelor.
La Amurco Bacău, la sfârşitul lui 2014, peste 160 de oameni au rămas fără locuri de muncă. În firmă mai sunt 40 de salariaţi care se ocupă de asigurarea pazei şi întreţinerea instalaţiilor. Societatea se află în insolvenţă, sub administrare judiciară. Ultimii doi ani au fost marcaţi la Amurco, de întârzieri ale salariilor, de greve, de concedieri repetate şi reangajări, după cum patronul Ioan Niculae a oprit şi repornit combinatul. Problemele au început după ce statul român nu i-a mai livrat gaz la preţ preferenţial, iar Niculae a decis să restrângă activitatea. „Tot ceea ce s-a mai făcut în ultimele luni a fost tăierea unor instalaţii pentru a fi vândute la fier vechi, aceasta fiind, de altfel, şi singura resursă pentru asigurarea salariilor angajaţilor. Creditorii, printre care patronatul, Finanţele Publice şi firma de distribuţie a gazului, au solicitat intrarea în faliment a combinatului”, a declarat liderul sindical Gheorghe David.
Combinatul şi-a oprit activitatea pe 27 februarie 2014, iar precedenta concediere colectivă a avut loc în iunie 2014 şi a vizat aproape 300 din cei 465 de salariaţi ai societăţii. Situaţia nu este mai bună nici la combinatul de îngrăşăminte chimice Ga Pro Chemicals de la Săvineşti. În luna martie, salariaţii rămaşi au organizat un protest spontan fiindcă nu şi-au primit banii de două luni şi jumătate. Activitatea combinatului a reînceput în noiembrie 2014, când fabrica a mers numai 3 săptămâni după care a fost oprită din lipsă de gaz. Angajaţii sunt plătiţi cu 75% din salariu speră ca activitatea să reînceapă şi lucrurile să reintre în normal. La combinatul de îngrăşăminte chimice de la Săvineşti lucrează în jur de 600 de persoane.
Decizia care a lăsat 1.000 de oameni fără locuri de muncă
Lucia HACMAN
Ioan Niculae a fost condamnat la închisoare cu executare. El a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni în dosarul „Mită la PSD”. Procurorii Anticorupţie l-au trimis în judecată în ianuarie 2012 în dosarul ce privea finanţarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană. Ioan Niculae ar fi finanţat în mod ilegal campania cu suma de 1.000.000 euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau