Cine exploatează bogăţiile Moldovei
Dimensiune font:
Circa 80% din redevenţele încasate, anul trecut, de statul român de la firmele ce exploatează resursele de subsol ale României provin din sectorul hidrocarburilor * Petrom este principalul plătitor de redevenţe din ţară având în vedere că are aproape toate concesiunile de ţiţei şi îşi împarte producţia de gaz cu Romgaz * în clasament se regăseşte şi concernul american Stratum Energy, care are proiecte în derulare la Moineşti şi Tazlău * foarte atractivă pare şi Bucovina, unde cei de la Prospecţiuni SA caută de zor gaz metan
România a încasat, în 2014, redevenţe miniere şi petroliere de 1,55 miliarde de lei, în creştere cu 150 de milioane de lei faţă de anul precedent, arată economica.net. Cea mai mare parte a redevenţelor provin din sectorul petrolier, 1,36 miliarde de lei, restul fiind partea sectorului minier. Sectorul gazelor naturale a contribuit cu 664 de milioane de lei în total redevenţe, în timp ce taxa percepută pe exploatările de ţiţei a contribuit cu 496 de milioane de lei. Cei mai mari plătitori de redevenţe pe segmentul hidrocarburilor sunt Petrom (848 de milioane de lei achitaţi, circa 70% din total încasat pe hidrocarburi), Romgaz, Amromco Energy, Stratum Energy Romania LLC Bacău şi Foraj Sonde Craiova.
Extracţii de gaze naturale la Poduri
Zăcămintele de gaze naturale descoperite în zona Moineşti i-au atras pe americanii de la compania Stratum Energy. Ei intenţionează să investească peste 150 milioane de dolari în comuna Poduri, unde explorările au arătat că există un volum mare de gaze naturale. În schimbul avizului de exploatare, Primăria Poduri ar urma să încaseze redevenţă. Firma americană va fi obligată să execute investiţii în zonă şi este vorba despre modernizarea unor drumuri, şcoli sau grădiniţe, precum şi alte lucrări de infrastructură. Un alt câştig ar fi locurile de muncă. Zona este una cu tradiţie în domeniul industriei petroliere, cu foarte mulţi specialişti, care ar putea fi angajaţi de compania americană, fără a fi folosită forţă de muncă din afara judeţului Bacău.
Investiţia Stratum Energy va asigura firmei americane locul al treilea în topul producătorilor de gaze din România, după Romgaz şi OMV Petrom.
De asemenea, producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom investeşte 30 de milioane de euro, în perioada 2014-2015, pentru redezvoltarea zăcământului de ţiţei Tazlău, proiectul vizând deblocarea de rezerve suplimentare de ţiţei de 3,2 milioane barili.
Resursele de subsol ale României aparţin statului român. Pentru exploatarea lor lor, firmele plătesc o taxă (redevenţă) pe toată durata concesiunii. Potrivit Constituţiei, resursele nu pot fi vândute unor firme străine, dar pot fi concesionate.
Cine conduce afacerile miliardarului Niculae
Lucia HACMAN
În Moldova au mai avut loc explorări la Pungeşti (judeţul Vaslui) făcute de către compania americană Chevron, care a renunţat la proiect. O atracţie este şi Bucovina, unde muncitorii de la Prospecţiuni SA, firmă controlată de Ovidiu Tender, caută gaz metan în zona mănăstirilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau