Ciobanii din Botoşani au sărbătorit „alesul oilor” FOTO
Dimensiune font:
Evenimentul, ce marchează încheierea sezonului pastoral, a avut loc la Staţiunea Popăuţi * meniul a inclus balmoş, carne de mioară şi gulaş * crescătorii de oi vor să reînvie astfel o veche tradiţie
Dacă în zona montană se sărbătoreşte răvăşitul oilor, în Botoşani ciobanii sărbătoresc alesul oilor, eveniment ce marchează finalul perioadei pastorale. Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis”, a spus că această sărbătoare era o tradiţie în perioada interbelică în Ţinutul Botoşanilor, dar anii de comunism au ucis-o. „La munte s-a menţinut răvăşitul oilor pentru că a fost altă situaţie pe timpul comunismului, dar la noi s-a impus ca fiecare gospodărie să aibă un număr maxim de oi şi s-a pierdut tradiţia. Alesul oilor este o sărbătoare veche printre ciobani, printre crescătorii de oi pentru că este ultima zi în care se mai mulg oile, ultima zi în care mai avem producţie, în care punem să facem caş. Eu vreau să reînvii această tradiţie a alesului oilor şi să o extind astfel încât şi botoşănenii să simtă că este o sărbătoare printre crescătorii de oi la trecerea dintre sezoane”, a spus Ionică Nechifor. El are o fermă cu oi, capre, porci şi viţei în apropierea Staţiunii Popăuţi şi a ţinut să marcheze cu prietenii sărbătoarea.
Mâncăruri alese
Bucatele tradiţionale care au însoţit păstorii timp de milenii au fost gătite la ferma lui Nechifor în weekend. Oaspeţii au gustat din celebrul balmoş, făcut de gazdă din făină de păpuşoi fiartă în lapte, peste care se pune numaidecât brânză sărată de oi, smântână şi unt, amestecată energic într-un ceaun de tuci, din sărbuşcă şi carne de mioară la grătar, dar şi din mici preparaţi în bucătăria fermei, totul „asezonat” cu un rachiu tradiţional. Nechifor a completat meniul tradiţional cu carne de mistreţ şi cu gulaş fiert domol la foc mic timp de vreo patru ore, la care au mers alături şi nişte ardei iuţi.
2015 a fost un an plin de greutăţi pentru crescătorii de oi din Botoşani, cu o secetă care pe lângă faptul că i-a făcut să reducă din numărul animalelor pentru că nu mai aveau efectiv ce să le dea de mâncare pe timpul verii şi s-au gândit că nu vor avea nici la iarnă, iar alesul oilor a fost ca un fel de mulţumire că Dumnezeu i-a ajutat să treacă peste toate greutăţile.
Citeşte şi: 800.000 de euro în trei afaceri sociale la Botoşani
Alina CALINIUC
„Ciobanii mai respectă această sărbătoare, alesul oilor, între ei. Baciul taie o oaie şi face o masă bogată pentru cei cu care a lucrat din primăvară până în toamnă. Noi am tăiat o mioară, nu o oaie care a fost mulsă, pentru că are o altă savoare carnea” - Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau