Cine este şefa săracilor din Iaşi. Zootehnista de la conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială IASI
Dimensiune font:
Incompatibilitate cu funcţia pe care o deţine, uz de fals şi abuz în serviciu * acestea sunt doar câteva fapte de care s-ar face vinovată directoarea Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi, Luminiţa Munteanu * aceste aspecte au fost sesizate de angajaţii Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP)
Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi au depus memorii la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) împotriva propriei lor şefe, directoarea Luminiţa Munteanu. Demersul funcţionarilor DAC Iaşi este legat de verificarea averii dobândite de directoarea Luminiţa Munteanu pe perioada exercitării funcţiei de conducere, respectiv din anul 2011 şi până în prezent. „Dorim să înţelegem de ce o persoană care are un comportament abuziv faţă de salariaţii din subordine este menţinută în funcţie, cu toate că meseria doamnei director, aceea de inginer zootehnist, nu are nimic în comun cu specificul unităţii”, este una din necunoscutele exprimate de semnatarii memoriilor. Angajaţii susţin că acest tip de comportament din partea directoarei se poate explica şi prin puterea financiară.
Se ştie că Luminiţa Munteanu a fost angajată ca referent în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor, personal contractual pe perioadă determinată, ulterior a devenit funcţionar public şi apoi imediat i s-a creat un post de coordonator în cadrul Serviciului de Autoritate Tutelară, Protecţia Minorului şi Familiei. În scurt timp, Luminiţa Munteanu devine director interimar al DAC Iaşi iar mai apoi director executiv al instituţiei, cu toate că nu are studii de specialitate şi nici vechime în funcţie. Director executiv devine în august 2011, printr-un concurs desfăşurat la Bucureşti, la ANFP, cu toate că au fost contestate condiţiile de participare, pe considerentul lipsei de vechime în specialitate, ea fiind inginer zootehnist. Contestaţia a fost făcută la acea vreme de prefectul Dragomir Tomaşeschi şi de asistenta socială Delia Zaharia, şefa Serviciului Social din cadrul DAC.
Împrumuturi în numele candidatului
Din declaraţia de avere pe anul 2010, directoarea Luminiţa Munteanu figura cu un venit anual la Casa Studenţilor din Iaşi de 18.600 lei şi cu datorii de 50.000 franci elveţieni, împrumut contractat în anul 2008 de la Bancpost şi scadent în anul 2038, precum şi cu un împrumut de 14.400 euro, creditor Porche Leasing, contractat în anul 2009 şi scadent în anul 2012. „În perioada cât a fost referent şi apoi director la Casa de Cultură a Studenţilor, Luminiţa Munteanu apare ca având şi un PFA prin care aducea evenimente în instituţia pe care o conducea, prin intermediul căruia ar fi obţinut un venit anual de 15 mii lei, dar la Direcţia de Finanţe nu a fost declarat şi nu s-a plătit impozit pe suma respectivă”, a spus Lucian Bratu, inspector de specialitate în cadrul DAC Iaşi.
Din declaraţia de avere înregistrată în mai 2011 se poate constata că Munteanu Luminiţa figura cu un venit anual, încasat de la Casa Studenţilor, în calitate de referent, şi de la Direcţia de Asistenţă Comunitară, cu suma de 16.675 lei. Declaraţia de avere pe perioada mai 2011 până în 2012 nu este accesibilă pe site-ul instituţiei, fiind blocat din motive necunoscute. În schimb, în declaraţia de avere pe 2013 se observă că şi-a achitat împrumutul la Porche Leasing, devenind proprietara unui autoturism Skoda Octavia. Mai mult, din acel an, directoarea DAC apare cu un venit suplimentar de 5.169 pe an, venit net încasat ca membru AGA la SC Termo Service SA. „Ne întrebăm de ce avea nevoie Termo Service de un inginer zootehnist, când specificul unităţii este cel de administrare a blocurilor din municipiul Iaşi? După ce au apărut unele probleme în instituţie, iar unii colegi au avut curajul să ia atitudine, s-a constatat blocarea site-ului la declaraţiile de avere iar ulterior s-a observat modificarea acestora iar declaraţiile directoarei nu au semnătură. Din discuţiile din instituţie se ştie că directorul executiv beneficiază de „anumite cote” din fondurile unor proiecte sociale cu finanţare europeană, prin managerii de proiecte sau prin alte persoane direct implicate. De asemenea, există suspiciuni referitoare la achitarea împrumutului de 50 mii franci elveţieni, precum şi achiziţionarea unui teren pe care directoarea şi-ar construi o vilă”, a spus Lucian Bratu.
Potrivit unor surse, împrumutul de 50.000 de franci elveţieni ar fi fost făcut pentru a ajuta financiar campania electorală pentru susţinerea candidatului PSD la Camera Deputaţilor pe Colegiul 10 Tătăraşi, Sorin Iacoban.
Un concurs cu mugete
De cealaltă parte, funcţionarii DAC au solicitat ANFP „să clarifice grava eroare” făcută prin numirea inginerului zootehnist Luminiţa Munteanu la conducerea DAC Iaşi, după ce, în perioada concursului, au planat suspiciuni cu privire la corectitudinea, legalitatea şi transparenţa modalităţii de întocmire a dosarului pentru înscrierea la concurs. Angajaţii DAC au întărit faptul că directoarea nu îndeplinea şi nu îndeplineşte una dintre principalele condiţii de a ocupa o funcţie publică de conducere, respectiv vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice ori, Luminiţa Munteanu este absolventă a Facultăţii de Zootehnie, iar DAC reprezintă serviciul public de interes local, prin care sunt realizate măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, vârstnice sau cu dizabilităţi.
În acest context, angajaţii instituţiei, cu atât mai mult şeful acesteia, trebuie să fie absolvenţi de studii în domeniul social sau cel puţin conexe, respectiv sociologie, psihologie sau ştiinţe juridice. Mai mult, înainte de a ajunge pe funcţia de conducere de la DAC, Luminiţa Munteanu a fost referent la Casa Studenţilor, pe un post de personal contractual şi nu a îndeplinit niciodată o funcţie publică, în baza unui raport de serviciu. „Nu cred că am posibilitatea să vă pun la dispoziţie raportul juridic al ANFP-ului, care ne-a făcut controale pe astfel de sesizări, dar pot să vă spun că nu a fost găsită nici o neregulă. Toate posturile scoase la concurs au avut aprobarea ANFP-ului. Am avut sesizare făcută din partea fostului prefect şi apoi controale de la ANFP. Concursul s-a ţinut la Bucureşti cu specialiştii de acolo şi nu a fost nici o problemă cu privire la dosarul meu şi a studiilor pe care le-am terminat”, a declarat Luminiţa Munteanu, directorul executiv al DAC Iaşi.
Femeia 3 în 1 de la Resurse Umane
Potrivit funcţionarilor din cadrul Direcţiei, pentru a îndeplini condiţia de vechime într-o funcţie publică, în specialitatea studiilor necesare ocupării acestei funcţii, dosarul trimis către ANFP ar fi fost confecţionat cu ajutorul unor persoane fidele directoarei. „La dosarul pentru concursul din anul 2011 a fost ataşată o adeverinţă care nu corespunde cu înregistrările din carnetul de muncă al doamnei Munteanu. Falsul respectiv a fost făcut de Ilona Mihăescu care ocupa funcţia de Şef Birou Resurse Umane. Ulterior, pentru „ajutorul” acordat doamnei Munteanu, aceasta a încuviinţat transformarea postului de şef Birou în şef Serviciu Resurse Umane, decizia de numire în funcţia respectivă fiind semnată de... Ilona Mihăescu. Practic, această Ilona Mihăescu a sfidat toate legile în vigoare, semnându-şi singură decizia de numire în funcţie, fără avizul ANFP şi fără respectarea procedurilor legale. Ambele s-au înţeles în mod avatajos, astfel încât fiecare din ele să primească ce şi-au dorit, adică o funcţie de conducere”, a declarat Lucian Bratu. În privinţa acestei persoane se ştie că în cadrul DAC mai îndeplineşte funcţia de preşedinte al Comisiei de disciplină şi, în acelaşi timp, suplineşte lipsa unui jurist din organigrama instituţiei.
Şi acesta nu este singurul caz semnalat. După prima reuşită, directoarea Munteanu a început „să genereze un astfel de model de bune practici” şi a numit-o pe Hriscu Mariana, de profesie inginer electronist, în funcţia de şef al unui serviciu de specialitate din cadrul DAC, fără ca această persoană să deţină studii de specialitate în domeniul ştiinţelor sociale. „Directoarea Munteanu a transformat Direcţia în propria moşie, făcând numiri, detaşări, delegări pe funcţii, angajări în totală contradicţie nu numai cu normele legale în materie, şi chiar cu încălcarea şi în dispreţul vădit faţă de regulile de bun simţ, adoptând un comportament managerial abuziv şi discriminatoriu, funcţie de nişte criterii avantajoase ei, atât în relaţiile cu personalul din subordine, cât şi cu cetăţenii, beneficiari ai serviciilor prestate de DAC. Activitatea acestei instituţii a fost subordonată intereselor oculte ale doamnei Munteanu, activitate deturnată de la scopul pentru care a fost înfiinţată şi organizată, respectiv cel de a servi interesului public, în mod exclusiv”, a declarat Lucian Bratu.
Nelu PĂUNESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau