Cluburile de noapte din Iaşi, subteranele morţii -EXCLUSIV
Dimensiune font:
Cârciumarii Iaşului trag clopotele propriilor clienţi * în cazul unui incendiu, pentru clienţii cluburilor din centrul municipiului nu există nicio scăpare * majoritatea acestor localuri sunt prevăzute cu o singură cale de acces, nu există planuri de evacuare, extinctoare sau personal pregătit pentru a gestiona o situaţie extremă * la toate acestea, se adaugă suprapopularea * în weekend, toate cluburile care funcţionează fără respectarea acestor norme de siguranţă au fost deschise * ieri, unul dintre ele şi-a suspendat activitatea * zilele de doliu naţional au fost motiv de distracţie pentru clienţii cluburilor din centrul Iaşului şi prilej de profit pentru patronii acestora
Corupţia din sânul instituţiilor ieşene ar putea să facă victime în orice secundă. Autorităţile au recunoscut că sunt depăşite de situaţie, că legea nu-i ajută şi, cel puţin la Iaşi, există un vid de autoritate. În spatele acestor declaraţii se ascunde însă delăsarea, ineficienţa, incompetenţa şi corupţia care s-a generalizat la nivelul instituţiilor cu atribuţii de control. Aproape câte de instituţii de control funcţionează în Iaşi, tot atâtea cluburi cu probleme sunt în centrul oraşului. Deşi funcţionează în afara legii, nici unul nu a fost închis. Afacerişti veroşi, infractori cu dosare în lucru sau „apretate” de foşti şi actuali ştabi din aparatul administrativ continuă să ţină în viaţă astfel de „vietăţi” comerciale, care pot oricând face victime umane.
Într-un demers solitar, înaintea acţiunilor cu girofar şi mult zgomot ale autorităţilor locale, „Evenimentul Regional al Moldovei” a efectuat propria incursiune în subteranele Iaşului, propunându-şi să prezinte aceste adevărate capcane mortale pentru miile de tineri care le frecventează, atmosfera şi anomaliile perpetuate aici, dar, mai ales, pericolul la care sunt supuşi clienţii cluburilor şi lipsa de umanitate a patronilor acestora.
Cluburile „drogaţilor de şcoală nouă”, veritabile bombe cu ceas
Iaşul pare încremenit după tragedia din Capitală, care nu a apucat încă să se răcească. Tragedia încă dogoreşte în memoria colectivă, în sufletele oamenilor, în ţipătul surd de furie îndreptat spre autorităţile pasive. Străzile sunt nefiresc de pustii, pentru o noapte de duminică. La fel ar trebuie să fie şi cluburile din Iaşi, în semn de respect faţă de memoria celor 30 de victime care au murit vineri noaptea în Clubul Colectiv din Capitală, dar şi în zilele care au urmat, pe paturile de spitale. Clubul Kaze de pe strada Gându, sau „clubul drogaţilor”, cum mai este cunoscut, este destul de animat. Grupurile de minori joacă poker şi rostogolesc expresii licenţioase din gură, în timp ce consumă alcool. În niciun ungher al acestei spelunci nu se vede vreun plan de evacuare sau extinctor. Peste calciu-stalactita ce împopoţonează tavanul, pereţii, scara care duce la etaj şi stâlpii de susţinere sunt îmbrăcate în lemn.
Ca echilibru între aceste elemente, au fost fixaţi vreo câţiva buşteni. Un interior excelent pentru un incendiu, ca şi conductor termic. Clubul este prevăzut cu o singură cale de acces. Odată intrat, poţi opta pentru sala din subsol, în care se ajunge printr-o scară îngustă, sau pentru cea de la etaj, la care se ajunge din subsol, pe o scară de lemn. În cazul unui incendiu, pentru minorii care se droghează aici nu există nici o şansă de scăpare. Un alt local infect, preferat de minorii de la liceele din jur, este dispus la subsolul Hotelului Traian. Îl găsim închis, nu din respect pentru victimele din Bucureşti, ci de teama controalelor.
Ghiftuiţi cu stingătoare, dar fără cale de scăpare
În Clubul Phoenix, din Piaţa Unirii, întâlnim singura situaţie de normalitate. Cafeneaua este deschisă, dar clubul de la subsol este sub lacăt. Totul, în semn de respect. Nu acelaşi lucru îl găsim la Cafeneaua Piaţa Unirii, în ciuda mesajelor ipocrite date de patronii localului, prin care, în semn de solidaritate umană, amână distracţia din club pentru altădată. „Din respect faţă de clienţii noştri care au făcut deja rezervări, accesul le va fi permis doar acestora şi numai după ce le vor fi prezentate căile de evacuare şi procedurile de urmat în caz de forţă majoră, fiind singura unitate de alimentaţie publică ce a adoptat aceste măsuri. Vă informăm că avem autorizaţie PSI, două ieşiri permanente semnalizate şi iluminate, 38 de stingătoare, cu mult peste nivelul necesar din punct de vedere legal, lumini de siguranţă în toată locaţia. Locaţia noastră este singura din Iaşi care are permanent prezent un pompier autorizat, două persoane care au cursuri atestate de prim ajutor şi doi infirmieri atestaţi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, angajaţi pe post de agenţi de pază”, se laudă administratorul Alex Costea, pe facebook.
Ei bine, reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au intrat fără nici o rezervare în spaţiul destinat clubului, de la subsolul cafenelei, fără să se lovească de vreun pompier sau brancardier, dar nici sa fie deranjaţi de la „distracţie” de vreo indicaţie cu privire la cele două intrări. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, clubul de la Cafeneaua Piaţa Unirii funcţiona în regim normal, iar singurele lucruri care se confirmau din balivernele administratorilor erau extinctoarele care stăteau aşezate pe tejghea precum sifoanele în magazinele de profil de dinainte de 1989. Deşi Cafeneaua Piaţa Unirii este autorizată din punct de vedere al securităţii pentru incendii, acest lucru nu a ferit-o de sancţiunile pompierilor de la ISU, poate pentru faptul că extinderea localului nu a fost însoţită şi de lărgirea unui acces sau amenajarea altuia. „Nu am fost amendaţi, iar ziarele pot publica aproape orice le-ar aduce trafic pe site sau vânzări la chioşcuri”, a susţinut administratorul localului.
Culoarul morţii dintre Tavernă, Underground şi Bază
În Tavernă e veselie mare. Patronul le-a oferit clienţilor un fel de darts la borcan. Cei care nu joacă, beau şi conversează. În semiobscuritatea sălii, lumina lasă se vadă şiragurile de dinţi şi sticlele mânuite prin aer, imagine a unei stări de spirit detaşate. Niciunul nu a venit aici să se gândească la ce e mai rău. Cu toate acestea, în cazul unui incendiu, aici s-ar întâmpla o adevărată tragedie. Deşi spaţiul destinat clienţilor a fost supradimensionat, prin transformarea depozitului în separeu, patronii nu au prevăzut o altă cale de acces, nu au afişat un plan de evacuare şi nu au în dotare sau la vedere, cum este normal, extinctoare. Această situaţie o întâlnim şi în Underground, La Bază şi în Curtea Berarilor. În cazul unui incident precum cel de la Clubul Colectiv, sutele de clienţi din Underground şi Tavernă s-ar călca în picioare pentru a ajunge pe terasa de la vestigiile de la Cub. Cu atât mai gravă ar fi izbucnirea unui incendiu la Curtea Berarilor sau Bază, situaţie în care clienţii de la Underground şi Taverna ar rămâne blocaţi în subsolurile galeriilor comerciale de pe Ştefan cel Mare. Un incendiu la cluburile de jos ar pune în pericol întregul complex, cu pericolul extinderii acestuia, în cazul în care flăcările ar atinge fondul de carte al Bibliotecii „Gh. Asachi”, de la etajul I. Din fericire pentru clienţii acestei „salbe de cluburi”, în cursul zilei de ieri, unul dintre administratorii de club a decis să suspende activitatea. „Nu avem autorizaţie de la ISU. În schimb, avem aviz ISU pentru modificările din locaţie necesare pentru a preveni şi a minimiza riscul. Totuşi, am decis că vom suspenda activitatea barului şi vom anula evenimentele programate, toate acestea până când vom face modernizările cerute şi vom avea garanţia celor de la ISU că nu reprezentăm un pericol. Estimarea noastră – două-trei luni, dar nu ştim sigur. Ce putem spune? Deşi avem două ieşiri separate, una chiar dublă, stingătoare etc, considerăm că am fost ignoranţi şi, în consecinţă, iresponsabili. Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru”, au anunţat administratorii clubului „La Bază”.
Pe propria răspundere...
O ultimă mostră de cârciumă ilegală cu pretenţii de club este rău famatul Pub Bibliotheque. În capătul scărilor care coboară în subsolul Palatului Braunstein, o intrare îngustă acoperită de o uşă deschide o lume grotescă, de neimaginat nici măcar pentru cele mai periferice zone ale Iaşului. Contrar numelui „de scenă”, şi a cărţilor distruse şi aruncate pe un perete, într-un nefericit tandem cu starea învăţământului actual, în această locaţie funcţionează un club de manele. În spatele uşii de la intrare, un extinctor defect sprijină uşa. E singurul obiect care aminteşte de faptul că această speluncă sordidă ar avea nevoie de măsuri de securitate împotriva incendiilor. Din aerul condiţionat atârnat de un perete, pe post de ventilator, apa se scurge într-un PET de Cola. Mocheta este umflată de la inundaţii şi umezeală, WC-urile sunt stricate, mesele năclăite de mizerie, iar în încăperea secundară, un manelist îşi rupe cămaşa sub focul unei lălăieli stupide. Atmosfera îmbibată de fum este completată de duhoarea ce vine din toaleta stricată. Vorbim de un club situat chiar la kilometrul 0 al Iaşului, oraş candidat pentru titlul de capitală europeană a culturii. Este imposibil de crezut că aceste cluburi nu au fost în vizorul instituţiilor statului până acum. Putem spune, mai degrabă, în baza sutelor de mărturii şi situaţii reliefate în presă, că incompetenţa şi corupţia care domină acestei instituţii au guvernat orice control. De aici şi situaţiile incredibile în care majoritatea cluburilor din Iaşi încă funcţionează în afara legii, fără a avea asigurate minime condiţii de prevenire a unor tragedii.
Controale anunţate
Începând de ieri, instituţiile cu atribuţii de control din Iaşi au demarat controale tematice în fiecare din aceste cluburi, dar numai în timpul orelor de program, în intervalul orar 8.00-16.00, şi în cel mai netransparent mod, departe de ochii presei. „Aceste locaţii trebuie să le luăm la mână, una câte una. Pentru că unele pot avea avizul eliberat în condiţiile legii, poate să nu mai fie respectat faţă de momentul în care s-a eliberat acel aviz, poate să nu existe cererea de eliberare a acelui aviz, să nu aibă nici măcar autorizaţie de funcţionare. Numai pentru unităţile de alimentaţie publică, restaurante şi cluburi deschise în acest an sunt peste 150, dar nu toate sunt pericole din punct de vedere al situaţiei de la Bucureşti”, a spus Mihai Chirica, viceprimar cu atribuţii de primar al Iaşului. Cine-i poate convinge sau forţa pe aceşti indivizi care au cluburi în Iaşi să intre în legalitate, cine-i poate trage la răspundere pe cei ce trebuie să aplice aceste legi oarbe? De câte „Cluburi Colectiv” mai este nevoie ca viaţa să fie respectată în aceste locuri de pierzanie?
Nelu PĂUNESCU
* * *
„Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru” - administratorii Clubului „La Bază”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau