Cine se teme de Moş Crăciun?
Dimensiune font:
Copiii se gândesc la cadouri, iar oamenii legii la infracţiuni, când vine vorba despre vizitatorul de pe horn * poliţiştii recomandă prudenţă, mai ales că sezonul predispune la infracţiuni
An de an, în preajma zilei de 24 decembrie, un personaj roşu, dar nu şi comunist, ia cu asalt minţile ieşenilor. Pe numele său Moş Crăciun, el e mare amator de liste de pe care taie, cu creionul său bine ascuţit, copiii obraznici. Aşteptat cu brad şi cu mai mult sau mai puţin entuziasm, după vârsta locatarului şi mărimea buzunarului său, Moşul are parte anul acesta şi de atenţia suplimentară a oamenilor legii.
Poliţiştii au întocmit chiar şi un portret robot al Moşului. „Moş Crăciun e ocupat la sfârşit de an, intră în casă pe horn, aduce cadouri, este îndrăgit de copii. Hoţul e ocupat la sfârşit de an, intră în casă prin orice metodă, fură cadouri, dispare în neant, nu este îndrăgit de nimeni. Nu orice persoană care te vizitează de Crăciun este bine intenţionată. Fii precaut şi protejează lucrurile de valoare”, se arată într-un material difuzat zilele acestea de IJP Iaşi.
Alte sfaturi vin direct. „Având în vedere că se apropie sărbătorile, iar în această perioadă există tendinţa de a primi colindători, Poliţia vă recomandă să nu primiţi în casă persoane necunoscute, indiferent dacă vin la colindat sau pentru a vinde produse speciale de sezon la preţuri foarte mici, pentru a evita să deveniţi victimele infractorilor care acţionează în acea perioadă”, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IJP Iaşi.
Şi dacă am socoti după Codul Penal?
Specialiştii în drept merg mai departe cu teoria, potrivit Codului Penal. „Dacă luăm personajul mitologic, putem spune că el face colecţie de infracţiuni. Prima ar fi vătămarea corporală. Dacă nu bate la uşă şi intră pe horn, pătrunde fără drept în locuinţă, deci este vorba despre violare de domiciliu. Apoi, Moşul urmăreşte copiii, să vadă dacă sunt cuminţi. Dacă face şi poze cumva, e violarea vieţii private, dacă doar supraveghează, e hărţuire. În drumul său de la Polul Nord încoace, el nu e verificat la graniţe, deci avem trecerea frauduloasă a frontierei. Putem să ne gândim chiar la şantaj, copiii fiind constrânşi prin cadouri să nu facă pozne, spre folosul nepatrimonial al Moşului, adică ocazia de a le intra în case, mai chiar a fi tratat cu fursecuri şi cafea. Complexă treabă, nu?”, a glumit un avocat care a dorit să-şi păstreze anonimatul, pentru nu fi... ras de pe lista Moşului. Cristina CZELLER
Moş Crăciun de Iaşi are pagină pe Facebook. El se declară de loc din Ierusalim şi este angrenat… într-o relaţie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau