Clădiri de 14 milioane de euro sunt îngropate în hârtii
Dimensiune font:
Construcţiile Centrului Expoziţional Moldova şi Parcului Transagropolis Leţcani stau în continuare bine învelite în praf, din cauza birocraţiei * la fel se întâmplă şi cu proiectul parcului industrial din Leţcani, care a aşteptat doi ani un aviz de la Compania Naţională de Administrare a Drumurilor Naţionale pentru o autostradă fictivă
Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi caută, în continuare, soluţii pentru valorificarea a trei proiecte costisitoare. Deşi acestea stau prăfuite de ani de zile, şefii judeţului speră ca în următoare 12 luni să rezolve toate problemele. Anul acesta, în luna martie, o asociaţie apicolă a depus o solicitare pentru folosirea Centrului Expoziţional „Moldova”, însă nu a primit răspuns nici până astăzi. „Nu este admis ca o cerere făcută de atâta timp să nu primească răspuns. La ora actuală Centrul Expoziţional stă închis, nu avem autorizaţie de la ISU pentru funcţionarea lui, am depus toată documentaţia la ei şi sperăm ca în viitorul apropiat avizul să fie dat şi centrul să fie pus în valoare. Dar, mai sunt foarte mulţi paşi de făcut. La ora actuală, Centrul Expoziţional este legat ca o piatră de moară de CJ, întrucât de-a lungul vremii s-a încercat de mai multe ori folosirea lui aşa cum a fost proiectul. Au trecut cinci ani de la construirea lui, stă nefolosit şi, mai mult decât atât, chiar cheltuim pentru întreţinerea lui. Instalaţiile sanitare şi electrice nu mai funcţionează, trebuie totul revizuit. De-a lungul anilor s-a încercat punerea lui în valoare, prin concesionare. Din calcule, a reieşit o redevenţă foarte mare şi niciun ofertant nu a luat centrul în concesiune sau în chirie şi nici CJ nu a câştigat ceva. Centrul a fost făcut pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri din Iaşi, din zona limitrofă, întrucât expoziţiile se fac în tot felul de spaţii improprii”, a declarat vicepreşedintele CJ Iaşi, Victor Chirilă. Construcţia Centrului Expoziţional „Moldova” a costat aproape 9 milioane euro. Vicepreşedintele CJ a precizat că, dacă acest obiectiv ar fi fost funcţional, ar fi putut găzdui târgul pentru fermieri Agralim.
Transagropolis riscă sancţiuni
Şefii CJ Iaşi au vorbit şi de stadiul parcului Transagropolis din Leţcani, care a intrat într-un blocaj legislativ, dar şi despre parcul industrial, un proiect prins în birocraţie din cauza unei autostrăzi fictive. „La Transagropolis avem probleme foarte mari. Acum s-a schimbat legislaţia şi orice am face ar fi ca un ajutor de stat. Dacă ar fi să înfiinţăm o societate comercială prin care să administrăm acest centru nu putem, pentru că legislaţia nu ne dă voie. Deja, am hotărât, printr-o hotărâre CJ, să o închiriem până la sfârşitul anului, ca să nu fim sancţionaţi de cei care ne-au finanţat. Cu parcul industrial de la Leţcani ne chinuim cu avizele de vreo doi ani, pentru că acolo unde avem amplasamentul trecea o bretea a viitoarei autostrăzi. Între timp am primit avizele de la CNADNR şi următoarea etapă ar fi să avem PUZ-ul gata şi amplasamentul liber. Cel târziu la anul, vrem să avem şi acest parc industrial”, a adăugat Victor Chirilă. Parcul Transagropolis a costat 4 milioane euro, în vreme ce pentru parcul industrial s-au alocat 2,5 milioane lei.
Proiecte îngropate de birocraţie:
Centrul Expoziţional „Moldova” - 9 milioane de euro
Parcul agroindustrial Transagropolis – 4 milioane euro
Proiectul parcului industrial de la Leţcani – 2,5 milioane lei
Opt ani de licitaţii pentru un monument istoric
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau